Depresia post-partum influențează apropierea de copil

422
Depresia post-partum influențează apropierea de copil - depresiapostpartum-1350068488.jpg
Venirea unui copil pe lume este printre cele mai importante momente din viața unei femei. Nu doar că au loc schimbări în rutina zilnică, apar noi provocări și priorități, totul se reorientează și se reorganizează în jurul copilului. De aceea, efectele celor nouă luni de sarcină la care se adaugă și stările emoționale legate de noul statut de mamă, creează nu de puține ori o serie de manifestări emoționale negative. 

Față de depresia întâlnită într-un alt context decât cel care privește sarcina, cea post-partum se instalează în primele săptămâni după naștere și se datorează în mare parte schimbărilor hormonale din organismul femeii devenite mamă. Cele mai predispuse la acest gen de stare emoțională negativă sunt femeile care înainte de perioada sarcinii au trăit episoade de tristețe, probleme în cuplu, alte probleme de sănătate, sau chiar simplu fapt că sunt la prima naștere și aceasta reprezintă un factor de stres puternic. "Simptomele depresiei post-partum includ dispoziții fluctuante: plâns fără motiv, tulburări de somn și apetit, dificultăți în luarea deciziilor. De obicei, simptomele dispar de la sine, însă există posibilitatea ca acestea să persiste sau chiar să se agraveze", a explicat psihologul Fănica Darie, pentru ghidul medical ISIS.

Menținerea simptomatologie pentru o perioadă mai îndelungată necesită investigații specifice, deoarece pot apărea complicații de natură psihologică care să afecteze atât sănătatea mamei cât și grija pe care aceasta nu o poate avea față de nou-născut. Sentimentele de îndoială sau temerile față de copil și de creșterea lui, pot produce sentimente de vinovăție și ideea că femeia nu este o mamă bună.

Fenomenul "baby blues" apare la prima sarcină

Există un tip de depresie ușoară care apare la câteva zile după naștere și care, spun medicii, afectează 50% din femeile care devin pentru prima oară mame. În această situație intervin două tipuri de simptome: fie cele pozitive, de mulțumire și satisfacție, fie cele negative, de anxietate, iritabilitate, care pot alterna la intervale scurte de timp. Acest fenomen este pus și pe seama maternității pe care femeia nu și-o poate asuma din cauza unor vechi angoase sau probleme emoționale nerezolvate dinaintea sarcinii, sau chiar din copilărie. În unele cazuri, din cauza evoluției rapide a simptomelor, fenomenul "baby blues" se transformă în depresia post-partum.

Tratamentul poate avea loc din timpul sarcinii

Pentru a o ajuta pe viitoarea mămică să treacă mai ușor peste schimbările provocate de venirea pe lume a unui copil, este nevoie de suport din partea familiei și a psihologului. Psihoterapia pregătește femeia să facă față noului statut de mamă și să se obișnuiască cu el. Pe lângă ședințele de psihoterapie și consiliere care nu au contraindicații, medicația poate fi indicată abia după naștere. Acest aspect este însă stabilit numai de un specialist, mai ales pentru mămicile care alăptează. Foarte important este ca această depresie să fie diagnosticată corect și cât mai repede, eventual încă din fazele incipiente deoarece astfel, ea va fi mult mai ușor de tratat. În plus, dacă depresia este tratată, se creează cu atât mai rapid relația dintre mamă și copil, esențială în creșterea normală și armonioasă a copilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum tratăm rapid tusea
Pagina a fost generata in 0.6243 secunde