PATA DE PE OBRAZUL CONSTANȚEI. ȘATRELE în goana după PET-uri

1888
14
Reciclarea deșeurilor a început timid în țara noastră și încă nu se face decât în cantități foarte mici. Tone de materiale care ar putea fi recuperate și refolosite în diferite industrii ajung la groapa de gunoi. Românii nu știu încă, nu vor sau sunt prea comozi să le sorteze înainte de a le arunca și chiar a obține bani pe ele. Singurii care profită de indiferența noastră sunt țiganii pe care îi vedem aproape zi de zi umblând cu saci imenși în spinare plini cu peturi goale. Pentru ei a devenit un mod de viață. Periază zilnic tomberoanele și pubelele constănțenilor, adună tot ce pot recicla și le duc la centrele specializate unde le vând pe câțiva bănuți. Astfel își câștigă cinstit o pâine. Practica nu este deloc pe placul companiei de salubritate pentru că le iau de sub nas cele mai valoroase gunoaie, dar aduce profit firmelor de colectare, care le cumpără pe o nimica toată și le vând mai departe cu mai mult.

15 lei sacul de peturi

În spatele blocurilor de pe strada Dionisie cel Mic mai multe familii de țigani strâng, zilnic, munți de saci cu peturi. Le adună de la tomberoanele din zonă și apoi le valorifică. "Ne ducem peste tot, și la gunoaie și la blocuri și la magazine. Eu și cu frații mei le adunăm. Taică-miu și cu maică-mea le cară. Câteodată găsim și de mâncare, nu doar sticle goale. Găsim și jucării și haine. Tot ce trebuie", ne-a povestit un puști de doar zece ani. E mândru că se descurcă.

L-am întrebat câți bani fac pe zi. Nu a putut să ne răspundă pentru că nu știe carte, dar ne-a dezvăluit că pe un sac cu pet-uri tatăl lui primește 15 lei. "Uneori strângem doi saci, altă dată trei saci. Depinde cât de departe ne ducem", ne-a mai povestit băiatul. Din banii aceștia trăiește împreună cu cei doi frați și două surori, alături de părinții săi. Stau într-o cocioabă din placaje tot pe câmpul unde își depozitează sacii.

"E muncă cinstită!"

Într-o altă zonă, în cartierul Brătianu, găsim altă familie care se îndeletnicește cu colectarea și vânzarea de pet-uri. "Noi doar le punem în saci și le ducem la centru. Muncim cinstit, nu trebuie să vă luați de noi. Unii caută în containerele colorate și le iau de acolo, dar noi le adunăm de pe străzi, de la oameni. S-au învățat și le lasă la poartă, în sacoșe sau direct pe trotuar. Trecem dimineața, le luăm și e treaba noastră ce facem cu ele. Decât să furăm sau să dăm în cap, mai bine așa, că e cinstit!", ne-a spus o femeie, supărată că o întrebăm ce face cu sacii.

Practică reciproc avantajoasă

Reprezentanții centrelor de colectare dezvăluie că practica aceasta este reciproc avantajoasă. Țiganii nu le iau pâinea de la gură, ci le aduc pet-urile chiar la ușă. "Este o adevărată mafie. Sunt împărțiți pe zone și nu pot intra unii peste alții. În mod normal noi ar fi trebuit să adunăm gunoaiele reciclabile, dar nu ai loc de ei. Așa că le-am făcut un preț și le luăm așa. Pentru noi este bine, căci nu mai facem alte cheltuieli să le aducem noi", ne-a explicat un lucrător de la un astfel de centru.

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Bravo lor
9 mai 2013
ce ati vrea sa faca ?

Sa fure din buzunare din autobuze ? Sa sparga masini ? Romanii nu angajeaza tigani, asa ca, se descurca si ei cum pot, nu este usor sa faci treaba asta zi de zi, strambam din nas numai cand aruncam gunoiul dar sa mai si muncim zi cu el...

Petru I
9 mai 2013
Foarte frumos

Nu e un lucru mafiot impartirea zonele de colectare. E chiar o dovada de intelegere civilizata, in scopul evitarii conflictelor. Citati cu discernamant, nu mai publicati toate declaratiile aberante. Ridicati nivelul articolelor voastre!

admirator
9 mai 2013
asta e un lucru bun

de ce va luati de ei? luati-va de cei care fura fier, al, cu etc. aia sunt cu probleme. Nu astia cu pet-urile! pe astia trebuie sa-i felicitati si sa rugati primaria sa-i ajute oficial pentru a ne debarasa de pet-uri. De altfel, nimeni nu va opreste sa adunati si dvs. pet-urile goale si sa le reciclati! Succes!

hmm
9 mai 2013
a da?

Decat sa dati in cap? Ia dati voi in cap sa vedem ce se intampla! Cum adica treaba voastra ce faceti cu gunoiul dupa aia? Noua nu ne strica orasul cand vedem gunoaiele scormonite pe strada? Ne batem joc de societate cu carutasii astia...

geo
9 mai 2013
pacat

vad comentarii pe langa subiectul abordat in articol. Am si o intrebare : mazarica arunca cu banii pt promovare , iar prin oras roiesc carutele , cam ce sa mai creada turistul ??? eu ca si contribuabil ce sa cred?

ghita
9 mai 2013
colectare

am vazut un puradel de 3 ani care isi ajuta tatal sa stranga peturi de langa gunoaie , spuneti-mi si mie civilizatilor cati dintre voi care aveti copii ii invatati sa selecteze gunoiul din casa , plasticul si hartia separat si gunoiul menajer separat.....copiii sunt viitorul acestei tari , suntem un oras si o tara plina de lenesi , nici macar in scoala nu se face educatia asta, bravo celor care muncesc indiferent de rasa

baciu
9 mai 2013
Bravo colectorilor de peturi!

Pata de pe obrazul Constantei ar fi chiar CONSTANTEANUL COCALAR care arunca gunoaiele pe unde ii trece prin minte. Cei care aduna merita incurajati si promovati!

SEIKO
9 mai 2013
Siguranta rutiera

Cine raspunde daca unul din sacii care atarna din caruta care apare in fotografie si provoaca un acident ce poat avea grave consecinte aupra conducatorilor auto care circula regulamentar in vecinatatea acesteia???? AALLLLLOOOOOOO! Politia Rutiera, Politia Locala, carutasii nu se supun acelorasi reguli si responsabilitati de circulatie??? N-au RCA, n-au semnalizare, n-au numere de identificare, oare n-ar trebui actionat, sau amenzile sunt numai pentru soferi, nu mai vorbim de conducera atelajelor in stare de ebrietate, sau atelajele sunt considerate vehicule cu pilot automat????????

Dancu
9 mai 2013
mda

da, e o rusine ca oamenii astia n-au banii lui Bosanceanu.

Miruna
9 mai 2013
acesta e primarul ales de pensionari,bunicii,strabunicii sau parintiii unora si de unii pomanagii si semianalfabeti

nu va mai plangeti voi l-ati ales,sau daca nu ati votat au mers parintii,unchii,matusile, sau bunicii,strabunicii,prietenii vostri sau vecinii vostri si voi nu ati miscat un deget sa votati nici in 2008 nici in 2012

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Au îngrozit tot cartierul!
Pagina a fost generata in 1.7905 secunde