Portret militar. Lt. col. dr. Cătălin Boca, coordonatorul spitalului de pe stadionul Portul

2349

Articole de la același autor

Trăim vremuri istorice, pe care mulți dintre noi nici nu ni le-am fi putut imagina vreodată, dar pentru care militarii s-au pregătit îndelung, au făcut exerciții și au stabilit strategii. La Constanța, în numai câteva zile, Armata Română a ridicat un spital de campanie, pregătit pentru sute de pacienți. Acesta este coordonat de medicul militar lt. col. dr. Cătălin Boca, un profesionist al cărui chip transmite blândețe, dar care știe să facă față situațiilor limită.



Stadionul Portul unde, în urmă cu o lună de zile băteau mingea copii și se antrenau sportivi, a devenit acum unul din punctele fierbinți ale Constanței. Armata, cu sprijinul companiilor de utilități, a ridicat aici un spital modular destinat tratării și izolării pacienților infectați cu Covid-19. Unitatea sanitară este condusă de medicul militar lt. col. dr. Cătălin Boca. Doctorul Boca este specialist în medicină de urgență și coordonează Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" din Constanța.



În aceste zile, în care masca de protecție a devenit un accesoriu aproape indispensabil pentru fiecare om, primele trăsături care pot fi remarcate la doctorul Boca sunt blândețea și profunzimea ochilor săi albaștri.
În calitate de medic specializat pe urgențe, lt. col. dr. Cătălin Boca este obișnuit să facă față situațiilor limită, în care calmul, precizia și fermitatea deciziilor pot face diferența între viață și moarte. Experiența sa cu pacienții l-a făcut să descifreze vulnerabilitatea omului în fața bolii și știe cum să transmită din optimismul său celui deznădăjduit. Este modest, implicat și preocupat de binele celor din jur, calități care stau, de obicei, la baza succesului în profesia de medic.

Super-erou pentru fiica sa

Atunci când nu poartă "armura" de medic militar la Primiri Urgențe, lt. col. dr. Cătălin Boca este super-eroul unei fetițe cu părul bălai și ochii de peruzea. Sophia a înțeles că meseria tatălui ei este aceea de a salva vieți și de a face oamenii bine atunci când sunt bolnavi. Când tatăl ei nu este lângă ea, să o sărute de noapte-bună, micuța tot adoarme liniștită, știind că atunci el are grijă de oameni care au mai multă nevoie de prezența lui.



Când va fi mare, Sophia știe ce vrea să devină: super-erou în haine verzi, ca tatăl ei. De la el învață, zi de zi, cât este de important să iubești oamenii și să îi ajuți atunci când acest lucru îți stă în putere.


Deși încă nu a depășit vârsta la care poveștile cu zâne par inspirate din fapte reale, Sophia a prins drag de ținuta de instrucție. Pentru ea, uniforma militară este "costumul" pe care îl porți când mergi să salvezi oameni. A ținut neapărat să aibă și ea unul, pentru că o face să se simtă invincibilă, "așa, ca tata!"


Din exemplul tatălui ei, fetița blondă, cu chip angelic, a învățat că a fi militar este despre a-i proteja pe alții, atunci când nu mai are cine, iar fericirea și succesul în viață se măsoară în numărul de oameni cărora le-ai făcut bine.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5721 secunde