Piața muncii din Constanța, atractivă pentru vietnamezi și nepalezi

327
Piața muncii din Constanța, atractivă pentru vietnamezi și nepalezi - fondstrainiimigrari-1582233687.jpg

Articole de la același autor

Piața forței de muncă din țara noastră atrage numeroși străini, în special de pe continentul asiatic. Cei mai mulți străini care au venit în 2019 să muncească aici sunt din Vietnam, Nepal și India, iar Constanța este unul dintre județele "preferate" în momentul depunerii solicitărilor pentru eliberarea permiselor de muncă, se arată în statisticile Inspectoratului General pentru Imigrări. 


Țara noastră este din ce în ce mai "atractivă" pentru cetățenii statelor asiatice, plecați prin lume în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit decât la ei acasă. Așa se face că numărul străinilor care cer drept de muncă pe teritoriul României este considerabil, au arătat reprezentanții Inspectoratului General de Imigrări, cu ocazia prezentării bilanțului activității pe anul 2019. 


"Au fost înregistrate peste 33.600 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare, fiind emise 29.800 de avize de angajare sau detașare, pentru lucrători permanenți, detașați, înalt calificați, sezonieri și transfrontalieri. Piața forței de muncă a atras cu precădere străini proveniți din state de pe continentul asiatic, cele mai multe cereri au ca beneficiari cetățeni din Vietnam (peste 6.200), Nepal (4.300), India (4.100), Turcia (aproximativ 3.400), Moldova (3.300) și Sri Lanka (3.100). Cele mai multe solicitări au fost pentru angajatori din București, Constanța, Timiș, Brașov, Cluj, Prahova și Iași", ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări. 


La Constanța, străinii s-a orientat în special spre activitățile din Portul Constanța, cât și spre curățenia stradală, domenii în care, în ultimii ani, era reclamată lipsa forței de muncă. 


De altfel, deja și firmele de recrutare a forței de muncă au început să-și diversifice "oferta" înștiințându-și clienții că au dezvoltat relații pentru a aduce muncitori din Vietnam sau alte state asiatice. 


"Vietnamezii care lucrează de câțiva ani în România au demonstrat că reprezintă o resursă umană valoroasă în producție. O mulțime de joburi din industria textilă, industria producătoare de încălțăminte și alte categorii de industrii producătoare pot fi acoperite cu personal vietnamez. Muncitorii din Vietnam aflați în căutarea unui job sunt potriviți și pentru domeniul construcțiilor. Rezistenți și dispuși să lucreze peste program pentru a finaliza proiectele la timp, vietnamezii vin în România cu obiectivul de a face bani și a-i trimite familiilor de acasă. Putem recruta muncitori calificați ca fierari, dulgheri, zidari, faianțatori, instalatori, electricieni, dar și muncitori necalificați", au arătat reprezentanții unei firme de recrutare. 


XXX 
Potrivit Serviciului pentru Imigrări al Județului Constanța, anul trecut, peste 3.000 de străini au primit documentele necesare pentru a locui în județul Constanța. În aceeași perioadă, au fost emise peste 2.800 de avize de angajare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3903 secunde