Cu trei săptămâni înainte de deschiderea sezonului estival

Plajele litoralului arată ca după bombardamente

1557
Plajele litoralului arată ca după bombardamente - 59dc640dcca392729d79db804216f706.jpg
Trei săptămâni, atât ne mai despart de inaugurarea oficială a sezonului estival. La 1 Mai, plajele ar trebui să fie pregătite să primească primii turiști. Însă plajele, acolo unde mai există și nu au fost încă înghițite de mare, nu par deocamdată gata de vizitat.
În stațiunea Mamaia, sunt încă porțiuni pline de gunoaie, iar gardurile de stuf, montate la începutul iernii pentru a proteja nisipul, sunt încă la locul lor. În Eforie Sud plaja este plină de gropi, mormane de scoici și de nisip, iar în Costinești este plină de moloz și resturi de construcții.
Furtunile de peste iarnă au modificat considerabil peisajul estival. În numeroa-se zone ale litoralului românesc Marea Neagră nu și-a mai încăput în albie și a înghițit metri întregi de plajă. În Eforie Sud, de exemplu, turiștii nu numai că nu vor mai avea unde să-și întindă cearceafurile, dar nu mai pot nici măcar să se plimbe pe plajă. În unele zone, valurile bat direct în parapetul falezei, tot nisipul fiind acoperit de apă. O simplă promenadă s-ar putea transforma într-o ședință de înot, dacă vă aventurați pe malul mării în Eforie.
Mai mult decât atât, plimbarea este un adevărat test de anduranță, printre gropile săpate de vânt și valuri, mormanele de scoici aduse din larg și dunele de nisip. Administrația Bazinală Dobrogea Litoral a încercat să refacă distrugerile de peste iarnă și a adus peste 20 de basculante de nisip. Mormanele zac în mijlocul plajei, până când și-o face timp cineva să le împrăștie.

Falezele prăbușite au acoperit nisipul
În timp ce la nord marea a cucerit plaja, ceva mai sud, spre Tuzla, tot în Eforie Sud, falezele de pământ au acoperit și ele nisipul. S-au prăbușit bucăți întregi. În ciuda semnalelor de alarmă și a lucrărilor demarate, eroziunea nu a putut fi stopată, astfel încât s-au pierdut cel puțin 20 de metri de faleză. Acum se lucrează. Dar e deja prea târziu. Muncitorii au făcut terase din piatră, au izolat malurile, însă nu mai pot să pună la loc pământul deja prăbușit.
Așadar, turiștii care vor alege să-și petreacă minivacanța de 1 Mai la malul Mării Negre s-ar putea să fie dezamăgiți. Îi sfătuim să își ia cearceafuri mai mici de acasă și cizme de cauciuc, ca să se poată plimba pe plajă fără să se ude prea tare la picioare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Februarie 2011
Stire din Social : Marea ne înghite plajele
Pagina a fost generata in 0.3866 secunde