Concurs Pacienții prejudiciați prin malpraxis ar putea fi despăgubiți chiar dacă medicul nu e găsit vinovat

220
Pacienții români care sunt prejudiciați în urma unor cazuri de malpraxis ar putea fi despăgubiți financiar, din 2009, chiar dacă medicul nu este găsit vinovat de către Colegiul Medicilor, potrivit prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
"Ministerul Sănătății pregătește un proiect de lege prin care să se introducă o cale de rezolvare extrajudiciară, ce include o instanță specială de mediere și analiză a cazurilor de malpraxis. În România, pacientul nu este despăgubit financiar, în caz de malpraxis, decât prin instanță, procedeu care durează ani de zile", a explicat prof. dr. Astărăstoae.
Instanța de mediere ar urma să fie formată din mediatori și experți care vor analiza sesizările de malpraxis și vor decide dacă pacientului i s-a adus sau nu vreun prejudiciu și la ce valoare financiară se ridică acesta. După analizarea cazului de către instanța de mediere, decizia acesteia va fi trimisă la Colegiul Medicilor, care va stabili dacă a fost vorba despre o eroare medicală inevitabilă sau despre o greșeală profesională.
"Chiar dacă medicul este sancționat sau nu de către colegiu, pacientul va fi despăgubit pentru prejudiciul suferit. Acum, pacienții sunt plimbați prin tribunale ani întregi pentru a obține o despăgubire, pe care, de multe ori, nu o primesc. Până acum, se cunosc doar două cazuri în care pacienții au obținut în instanță daune morale", a mai spus președintele Colegiului Medicilor. Despăgubirile sunt plătite de companiile de asigurări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1141 secunde