Primul curs de "Istoria și civilizația turcilor dobrogeni", la Universitatea "Ovidius"

994
Primul curs de
Primul curs de "Istoria și civilizația turcilor dobrogeni" desfășurat în anul universitar 2017-2018, în cadrul unui parteneriat între Facultatea de Istorie a Universității "Ovidius" din Constanța și Uniunea Democrată Turcă din România, s-a încheiat marți, 19 iunie, cu examenul de absolvire și cu festivitatea de înmânare a diplomelor. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea "Ovidius".

Conform titularului de curs, dr. Metin Omer, cei 25 de cursanți de etnii și profesii diferite au studiat teme precum: momente din istoria turcilor, relațiile pe care le-au avut cu vecinii, aspecte ale culturii și tradițiile acestora, relația cu Republica Turcia și contribuția pe care au avut-o de-a lungul timpului în dezvoltarea relațiilor româno-turce.

Pentru membrii comunității, aprofundarea propriului trecut este un demers important în păstrarea identității, în timp ce pentru ceilalți, cunoașterea istoriei turcilor este un act prin care pot afla mai multe despre zona în care trăiesc, turcii fiind o comunitate a cărei istorie se confundă cu istoria Dobrogei.

"Încheierea primei ediții a seriei de prelegeri despre istoria și civilizația turcilor dobrogeni reprezintă o materializare majoră a colaborării, firești, între Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța și Uniunea Democrată Turcă din România. Pe parcursul mai multor luni, cursanții au putut descoperi, în urma prelegerilor susținute de dl. Metin Omer, doctor în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara, aspecte legate de istoria unei comunități istorice, pe teritoriul Dobrogei, precum și evoluția și trăsăturile care o disting în ansamblul grupurilor etnice care trăiesc în această provincie. Sperăm ca această serie de prelegeri să continue și în viitor, în beneficiul tuturor celor interesați, din întreaga societate constănțeană și dobrogeană", a declarat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius".

Au ales să studieze "Istoria și civilizația turcilor dobrogeni" atât membri ai comunității turce, cât și ai altor minorități etnice, dar și români interesați să descopere valorile identitare ale etnicilor turci. Absolvenții cursului au profesii diferite, sunt profesori, ingineri, medici, traducători, jurnaliști și studenți.

La finalul cursului, președintele UDTR, Fedbi Osman, a declarat: "Ne bucură faptul că primul curs de «Istoria și civilizația turcilor dobrogeni» a fost un succes și a trezit interes atât în rândul comunității turce, cât și al altor minorități etnice. Îi felicit pe absolvenți pentru că au ales să studieze acest curs la nivel academic și mai ales pentru faptul că și-au dorit să cunoască îndeaproape istoria și aspecte ale civilizației turcilor din Dobrogea".

v v v

În premieră în acest an, cursul de "Istoria și civilizația turcilor dobrogeni" s-a ținut într-o sală de curs amenajată și dotată de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA).

"Doresc să le mulțumesc reprezentanților TIKA și Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța pentru sprijinul acordat în buna desfășurare a cursului, «Istoria și civilizația turcilor dobrogeni». Acest proiect îndrăzneț a fost posibil în urma semnării unui protocol de colaborare între Uniunea Democrată Turcă din România și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității «Ovidius», instituții care colaborează permanent în domeniul păstrării și promovării valorilor identitare. Ambelor conduceri le sunt recunoscător pentru sprijinul fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil", a declarat, la festivitatea de absolvire titularul cursului, dr. Metin Omer. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2605 secunde