Plaje noi în Constanța și Mamaia. Cine va face bani de pe urma lor? Hotelierii le vor în curtea lor

2738
17

Articole de la același autor

Liniștea plajelor din Mamaia și Constanța a fost perturbată vineri dimineață de zgomotul utilajelor Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, scoase să pregătească nisipul pentru vizita anunțată a ministrului Mediului. După o întâlnire cu directorii Agenției și Gărzii de Mediu din Constanța, Cristiana Pașca Palmer a vrut să vadă și plajele proaspăt reabilitate. Vizita sa a adus mai mult a plimbarea unui turist VIP, căci ministra nu părea să știe prea multe despre plajele respective. A informat-o, pe scurt, Stelică Hagi, șeful Unității de Implementări Proiecte din cadrul ABADL, care i-a explicat în ce au constat lucrările și cu cât au fost mărite plajele.

Cum Guvernul își schimbă miniștrii după cum bate vântul, Palmer este al treilea ministru al Mediului care se plimbă pe plaje pentru acest proiect, după Attila Korodi și Grațiela Gavrilescu. Vizita de vineri a fost însă complet inutilă, pentru că plajele sunt terminate și iată că au putut fi date în folosință și fără inaugurări festiviste și miniștri plimbăreți. Cristiana Pașca Palmer s-a arătat impresionată de proiect, însă nu a venit nici cu informații, nici cu speranțe prea multe despre continuarea reabilitării plajelor care nu au fost cuprinse în această etapă. "Avem în vedere faza a doua, care este mult mai amplă, cu peste 30 de km de plaje care trebuie refăcute. Finanțarea se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro și proiectul va fi împărțit în două etape. În prima, vor fi alocați în jur de 220 de milioane de euro. Sperăm ca la anul să se încheie studiile de fezabilitate și procedurile de licitație, astfel încât lucrările să înceapă anul următor", a declarat Cristiana Palmer.

Cu sau fără șezlonguri

În rest, ministerul Mediului nu a găsit încă o soluție de exploatare a noilor plaje reabilitate, având în vedere că regulile finanțărilor europene interzic obținerea de profit de pe urma lor. Practic, operatorii de plaje care au încă valabil contractul de închiriere cu ABADL vor avea de exploatat sute de metri de plajă în plus față de ceea ce aveau la momentul contractului, ceea ce înseamnă sute de șezlonguri în plus, iar pentru sectoarele ce vor fi scoase la licitații vor trebui incluse și suprafețele câștigate în urma înnisipării. Însă ABADL nu are voie să facă profit de pe urma închirierii lor, timp de cinci ani. "Suntem în discuții cu Comisia Europeană și cu Ministerul Mediului pentru a găsi soluții vizavi de această problemă. Până la mijlocul lunii aprilie vom avea totul clar. Noi, ca beneficiari, nu putem înregistra profit de pe noile plaje, însă se pot acoperi costurile de întreținere", a declarat, pentru "Cuget Liber", George Papari, directorul ABADL.

Hotelierii, supărați că ministrul Mediului i-a ocolit

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns vizita inutilă, ministrul Mediului și-a pus în cap și hotelierii reuniți la Pavilionul Expo-zițional, la aceeași oră la care Cristiana Palmer se plimba pe plaja de la Hotel Malibu. Agenții economici s-au supărat că ministrul a venit în zonă, dar nu a trecut să stea de vorbă cu ei să le asculte of-urile. "Am aflat cu stupoare că a venit și ministrul Mediului la Constanța, dar nu știu de ce Papari ține ascunsă această vizită. Dacă ar fi venit să vorbească cu noi, aș fi întrebat-o pe doamna ministru când vor ajunge plajele la hotelieri, așa cum ar fi normal. Trebuie să se stabilească o dată pentru totdeauna soarta plajelor și fiecare hotel să aibă o plajă aferentă numărului locurilor de cazare. Asistăm acum la situația aberantă în care operatori cu alte domenii de activitate decât turism au închiriat tronsoane foarte mari de plajă, iar hotelierii nu au unde să-și trimită turiștii să-și întindă un prosop", a spus, extrem de supărat, Nicolae Bucovală, pre-ședintele Asociației Patronatelor din stațiunea Mamaia.

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Constantean
19 martie 2016
Hotie !

Am ajuns sa platim un loc pe plaja (nu o sa fie loc sa pui prosopul de sezlonguri), a mai mai ramas sa platim si in Mare. Dinou o sa fie o harababura pe plaja tipic romaneasca.(sezlonguri,baruri,umbrele,sky jeturi,muzica la maxim in stiluri diferite ).Acum 30 de ani era mai frumos,relaxant

ismailviabrussel
19 martie 2016
revolutie .

Suntem prima tara care suntem mizerabila si mai avem tupeu sa punem stapanire pe o parte a naturi de care se pot bucura a dica noi oameni din rand .belgia olanda turcia nu ai idei sa puna stapanire pe plaji si noi da eu cred ca lumea va iesi an strada mai bine vedetiva de stricarea si ne protejarea naturi sunt multe de facu si nu ocupati terenurile fericiri tinerilor .daca as fi presedinte pentru fie care minte mizerabila an puscati .

nichi
19 martie 2016
Correect!!

domnu bucovala are dreptate. nu trebe date plajele la samsari care le inchiriaza sa faca bani cu sezlongul. trebe date gratis la hoteluri care nu vor face bani cu ele.

dan
19 martie 2016
necorect

si vor avea acces pe ele doar cei cazati in hotelurile de care apartin plajele. acelasi rahat ca la sezlonguri.

Răspuns la: Correect!!
Adăugat de : nichi, 19 martie 2016
domnu bucovala are dreptate. nu trebe date plajele la samsari care le inchiriaza sa faca bani cu sezlongul. trebe date gratis la hoteluri care nu vor...
Bebe
19 martie 2016
Litoralul romanesc sau e al cuiva?

Daca tiganii de hotelieri imputiti se comporta de parca litoralul ar fi de la mamele lor care nu i-au avortat din pacate la timp,sa ne asteptam la o revigorare a turismului ? Pai in vremea lui Ceausescu era pe bune mai bine pe litoralul romanesc,veneau si straini si romani,ca-si permiteau,era plaja pentru toti. Acum sunt cativa tiganoi imbecili care vor bani si pe briza de la noi si turisti. Asadar,traiasca Bulgaria si plajele de acolo,hotelierii de acolo si sa dea mucegaiul in hotii zisi afaceristi romani.

Prosopar
19 martie 2016
plaja

N-ai cu cine in Romania,ne-au luat bulgarii la toate categoriile de turism.Toti fostii ospatari si sefi de restaurante sunt patroni de hoteluri.Romania tara frumoasa,da pacat ca-i locuita.

adevar
19 martie 2016
adevar

Acolo unde au sechestrat straine le au furat copii le au abuzat si nici nu le a dat voie sa depuna plangeri la politie NU SE MERITA VIZITAT DE NIMENI.Exista orase si statiuni in alte republici.

adevar
19 martie 2016
adevar

In Romania la munte se merita o excursie dar la mare chiar cine se gandeste la propria viata si sanatate este bine sa evita excursie la mare in Romania

adevar
19 martie 2016
adevar

Presedentie romana ce spuneti se merita vizitat litoralul romanesc?acolo unde romani drogheaza straini,ii abuzeaza ii fura copii?Acolo unde nu ai o institutie sa depui o plangere?doar om bolnav psihic ar vizita asa loc cum este Constanta

adevar
19 martie 2016
adevar

La Constanta unde romanca zice la straini dati mi 600 de euro sa nu va ucidem rudele in republica voastra . Ei Romania sichtir cu statiunile tale .Esti o republica frumoasa cu popor bolnav psihic si prost

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5903 secunde