Plouă cu oferte de Black Friday. Ce ne sfătuiește Protecția Consumatorilor

611
Plouă cu oferte de Black Friday. Ce ne sfătuiește Protecția Consumatorilor - fotofondblackfriday1-1447956981.jpg

Articole de la același autor

Televizoare, telefoane, laptopuri, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, dar și mobilă, parfumuri, haine, cărți, scutece - românii sunt bombardați cu oferte pentru Vinerea Neagră a prețurilor. Comercianții online, dar și cei din mall-uri și buticuri au pregătit promoții masive de Black Friday. Bătaia este pentru electrocasnice și electronice, dar nu sunt de "iertat" nici celelalte produse reduse.

Dacă ești pe fază și ai răbdare să cauți, îți poți cumpăra televizor smart la jumătate de preț, redus de la 2.999 de lei, la 1.499 de lei. Laptopurile se dau cu reduceri chiar și de 1.800 lei, mașinile de spălat vase sunt și ele super-reduse, de la 2.399,90 de lei la 1.749,90 de lei, pentru cele incorporabile, și 1.399,60 de lei în loc de 1.799,90 de lei pentru cele neincorporabile. Tabletele sunt și ele mai ieftine cu până la 300 de lei, de la 999,90 de lei, la 699,90 de lei. La parfumuri, reducerile sunt și ele consistente, de 30 până la 70 la sută, iar la haine și încălțăminte plătești un produs și îl primești gratuit pe al doilea.

Indiferent ce alegeți de Black Friday, este bine să fiți atenți la oferte și să nu cumpărați un produs numai pentru că este redus. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, singura insti-tuție a statului abilitată să supravegheze respectarea drepturilor clienților, ne sfătuiește să verificăm prețurile înainte de a achiziționa ceva, deoarece există site-uri care afișează prețuri comparative pentru același produs.

"Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora, soldare, lichidare, promoționale etc., trebuie să respecte mai multe reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practic în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus", ne învață Paul Silviu Anghel, directorul general ANPC.

Sfaturi pentru consumatorii care achiziționează produse online

Verificați, înainte de încheierea contractului, dacă pe site comerciantul informează corect și complet privind datele sale de identificare, caracteristicile esențiale ale produsului, prețul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare, dacă este cazul, modalitățile de plată și de livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau prețului, durata minimă a contractului, existența și modul de exercitare a dreptului de reziliere unilaterală a contractului.

"Este recomandat să contactăm comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare. Modul în care reprezentantul magazinului răspunde la întrebări poate oferi consumatorului indicii asupra seriozității vânzătorului", mai spune Paul Silviu Anghel.

Consumatorul mai trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el. Nu trebuie să invoce vreun motiv. În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.

"Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. De asemenea, profe-sionistul rambursează sumele folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator după tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu altă modalitate de plată și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma rambursării", ne mai sfătuiește directorul general ANPC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7688 secunde