Lege nouă

Părinții, obligați la plata unei contribuții lunare la creșă

591
1
Părinții, obligați la plata unei contribuții lunare la creșă - copiilacresa-1350120301.jpg
Părinții care își dau copiii la creșă vor trebui să suporte o cotă de maximum 30 la sută din valoarea cheltuielilor pe cap de copil. Contribuția este obligatorie și este stabilită de administrația locală. Toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre privind aprobarea metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară. Actul legislativ este elaborat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și se află, în prezent, în dezbatere publică.

Proiectul prevede că părinții sau reprezentanții legali sunt obligați la plata unei contribuții, a cărei valoare este stabilită prin dispoziție a primarului în funcție de numărul de copii din familie și de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de șase luni anterioară înscrierii copilului, fără a depăși 30 la sută din costul copilului în unitatea publică în care se oferă servicii de educație antepreșcolară.

Sunt scutiți de plata contribuției, sarcina fiind preluată de bugetul local, părinții care au în îngrijire copii expuși riscului de separare de familie și au aprobate planuri de servicii și cei care beneficiază de efectele Legii recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției din decembrie 1989.

Contribuția lunară a părinților se stabilește în funcție de numărul efectiv de zile de prezență a copilului la programul zilnic, acesta fiind monitorizat prin registrul de evidență/prezență completat de asistenta medicală în colaborare cu educatorul. Contribuția se plătește în avans pe o lună calendaristică.

Șapte copii într-o grupă

Programul de funcționare a creșelor ca unități de educație timpurie este de luni până vineri, în intervalul orar 6,00 - 18,00, însă pot fi furnizate și servicii pe timpul nopții, numai în situații deosebite și de urgență ale părinților/reprezentanților legali, respectiv: program de lucru pe timpul nopții pentru ambii părinți/reprezentanți legali sau pentru familiile mono-parentale, urgențe medicale, deces în familie.

Inițiatorii proiectului de act normativ recomandă părinților ca, în limita posibilităților, să nu lase copilul în serviciile de educație timpurie antepreșcolară mai mult de 10 ore pe zi. "Se recomandă constituirea grupelor eterogene și repartizarea fraților și prietenilor de vârste diferite în aceeași grupă. Numărul copiilor la grupa de antepreșcolari este în medie de șapte copii, dar nu mai puțin de cinci copii", se arată în proiect.

1.400 de lei, cheltuielile pe cap de copil



În județul Constanța există, în prezent, cinci creșe publice. Acestea sunt în administrarea Serviciului de Creșe din cadrul Primăriei Constanța. "Părinții plătesc numai alocația de hrană zilnică, adică șase lei pe zi. Însă cheltuielile reale pe cap de copil se ridică la aproximativ 1.400 de lei pe lună. Diferența este suportată de primărie", ne-a declarat Cezara Dima, șeful Serviciului de Administrare Creșe Constanța. Grupele sunt însă foarte aglomerate, chiar și cu peste 20 de copii, deși personalul este în deficit, din cauza posturilor blocate.



Comentează știrea

ion
13 octombrie 2012
alocatia

daca sunt ne necesari 1400 lei si un salariu mediu este de 750 lei ce sa intelegem ca nu cred ca cei cu salarii mari au copii la cresa aceia au bone si este foarte bine cand cineva prospera da ramane intrebarea ....,,,,: cat este alocatia pt un copil

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum tratăm rapid tusea
Pagina a fost generata in 0.4136 secunde