Paradă militară și stegulețe tricolore pe străzile Constanței, de 1 Decembrie

434
Paradă militară și stegulețe tricolore pe străzile Constanței, de 1 Decembrie - fotofondparada1-1575228085.jpg

Articole de la același autor

Atmosferă de sărbătoare, pe străzile și în parcurile Constanței, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cu stegulețe în mâini și pe mașini, familiile au ieșit din case încă de dimineață, să vadă parada militară pregătită de autoritățile locale, pe bulevardul Lăpușneanu.  Vremea a ținut cu noi și, în ciuda puținelor grade din termometre, razele plăcute ale soarelui nu au făcut decât să amplifice frumusețea și însemnătatea acestei zile. 


Ceremoniile au debutat ieri dimineață, la ora 8.30, cu depunerile de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din Cimitirul Central. La festivitate au participat, alături de cadre militare active sau în rezervă, veterani, și reprezentanți ai autorităților județene, prefectul Dan Jeacă, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. 


"Avem o istorie zbuciumată, însă strămoșii noștri s-au luptat pentru un țel precis: o țară unită, un stat independent! Acum trăim clipe istorie, 101 ani de la Marea Unire a tuturor principatelor române. Am fost, suntem și vom fi un popor care nu și-a uitat niciodată eroii și a cinstit memoria acestora. Ziua Națională a României este ziua în care, în orice colț al țării ne-am afla, trebuie să promitem că nu vom uita de unde venim, jertfa înaintașilor și, mai presus de orice, faptul că trebuie să ne păstrăm țara unită și independentă, cum am primit-o la rândul nostru. Suntem obligați să lăsăm moștenire o Românie liberă și dârză. Cinste eroilor noștri! La mulți ani, România!", a declarat președintele CJC Constanța, Marius Horia Țuțuianu. 


Ospăț în parcuri 
Cu mic cu mare, constănțenii s-au adunat, încă de la ora 10.30, în zona Casa de Cultură, pentru a putea admira defilarea militarilor. Zeci de detașamente ale Ministerului Apărării Naționale au îmbrăcat uniformele de gală și s-au prezentat în fața oamenilor cu echipamentele și armele din dotare. Ulterior, tehnica militară a fost expusă publicului pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Copiii au avut ocazia să vadă de aproape un tanc de luptă, o mașină de pompieri și o mașină de poliție. 
După paradă, petrecerea s-a mutat în parcuri, unde autoritățile locale au împărțit mii de porții de iahnie de fasole cu cârnați. Muzica populară a întreținut atmosfera și i-a ajutat pe cei prezenți să uite de frig. Mândri că sunt români, vârstnicii chiar au încins dansuri pe platoul din Parcul de la Casa de Cultură. 


Fasole a fost pentru toți și mulți chiar au lăudat bucătăresele care au gătit-o. 


"Fasolea la cazan iese bună întotdeauna, dar asta chiar e foarte bună. Chiar mai bună decât pastrama pe care au dat-o de Ziua Dobrogei. Nouă, românilor, ne place fasolea, nu suntem pretențioși. Și dacă ai și un cârnat lângă ea, e lux!", ne-a spus, râzând, un pensionar care tocmai terminase porția de mâncare și se gândea să se ducă să mai ia una. 


Seara s-a încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor din mai multe unități din județul Constanța. Sute de torțe aprinse au umplut bulevardul, creând un spectacol rar întâlnit în municipiul de la malul mării. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : România de la Alba Iulia
Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : Noi suntem români, înainte de toate!
Pagina a fost generata in 0.4244 secunde