Proprietarii de câini, amendați că-i plimbă fără lesă! Pentru maidanezi cine plătește amenzile?

9973
13

Articole de la același autor

În Constanța sunt mulți iubitori ai câinilor de companie, însă puțini dintre ei respectă regulile de bună conviețuire într-un oraș turistic. Fie că îi plimbă fără lesă, că îi duc să alerge pe plajă, fie că se fac că nu văd când "prietenul" lor își face nevoile pe trotuar, mulți dintre posesorii de câini încă sunt departe de civilizație. Iar o parte din vina că orașul arată cum arată o poartă și ei.


De ani de zile ne tot plângem că parcurile sunt pline de câini lăsați liberi, unii dintre ei agresivi, că în jurul blocurilor aleile sunt pline de mizeriile lăsate de aceștia și de câinii vagabonzi, însă, până acum, măsurile au fost aproape inexistente. De ceva timp, însă, Poliția Locală a pornit o adevărată campanie împotriva celor care își bat joc de Constanța, scuipă coji de semințe pe jos, nu-și țin câinii în lesă, aruncă gunoaiele oriunde binevoiesc și cred că altcineva trebuie să vină să facă curățenie după ei. Zilnic sunt aplicate zeci de amenzi pentru astfel de specimene.


"Nu poți să te plimbi cu copilul în Parcul Tăbăcărie, în exteriorul Țării Piticilor, pentru că este plin de câini. Proprietarii lor îi scot la plimbare și îi lasă liberi să zburde prin iarbă. Acolo își fac nevoile și nu se duce nimeni să strângă după ei, și tot acolo se joacă și copiii noștri. Ce ar trebui, să ne ținem noi copiii în lesă? E adevărat, sunt și câini drăgălași, prietenoși, dar sunt și mai mari, care îi sperie pe cei mici. Locul câinilor nu este în parc. Să se ducă pe câmp, unde vor…", ni s-a plâns, zilele trecute, Mariana Chirea, din Constanța.


Femeia spunea că sunt foarte mulți proprietari care nici măcar nu știu că nu au voie să lase câinii liberi. Și că atunci când li se atrăgea atenția reacționau urât. Însă, potrivit Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 184, din 2013, plimbarea câinelui fără lesă pe drumurile publice reprezintă sancțiune, iar amenda este de 500 de lei. Astfel de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii locali, în ultimele săptămâni, în aproape toate parcurile din oraș, inclusiv în Tăbăcărie, parcul de la Casa de Cultură, dar și pe faleza de la Cazino și pe străzile din cartiere.


Maidanezi mulți și periculoși


Rămâne însă problema maidanezilor. Pentru ei și mizeria pe care o fac cine plătește? 


"Înțeleg să mă amendeze pe mine că nu am grijă de cățel, îl las liber și nu îi adun excrementele, dar de câinii fără stăpân cine se ocupă? Ne-au invadat din nou. Sunt mulți, sunt mari, unii periculoși și fac multă mizerie. Nu am auzit să plătească primăria amendă că nu îi adună de pe străzi și ne obligă să trăim cu rahații lor sub nas. Sunt mult mai mulți câini vagabonzi comparativ cu cei de companie. Ai noștri sunt vaccinați, spălați, deparazitați și prietenoși, pentru că nu le lipsește nimic. Cei de pe stradă sunt imprevizibili, bolnavi și pretutindeni. Poliția Locală să amendeze în primul rând autoritățile că nu își fac datoria, Ecarisajul că nu face nimic. Să vină să spele trotuarele după ei, să îi adune de pe străzi, să le dezafecteze adăposturile de printre blocuri și apoi să se ia de noi, cei care avem grijă de câinii noștri", este de părere o altă constănțeancă.


Interzis pe plajă cu câinele!


Și, cu riscul de a o supăra și mai tare, reamintim că și pe plajă este interzis accesul câinilor, fie în lesă, fie liberi. 


"Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral trage un semnal de alarmă turiștilor care se vor bucura de litoralul românesc și le reamintește că este interzis accesul persoanelor însoțite de animale pe plajele Mării Negre, precum și circulația sau staționarea vehiculelor pe plaje", precizează reprezentanții ABADL.


Potrivit legii, pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulația sau staționarea vehiculelor, cu excepția celor care asigură intervenții operative și a utilajelor de întreținere a plajelor. De asemenea, este interzis, conform OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, accesul persoanelor însoțite de animale, cu excepția câinilor din dotarea Ministerului Administrației și Internelor și a câinilor utilitari care însoțesc persoanele cu dizabilități. 


"Aceste fapte, comise de persoane fizice sau juridice, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral amintește că pot fi sancționați și cei care depozitează materiale și deșeuri de orice fel pe faleze, plaje, maluri și în zone de protecție", mai spun cei de la ABADL.


Așadar, când ieșiți la plimbare pe plajă, lăsați prietenul patruped acasă și, în niciun caz, nu vă aventurați cu automobilul de teren pe nisip.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Zoro
16 aprilie 2018
Se poate și mai bine.

Dar pentru rahații de pe jos nu se primește amenda ? Sunt pline trotuarele de excremente, lasă unii în urma lor de zici că au trecut cu vaca. Stăpânilor le este scârbă să strângă după "puișorii lor, copiii de suflet", noua insa nu ne este scârbă să calcam in mizeria lor ? Daca tot le e drag de ei să-i țină sa li se usureze in casa, nu pe strada. Sau în casă strâng, pe strada se lasă la liber ? Înseamnă că dacă lor li se permite, pot să-mi las si eu copilul sa se usureze la usa unuia cu câine, că să fim chit, zic. Aștept răspunsurile inteligente și justificatoare ale iubitorilor de necuvântătoare, ale celor "alesi", ai celor ce ne sunt superiori prin faptul că au o relatie "specială" neînțeleasă de cei mărunți, cei care le fac astfel de reproșuri, ca mine.

Da
16 aprilie 2018
Parc

Lasă că si oamenii cu copii fac mizerie, oamenii cu câinii nu mai au voie sa se plimbe nicaieri ca asa vor altii? E o țară libera nu sa ni se interzică unde sa mergem. E bine ca se vad câinii dar boschetarii drogați care sunt mult mai periculoși nu. Să vi se violeze copii e mai bine decat sa se joace cu un caine. Bravo vouă desteptilor.

unu'
16 aprilie 2018
civilizatie...

politia locala este o structura infiintata tocmai pt asa ceva, vrem sa se vada ca exista, sa isi merite salariile.... toata mizeria din jurul blocurilor este facuta de cainii de apartament, nu de maidanezi, legea trebuie schimbata, la bloc sa NU ai voie sa tii caine daca nu iti semneaza TOTI vecinii ca sunt de acord sa te suporte, daca UNUL nu vrea, sa nu poti tine caine.... mizerie, galagie, deranj continuu, asta inseamna caine la bloc, iar nesimtitii lor stapani nu dau doi bani pe deranjul produs vecinilor.... vrei caine , te muti la casa!

Civilizație spui
16 aprilie 2018
Esti proasta de bubui

Bai femeie tu esti normala la cap? Unde sa imi dea mie cineva acordul sa tin câinele? Mie îmi cere cineva acordul ca.si tine odrasla in casa? Copii fac mai multa gălăgie si mai multa mizerie decât câinii asa ca țineți.va copii in lesă si strângere.va ambalajele de dulciuri de la aceștia si mai lăsați ciocul mic ca acum v.ati gasit sa dati vina pe necuvantatoare c sunteti voi prost crescuti

Au inceput....
16 aprilie 2018
Comentariile iubitorilor de caini

Toate comentariile "iubitorilor"de caini sunt comentarii/raspunsuri de genul....."Ba p-a mă-tii!".Cu astia nu te poti intelege de niciun fel.Sunt mai rai decat animalele pe care ei pretind ca le iubesc.Intr-o zi Mazare apare la TV Neptun.La intrebarea unui telespectator referitoare la căcatii cainilor de pe strada ,Mazare raspunde ca asta(că căcatii) este treaba asociatiilor de proprietari,ca el nu se "baga".Era mai simplu pebntru el.Puturosul drakului a dat si el un raspuns de genul... "Ba p-a mă-tii!".Tipic mârlanesc.Fagadau face la fel in Constanta,Noua Indie.

zoro
16 aprilie 2018
aici e diferenta intre noi

Aici e diferenta intre noi, TU pui semnul egal intre copil si caine. Copilul este parte integranta din familie, celula a societatii, pentru care platesc taxe, intretinere, scolarizare, etc, aduc o contributie societatii, un copil se educa, creste, merge la casa lui si ciclul se repeta. Cand ai pus semnul egal intre copil si caine, pe mine m-ai pierdut, nu am ce sa-ti explic, atata timp cat tu personifici cainele la acest nivel. Nu contesta nimeni dreptul omului de a se atasa emotional de in caine, personal iubesc cainii, abia astept sa-mi cumpar, dar cand voi sta la casa, acum stau la bloc, exclus sa stau la gramada cu animalele, ca nu sunt la ferma. Si daca tot ai ales cainele ca fiind membru al familiei, bravo tie, dar asa cum eu strang dupa copilul meu, strange si tu dupa cainele tau. Este vb despre NESIMTIREA unor stapani de caini, nu de a avea dreptul sau nu sa detii unul. Respect celor care au caine si fac curat dupa ei, putini, dar va mai spala rusinea celor multi. Intelegem ca un caine este in animal, face ce are de facut unde i-a venit, strangeti dupa ei ca sa nu fiti si voi la fel ca ei, animale, comportati-va ca niste oameni.

Răspuns la: Esti proasta de bubui
Adăugat de : Civilizație spui, 16 aprilie 2018
Bai femeie tu esti normala la cap? Unde sa imi dea mie cineva acordul sa tin câinele? Mie îmi cere cineva acordul ca.si tine odrasla in casa? Copii...
Copii si natura
16 aprilie 2018
Nu exista plaje sau parcuri pt proprietarii de caini

Constanta a devenit o groapa imputita populata cu mentalitati de turma si condusa de ciobani. Pai, bai, talibanilor, politia locala are doar menirea jafului public pt taxe! Cum sa iei bani de la proprietari cand nu au niciun loc unde sa se plimbe cu animalele. Voi numiti parc haznaua aia de Tabacarie? Va certati precum cretinii unii cu altii si nu vedeti ca ciobanii vor doar sa va mulga de bani.

mircea
16 aprilie 2018
senzational

iar a facut pergaitza un maret articol pe pullitzer.. foarte buna jurnalista, sa ii mareasca bak salariu si sa o puna director general!!!

Diana
16 aprilie 2018
Lipsa coșuri de gunoi și vreți civilizație?!

,, Mizerie, galagie, deranj continuu, asta inseamna copil la bloc, iar nesimtitii lor părinți cocalari și maneliști nu dau doi bani pe deranjul produs vecinilor.... vrei copil, te muti la casa!"Hai sa avem pardon, v-ați găsit sa va luați de câini dar nesimțirea omeneasca e în floare. Am câine, îl port în lesa, am punguțe la mine și strâng după el. De abia aștept sa îmi spună unul ca nu strâng după câine ca scot punguța și o înfig în gura aceluia. Nu s - a întâmplat pana acum dar de abia aștept. Asta în condițiile în care în cartierul unde stau, Baba Novac, NU SUNT COȘURI DE GUNOI SI COLCĂIE GUNOAIE și deșeuri pe spațiul public. Și da, arunc punguța la singurul cos de gunoi de la locul de joaca în condițiile în care la doi pași de mine sunt ambalaje aruncate pe iarba iar iarba,, murdara" de odoarele celor care nu strâng. Despre ce vorbim? DESPRE NESIMȚIREA omeneasca pe principiul,, și alții fac". Cu ce schimb eu lumea ca am bun simt civic și sunt o minoritate pe cale de dispariție?!

zoro
16 aprilie 2018
felicitari !

Felicitari pt exemplul pe care-l dai cu catelul tau, la fel fac si eu cu copilul meu, caut sa-i atrag atentia de cate ori face mizerie. Insa asa cum spui, suntem exceptii care poate nu fac diferenta, insa pic cu pic se face treaba. Unii te vad pe tine, altii ma vad pe mine si tot asa, e pacat insa asa cum spunea cineva mai sus, ca nu avem infrastructura nici pt catelul tau si nici pt copiii mei. Unde sa-i duci ? Colcaim unii peste altii, impartim un spatiu verde din ce in ce mai mic, poate de aici si deranjul in ceea ce priveste mizeria, dupa ce ca e loc putin, macar curat sa fie. Sa fie facute locuri pt caini, sa socializeze, sa fie parcuri pt copii sa se joace, sa fie locuri pt batrani sa iasa in lume, asa cum e civilizat. Iesi in Cta si vezi realitatea acestui oras, colcaie de nesimtire, ma refer aici la toti, nu doar la unii.

Răspuns la: Lipsa coșuri de gunoi și vreți civilizație?!
Adăugat de : Diana, 16 aprilie 2018
,, Mizerie, galagie, deranj continuu, asta inseamna copil la bloc, iar nesimtitii lor părinți cocalari și maneliști nu dau doi bani pe deranjul...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1945 secunde