Pro sau contra carantinării. „Covidul circulă cât găsește populație neinfectată”

685
Pro sau contra carantinării. „Covidul circulă cât găsește populație neinfectată” - medici-1604342214.jpg

Articole de la același autor

Toate statele lumii se confruntă cu al doilea val de infectări cu Covid-19, astfel că, rând pe rând, au început să reintroducă restricții dure. Unele chiar au recurs la un „lockdown” național, în timp ce alte state au introdus carantina parțială. Toate aceste măsuri au fost luate pentru a încetini transmiterea noului coronavirus. În acelaşi timp, medici de pretutindeni susţin că o nouă carantinare a populaţiei ar ajuta la diminuarea numărului de cazuri.

Pe zi ce trece avem tot mai multe cazuri de Covid-19, iar situaţia pare să ia cote dramatice. Şi în judeţul Constanţa, la fel ca peste tot, cifrele sunt alarmante. De exemplu, ieri, au fost înregistrate 375 de cazuri. Din acest motiv, am întrebat cadrele medicale din oraşul nostru ce părere au despre o posibilă carantinare a populaţiei, cu scopul reducerii incidenţei Covidului.

De exemplu, dr. Eugenia Muja este pro carantinare, dar susţine şi opinia specialiştilor suedezi, care spun că măsurile represive, gen carantină au efect negativ, atât asupra oamenilor, cât și asupra situației economice și trebuie evitate.

Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur crede că, de fapt, carantina ar putea fi o variantă, mai ales acolo unde există focare şi este clar că trebuie făcut ceva pentru a întrerupe lanțul transmiterii. „O altă soluție pe care o văd, ar fi testarea rapidă pentru antigen. Au apărut, deja, aceste teste rapide pe piață, care arată prezenţa virusului, în colectivități, la locul de muncă, în diferite grupuri de populație etc , fiind o posibilitate de screening care, aplicată periodic la scară largă, ar putea face prevenție şi s-ar întrerupe sau măcar reduce această transmitere mare”, a subliniat medicul.



Carantina este inutilă, dacă populaţia nu respectă regulile


La rândul său, dr. Vera Eniko Pall susţine că, înainte de toate, trebuie respectate măsurile de igienă, masca să fie obligatorie oriunde am merge, să stăm la distanţă unii de alţii. „Covidul circulă cât găsește populație neinfectată. Dacă se instituie carantina și după aceea nu se respectă măsurile de igienă și distanțare, carantina nu folosește la nimic. Pentru a lăsa spitalele să-şi facă treaba, screening-ul pentru suspecți și controlul celor cu Covid-19, forme ușoare, trebuie să fie făcut ambulatoriu, în policlinici care au radiologie și laborator dotat pentru testare PCR, Sars-Cov-2, cu circuit separat și pe bază de programare. Altfel, spitalele vor claca”, a declarat specialistul, pentru „Cuget Liber”.

Dr. Irena Smadea este unul dintre doctorii care crede în testare, ca măsură de control şi gestionare eficientă a numărului de îmbolnăviri. De ce?

„S-a văzut că după carantinare a fost o eliberare de energie, care a dus la încălcarea flagrantă a tuturor regulilor, peste tot în lume. Având în vedere faptul că ne aşteaptă, încă, o perioadă lungă de luptă cu virusul, nu ar fi de bun augur”, a completat medicul.

Dr. Ionica Ciortan ne-a declarat că o astfel de măsură trebuie cântărită foarte bine, înainte de a fi luată. „Dacă situația merge în agravare, având în vedere că multe persoane neglijează voit măsurile de protecție personală și socială, este posibil să nu avem altă variantă, din păcate. Ar trebui să fie păstrată această măsură, ca o ultimă decizie, în caz de necesitate maximă”, a adăugat ea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4629 secunde