Concurs Ploile torențiale și Dunărea au inundat zona Dobrogea și litoralul

1161
Ploile torențiale și Dunărea au inundat zona Dobrogea și litoralul - 041e05b3b21eb76b4b9d1ad741a66542.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă meteorologii nu au emis avertizări pentru zona Dobrogea și județul Constanța, ploile nu ne-au ocolit în cursul zilei de ieri. A plouat torențial
la Constanța, Mamaia, Năvodari, Agigea, Eforii, Costinești. Pe tot litoralul. Dacă singura grijă a turiștilor a fost să-și găsească distracții de interior, constănțenii s-au luptat cu apele.

În municipiu, mai multe intersecții au fost inundate, paralizând circu-lația. S.C. RAJA S.A. a primit 36 de reclamații de la abonați din zonele Coiciu - străzile Bogdan Vasile, Crinului, Venus și Steagului, Tomis Nord - str. Căpitan Dobrilă Eugeniu, zona Centrală - str. Mihai Viteazu, dar și din stațiunea Mamaia - zonele Parc și Butoaie. "Cele mai multe intervenții au vizat deblocarea grătarelor pluviale stradale, din zonele amintite, de diverse mizerii și resturi menajere, antrenate de apele pluviale în căminele de canalizare. Nu s-au înregistrat probleme deosebite la sistemul de preluare a apelor pluviale la nivelul municipiului, iar reprezentanții societății au răspuns cu promptitudine la toate solicitările primite", a declarat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al instituției.
De altfel, S.C. RAJA S.A. a activat, în cursul zilei de ieri, Comandamentul pentru situații de urgență. 40 de echipe, dotate cu toate utilajele necesare, sunt pregătite să intervină 24 de ore din 24, în caz de nevoie, atât în Constanța, cât și în restul județului. Abonații care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă și canalizare pot solicita intervenția echipelor RAJA la avariile apărute, la dispeceratul societății, la numărul de telefon 0241/66.44.44.

Gospodării lacustre la Costinești
La Costinești, din cauza precipitațiilor abundente căzute într-o perioadă foarte scurtă, au fost inundate mai multe gospodării, curți și beciuri. Pe strada Salcâmilor, dar și pe strada Izlaz a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a pompa apa care a intrat chiar și în case. Locuitorii din zonă au acuzat administrația locală că nu a realizat sistemul de canalizare corespunzător. "Aici, la capătul străzii sunt mai multe case, dar nicio gură de canalizare. Singura este ceva mai sus și este înălțată de la nivelul străzii cu aproximativ 10-15 cm. Păi cum să se scurgă apa? Așa se face la noi", ne-a spus, nemulțumit, un localnic.
Aceeași supărare o au și locuitorii de pe strada Salcâmilor, cărora apa le-a intrat până în case. "Este doar o scurgere, și aia înfundată. Am curățat-o eu și cu soțul meu. La cea mai mică ploaie noi ne inundăm pentru că nu este un sistem eficient de preluare a apelor, iar strada este înălțată mai bine de 20 de cm peste nivelul curții noastre. Nu mai putem trăi așa. Suntem disperați. Nu a fost numai o dată, a fost de zeci de ori, iar Primăria ne spune că a făcut canalul și că altceva nu mai este de făcut. Au venit cu o pompă în care aveau doi litri de benzină. Iar de la RAJA ni s-a răspuns că nu au mașini. Și noi ce să facem?", se întreabă, plângând, Mimi Vâzoc.

Dunărea a ieșit pe străzi la Cernavodă și Hârșova
Nici pe Dunăre situația nu este prea bună. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor menține codul portocaliu pe Dunăre, instituit duminică, 27 iunie, la ora 17, pe tot sectorul românesc, de la Gruia la Tulcea, în 11 județe, printre care și Constanța. Codul portocaliu reprezintă faptul că au fost deja depășite cotele de inundație și există risc de viituri generatoare de revărsări impor-tante, susceptibile de a avea un impact semnificativ asupra vieții colectivităților și siguranței bunurilor și persoanelor.
De altfel, la Cernavodă și Hârșova, Dunărea a ieșit deja, în cursul zilei de ieri, pe mai multe străzi. Echipajele Administrației Bazinale Dobrogea Litoral au intervenit în mai multe porțiuni unde apele umflate ale fluviului au început să inunde zona.
La Cernavodă, s-a intervenit cu patru motopompe, dintre care două submersibile, în zona canalului dalat, de pe strada Dacia și o motopompă în zona Faleză. De asemenea, au fost blocate cele patru canale de deversare a apei pluviale. În perioada următoare se va încerca supraînălțarea digului de apărare de pe marginea Canalului Dunăre Marea Neagră.
La digul Topalu I s-a lucrat cu patru tractoare cu remorcă, un buldoexcavator și un efectiv de 20 de locuitori ai comunei. S-a încărcat pământ în saci de pe o parte și, de asemenea, s-a realizat un dig iepuresc. La Hârșova, a fost evacuată apa de pe strada Prospectul Dunării și s-a acționat cu o motopompă, un tractor cu remorcă, o basculantă, o autovidanjă, un buldoexcavator și un efectiv de 10 oameni.
Toate digurile sunt monitorizate de către agenții hidrotehnici ai ABADL. "Ieri, la intrarea în țară, fluviul Dunărea înregistra un debit maxim de 13000 mc/s, care se va menține și în cursul zilei de astăzi, ca urmare a propagării undei de viitură de pe Dunăre care vine din Serbia. Începând de miercuri, debitele pe fluviul Dunărea vor fi în ușoară scădere, situându-se, în continuare, peste mediile multianuale ale lunilor iunie (6400 mc/s) și iulie (5350 mc/s)", a precizat purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.
Din păcate, meteorologii nu ne dau încă vești bune. Vremea închisă și ploile vor fi prezente și în zilele următoare în zona Dobrogea și pe litoral.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7833 secunde