Plajele din Mamaia, mărite cu zeci de hectare. Urmează staţiunea Eforie

814

Articole de la același autor

Peste 70 de hectare de plajă nouă a câştigat staţiunea Mamaia, în urma lucrărilor de înnisipare realizate în cadrul proiectului de stopare a eroziunii costiere demarat cu fonduri europene în 2020. Alte 33 de hectare vor fi amenajate în următorii ani, la Eforie. De asemenea, vor fi realizate mai multe diguri în apă, care să protejeze zona de litoral de acţiunea valurilor.

Turiştii şi constănţenii se vor putea bucura, în curând, în Mamaia, de o plajă generoasă de aproximativ 110 hectare. Aproximativ 70 de hectare de plajă nouă se adaugă celei deja existente, în suprafaţă de 40 de hectare. Pe o lungime de aproximativ 7 km, de la Hotelul Sulina şi până la Arena Regia Năvodari, porţiunea cu nisip atinge, acum, chiar şi 100 metri lăţime.

În această perioadă, este dezafectată organizarea de şantier şi începe recepţia lucrărilor, astfel încât, ulterior, să poată fi intabulate noile suprafeţe. Astfel se finalizează doar prima zonă din cele 11 care fac parte din proiectul cu finanţare europeană. „În proiectul iniţial, plajele urmau să fie mărite cu aproximativ 53 de hectare, dar în urma optimizării proiectului, s-a ajuns la o suprafaţă mărită de 70 de hectare. Este doar începutul celui mai mare proiect de reducere a eroziunii costiere de pe litoralul românesc, care va fi finalizat la sfârşitul anului 2023 prin lărgirea plajelor şi construcţia de diguri. Astfel, vom proteja zona de litoral, locuinţele, structurile hoteliere şi, nu în ultimul rând, biodiversitatea marină şi, categoric, vom contribui la dezvoltarea economică, socială şi turistică de pe litoral. Suntem siguri că pe tot parcursul implementării acestui proiect cu finanţare europeană de peste 800 de milioane de euro vom avea tot sprijinul şi înţelegerea localnicilor pentru disconfortul din timpul lucrărilor de execuţie de pe întreg litoralul, dar şi a turiştilor”, a precizat directorul general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Adrian Chera.

Diguri noi şi faleze consolidate

O nouă etapă urmează să fie demarată la Eforie, acolo unde lucrările sunt ceva mai complexe, deoarece este nevoie de construcţia mai multor diguri. Amenajările vor fi realizate de către compania Van Oord. „În prezent, au fost demarate procedurile pentru avizare şi autorizare. Într-o primă fază, vor fi construite digurile submerse şi emerse şi abia ulterior va fi începută înnisiparea. Deocamdată, accesul se va face într-o zonă unde nu este plajă amenajată şi care nu este frecventată de turişti”, au spus reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Conform proiectului, vor fi lucrări de protecţie costieră pe o lungime de 5.750 metri liniari şi, la finalul celor 36 de luni, vor fi câştigate 33 de hectare de plajă nou creată. Valoarea totală a lucrărilor în zona Eforie este de 122.437.160 de euro. Lucrările propuse vizează demolarea actualelor structuri costiere existente, construţia de epiuri marine noi încastrate în ţărm, înnisipare artificială şi recifi artificiali.

Alte 0,62 hectare de plajă nouă vor fi create în dreptul localităţii Agigea, şi ea cuprinsă în proiectul de Reducere a eroziunii costiere. Aici va fi consolidată şi faleză, pe o lungime de 1.200 metri liniari şi vor fi realizate diguri noi. Ulterior, lucrările vor continua în sudul litoralului, exceptând zona localităţii Tuzla, acolo unde accesul este dificil şi nu există atât de mare interes turistic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4906 secunde