Pericolul vine pe Dunăre! Fluviul umflat amenință localitățile constănțene

732

Articole de la același autor

Precipitațiile crescute din ultimele săptămâni, topirea zăpezii și a ghețurilor au umflat râurile și fluviul Dunărea, iar apa amenință locuințele oamenilor din localitățile constănțene. 


Nivelul Dunării a crescut văzând cu ochii, iar apa a ieșit din albie și înaintează spre zonele locuite. Deja sunt probleme în apropierea fluviului, unde hectare întregi de terenuri agricole și păduri sunt inundate. Și mai grav este că avertizările hidrologilor se mențin și în zilele următoare, așa că riscul este în creștere. 


În județul Constanța, sunt deja probleme în localitățile Gârliciu, Seimenii Mici, în apropiere de Rasova, unde este în pericol Drumul Județean nr. 223. 


"Diferența dintre linia roșie a drumului și cota Dunării este de doar 80 - 90 de cm. Am solicitat Poliției Rutiere avizul pentru instituirea restricției de tonaj și de viteză", explică Lucian Lungoci, directorul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța. 


Mănăstirea Dervent, în calea apelor 


Și în zona Ostrov se înregistrează situații critice, iar autoritățile se pregătesc pentru tot ce este mai rău. 


"Creșterea nivelului Dunării din ultima perioadă a cauzat inundarea amprizei DN3 Constanța - Ostrov, la km 145+445, pe partea stângă, apa înaintând până la 1,5 metri de drum, într-o zonă din apropierea Mânăstirii Dervent, situată în amonte față de zona respectivă. Situația este monitorizată permanent în zona sensibilă, urmând ca, în cazul în care apa va înainta mai mult și va pătrunde pe carosabil, împreună cu autoritățile locale, să se ia măsurile corespunzătoare de protecție și semnalizare rutieră", precizează reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, Mihaela Tudor. 


Restricții de circulație pe fluviu 


Autoritățile navale au impus restricții de circulație pe fluviu. Navigația se desfășoară cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau a efectului de sucțiuni, astfel încât malurile să fie protejate și să nu fie rupte digurile. 


Cod portocaliu de inundații până pe 6 aprilie 


Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a prelungit codul portocaliu de inundații, în bazinul Dunării, în sector aval de Porțile de Fier, până pe 6 aprilie, la ora 16. Este vizat tot sectorul Cernavodă - Galați, Delta Dunării, cu județele Constanța, Brăila, Tulcea și Galați. 


"Sectorul Dunării este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informațiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariției unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluției situației hidrometeorologice și respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor", explică specialiștii INHGA. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5809 secunde