Agresivitatea copiilor vine din comportamentul părinților

1040
Agresivitatea copiilor vine din comportamentul părinților - agresivitatealacopii-1348860679.jpg
Agresivitatea copiilor este un subiect extrem de delicat pentru care părinții caută soluții dintre cele mai diverse. De cele mai multe ori însă, sursa agresivității copilului vine chiar din comportamentul și reacțiile membrilor familiei. În primii ani de viață copilul dezvoltă o serie de acte comportamentale imitându-i pe cei din jurul lui. Și cum primele modele vin de la părinți, aceștia trebuie să localizeze momentele sau situațiile care generează acest comportament. 


"Agresivitatea nu se rezumă doar la a eticheta un  copil cu tulburări de comportament și tendințe antiso-ciale, sau chiar deficit de concentrare, ci poate ascunde o trăire complexă a copilului încărcată de multe afecte, pe care părinții trebuie să o deslușească" a precizat psihologul Adrian Gemănaru, directorul Centrului Terapeutic "Marea Neagră". Atunci când copilul are porniri agresive în familie, la grădiniță, cu prietenii sau la locul de joacă, este necesar să fie descoperită sursa de la care acest comportament a pornit. Poate fi vorba de mediul familial și o traumă instalată în urma divorțului părinților, a certurilor sau chiar a agresivității față de o persoană apropiată, nașterea unui alt copil, schimbările majore, sau de mediu social, atunci când micuțul a fost agresat fizic sau verbal, când o stare conflictuală din jurul său a creat în mintea acestuia confuzii referitoare la felul cum ar trebui să se poarte el însuși.


Nu știe cum să-și exprime sentimentele
"Agresivitatea vine ca răspuns la toate traumele pe care copilul nu le-a putut exprima pentru a reuși să treacă peste ele"a mai precizat psihologul Adrian Gemănaru. Exemplul cel mai des întâlnit la copii de vârste mici este că el devine agresiv în relația ceilalți copii cu jucăriile și obiectele personale. Acesta este primul semn că în mintea copilului s-a creat sentimentul de deposedare, de teamă de a nu pierde ceva cunoscut. Copilul devine furios și anxios pentru că nu știe cum să-și exprime sentimentele. Manifestările nu se opresc aici. Atunci când copilul devine agitat, mușcă, țipă, trage de persoane sau obiecte, comportamentul poate fi tradus prin suferința pe care copilul o resimte ca urmare a unei traume și pe care încearcă să o exprime. De cele mai multe ori, în loc să încerce să își înțeleagă copilul, părintele vine cu o "recompensă negativă", adică îi aplică acestuia un anume tip de corecție. Acest lucru nu face decât să aibă efect pe termen scurt, fără a elimina cauza principală. Întărirea pozitivă sau "recompensa" trebuie să liniștească copilul și să îl facă să înțeleagă unde a greșit, cu alternativa corectă. 
Un alt element major care poate clarifica sursa frustrărilor și agresivitatea care se naște din ele este comportamentul anterior, moment în care copilul nu era agresiv. De aici, nu mai este decât un pas până la descoperirea factorului cheie ce a declanșat întregul proces. Când acesta este eliminat, copilul nu mai resimte efectele sale negative și revine la sentimente mai bune. 


Psihoterapie pentru cel mic
Deși mulți părinți sunt convinși că pot ține frâiele oricărei situații atunci când vine vorba de propriul copil, există și situații în care lucrurile pot scăpa de sub control. Acest proces de înțelegere a tuturor semnalelor pe care copilul dumneavoastră vi le indică este unul destul de complicat și  anevoios, fapt pentru care este nevoie să vă adresați unui specialist. "Terapia comportamentală vine ca un suport major în deslușirea unui astfel de comportament și pentru a rezolva problema. În general, se practică două ședințe pe săptămână pentru a avea rezultate", a mai precizat psihologul. În lipsa oricărui ajutor menit să îl ajute pe copil să treacă peste acest moment dificil din existența lui, acesta poate trece printr-o depresie majoră care în final să îl transforme într-un antisocial marginalizat de restul societății.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Cum scăpăm de varicelă
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Lactatele, esențiale în hrana copiilor
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Beneficiile fructului de avocado pentru copii
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Doi copii din Hârșova, prinși la furat
Pagina a fost generata in 0.4676 secunde