Protest de amploare la Constanța, după un an sângeros pentru cetăţenii ucraineni! "Am trăit nouă luni sub ocupație rusă"

53336

Articole de la același autor

Un an de război crunt, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, presărat cu multă durere şi un ocean de lacrimi şi suferinţă. Aşa ar putea fi caracterizat ultimul an pentru cetăţenii ucraineni. Din păcate, Rusia bombardează fără încetare această ţară şi, în continuare, se varsă sânge nevinovat, întrucât conflictul armat dintre cele două ţări nu dă semne să se încheie. Pentru că în data de 24 februarie s-a împlinit un an de când se comit crime şi sunt ucişi bărbaţi, femei şi copii, peste o mie de cetăţeni ucraineni care locuiesc, la acest moment, în judeţul Constanţa au ieşit, vineri, în stradă.

Cu mic, cu mare, îndurând frigul şi vântul de afară, ei au luat parte la un miting dedicat comemorării invaziei rusești în Ucraina. Refugiații s-au adunat lângă clădirea Consulatului General al Federației Ruse şi au pichetat paşnic timp de două ore. Cu copiii în braţe, pe lângă ei sau în cărucioare, s-au strâns şi au protestat împotriva cetățenilor Federației Ruse, împotriva acțiunilor armatei lor pe teritoriul Ucrainei. Totodată, au vrut să reamintească Europei că, pe tot parcursul anului, invadatorii ruși din Ucraina au bombardat masiv populația civilă, le-au distrus infrastructura, au distrus orașe și sate.



„Ne-am adunat pentru a aminti lumii despre anul sângeros al genocidului poporului ucrainean. De un an întreg, Rusia comite crime împotriva populației civile. În fiecare zi, apărătorii noștri mor pe front şi printre ei sunt mulți băieți și fete tinere care ar trebui să aibă toată viața înainte”, au declarat participanţii la miting.

Unii dintre ei, cu lacrimi în ochi şi vizibil afectaţi de experienţele tragice prin care au trecut, fluturau steaguri sau pancarte pe care scria „Stop Rusia, Stop Războiului!”, „Ajutați Ucraina!”, „Opriţi genocidul!”. Şi copiii prezenți şi-au etalat desenele, care reprezentau tot momente triste pentru poporul lor. Pentru că le sunt recunoscători românilor pentru găzduire şi ce li se oferă în ţara noastră, ei au ţinut să le mulţumească tuturor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă în tot acest timp.



Cu această ocazie, organizatorul mitingului, Ana Faichak, a declarat că toţi vor să se întoarcă la casele lor, în condiţiile în care o bună parte dintre ei locuiesc chiar de un an în Constanţa. Ce simt ei acum, după 12 luni de chin pentru poporul lor? „O imensă durere în suflet. Vrem ca lumea să ne ajute să se termine odată războiul acesta”, a precizat femeia.

La rândul său, Nikita, o locuitoare din Herson (Ucraina), a declarat că orașul ei a fost ocupat de soldații ruși și a locuit, împreună cu familia sa sub ocupație rusă, timp de nouă luni.



„Mie şi copiilor ne-au dat drumul, dar soţul a rămas în subsolul blocului unde locuiam. Între timp, l-au eliberat, dar el este tot în Herson, unde se trage 24 de ore din 24 şi în fiecare zi mor oameni”, a spus ea. Sunt zile în care se mai aude la telefon cu soţul ei şi speră ca toate acestea să se termine şi să se poată reîntoarce la viaţa de dinainte de război. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.556 secunde