Persoanele autorizate care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență vor beneficia de o indemnizație fixă

350
Persoanele autorizate care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență vor beneficia de o indemnizație fixă - ioneldanca774e1551869181674-1584982383.jpg
Persoanele fizice autorizate care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență vor beneficia de o indemnizație fixă la nivelul unui salariu minim brut, a declarat luni șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, care a precizat că marți se va desfășura o nouă ședință de lucru a Grupului creat la nivelul Guvernului în vederea găsirii de soluții pentru celelalte categorii de persoane, angajați, companii, care în această perioadă sunt afectate de pandemia de coronavirus, conform digi24.ro.


"Noi, prin ordonanța de urgență pe care am adoptat-o (OUG 30/2020 - n.r.), am prevăzut, la categoria alți profesioniști, plata unei indemnizații la nivelul unui salariu minim brut pe țară pentru cei care în această perioadă își suspendă activitatea pe perioada stării de urgență și ne-am gândit aici la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale", a afirmat Dancă, într-o intervenție la Digi 24.


El a precizat că Guvernul a adoptat soluții pentru cei deja afectați de dispozițiile prevăzute prin Decretul care impune starea de urgență.


"Acum, trebuie să trecem la următorul nivel și ne gândim la celelalte categorii de persoane, angajați, companii, care, în această perioadă, cu toții, sunt afectați de această epidemie și trebuie să venim cu soluții în sprijinul lor. Sunt chestiuni care în momentul de față au rămas neclare sau, cel puțin, așa reclamă unele categorii profesionale, cum este cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderi individuale, ce se întâmplă cu cei care care lucrează în cabinetele stomatologice, cei care lucrează în organizațiile neguvernamentale, sunt doar câteva dintre categorii care, în momentul de față, reclamă că dispozițiile adoptate în prezent nu sunt foarte clare și nu reglementează situația lor. De aceea, mâine (marți - n.r.) vom avea o ședință de lucru la nivelul Grupului pe care l-am constituit la nivelul Guvernului împreună cu Administrația Prezidențială și cu partenerii sociali pentru a veni cu precizări cu privire la modul în care se aplică aceste măsuri pentru toate categoriile profesionale și acolo unde nu există o acoperire în reglementarea actuală să venim cu noi dispoziții legale", a afirmat Dancă.


Dancă a precizat că Guvernul ia în calcul măsuri distincte pentru cabinetele stomatologice, având în vedere că acestea au fost nevoite să-și întrerupă activitatea ca urmare a aplicării măsurilor dispuse prin ordonanță militară pentru limitarea răspândirii coronavirusului.


El a precizat că se caută soluții și pentru companii mari, menționând sectorul auto.


"Ne-am adresat cu prioritate IMM-urilor, dar sunt companii mari, care, în momentul de față, resimt puternic efectele acestei crize economice provocată de pandemia de coronavirus și sunt în consultări cu aceste industrii pentru a gândi scheme de sprijin la nivelul lor. E industria auto, este o industrie strategică pentru România și vom căuta în perioada următoare soluții de sprijin", a declarat Dancă.


Șeful Cancelariei premierului a menționat, întrebat în acest sens, că alocarea bugetară estimată de Guvern privind șomajul tehnic este de "aproximativ 4 miliarde de lei, în condițiile în care (...) ar putea să acopere necesarul pentru un număr de beneficiari de până la 1 milion de persoane".


"Suntem în discuții cu Comisia Europeană ca o parte din acest efort bugetar să fie acoperit din fonduri europene și vom continua să analizăm posibilitatea altor soluții (...) Primul pachet de măsuri are un efort bugetar de peste 2% din PIB, în jur de 30 de miliarde de lei, însă prin efectul lor de multiplicare în economie impactul este de aproape 100 de miliarde de lei. Ne referim, pe de-o parte, la sumele alocate pentru aceste măsuri în mod direct, dar sunt și angajamentele de plată ale statului pe care trebuie să le onorăm cu prioritate în perioada următoare, rambursarea de TVA de până la 9 miliarde de lei, concediile medicale în valoare de 1,7 miliarde de lei și alte deconturi restante în contul statului (...) pe care facem eforturi să le onorăm în perioada următoare", a mai declarat Dancă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2565 secunde