RADET vs. centralele de apartament pe gaze. Cum e mai rentabil să te încălzești?

16690
26
RADET vs. centralele de apartament pe gaze. Cum e mai rentabil să te încălzești? - centraladeapartament9-1477064956.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, alți 2.746 de constănțeni au depus cereri pentru debranșare, preferând surse alternative de încălzire, majoritatea alegând centralele pe gaze.

"De când ne-am montat gaze, plătim mult mai puțin. Înainte de asta, dădeam la întreținere chiar și 850 de lei pe lună, acum dau 100 de lei", ne-a declarat Ion Stemate (50 de ani). Și Maria Vasile este de aceeași părere.

"Gazele ne-au scos sărăcia din casă. Factura este mult rezonabilă acum, nu mai dăm sute de lei aiurea", a precizat femeia. Ca cei doi sunt mulți, iar cifra celor care se racordează la gaze crește pe zi ce trece. Regia Autonomă pentru Distribuire a Agentului Termic (RADET) recunoaște că odată cu deconectarea unui apartament, pierd un client din sistem. Cu toate acestea, ei susțin că op-țiunea pe care o au, în schimb, constănțenii, este dată, însă, de o publicitate înșelătoare, pe care o fac firmele din județ care montează alt gen de instalații.

Costuri exorbitante la montarea centralelor

"Deținătorul unei centrale de apartament este cumva dus în eroare de costurile reale, pentru că el ia în calcul doar consumul de gaz, realizat de centrală într-o lună, uitând să ia în calcul costurile necesare realizării branșamentului de gaze la scara blocului, costul lucrărilor de instalare a rețelei de distribuție pe casa scării, iar la toate acestea se adaugă costul centralei de apartament, lucrările de instalare ale acestora, costul cu energia electrică consumată și de asemenea cu piesele de schimb pentru centrală. Cert este că toate aceste costuri, împărțite pe durata a zece ani și pe cinci luni cât este nevoie de căldură pe an, vor da niște costuri cu mult peste plata care se face în sistem centralizat", ne-a declarat directorul RADET, Liviu Popa. În prezent, a precizat el, cei care aleg să își monteze centrale în apartamente, dau minim 10.000 de lei, respectiv costul centralei, dar branșamentul pe casa scării costă în plus. Oricum, în ultima perioadă de timp s-a constatat un fenomen din ce în ce mai accentuat în blocurile în care au avut loc deconectări de la sistemul centralizat și s-au montat centrale de apartament. Despre ce este vorba? Blocurile sunt prevăzute constructiv cu o conductă pentru apă rece dimen-sionată, al cărei scop este să asigure necesarul blocului și una de apă caldă. În urma deconectării, toate centralele sunt conectate la conducta de apă rece, care devine subdimensionată la simultaneitate de consum. Pe scurt, spun specialiștii RADET Constanța, aceasta nu mai poate asigura debitul necesar la centrale și se poate intra în avarie. Ca urmare, posesorii sau asociațiile unde au loc deconectări trebuie să își modifice conductele de apă, celor de la RADET cerându-li-se să ridice ulterior presiunea de apă rece.

Fumul emis de centrale, periculos pentru populație

De partea cealaltă, cei de la Uniunea Asociațiilor de Proprietari spun că problema cu debranșările trebuie privită din mai multe puncte de vedere. Desigur, mulți ar spune că alternativa montării centralelor este mult mai rentabilă. La ora actuală, foarte mulți consumatori sunt încântați de ideea că odată cu centralele din apartamente dau mai puțini bani la factură.

"Omul spune că acum îl costă mai puțin încălzirea, dar nu mai ține cont de faptul că a făcut o investiție considerabilă până a ajuns acolo sau unii au făcut chiar împrumuturi. Desigur, mai sunt și taxe anuale de dat, atunci când se impune verificarea centralei, asta ca să nu mai spunem că, în câțiva ani, sigur apar niște probleme de service, care iar costă", a declarat vicepre-ședintele UAPC, Ioachim Hârsescu. Cu toate acestea, acest sistem individual este atractiv pentru mulți dintre constănțeni, doar că decizia nu este tocmai bună din anumite puncte de vedere.

"Dacă se va continua cu montarea de centrale pe gaz, vom avea câte un coș de fum la multe geamuri, iar toată poluarea va coborî la nivelul solului, lucru de care lumea nu ține cont și care este extrem de nociv pentru sănătate", a subliniat Hârsescu.

Și reprezentanții Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM) afirmă că centralele de apartament nu sunt o soluție viabilă pe termen lung din cauza noxelor pe care acestea le emit.

"Centralele de apartament au fost răspunsul firesc al omului care nu dorește să înghețe. Oamenii au găsit această soluție de moment, dar care nu poate fi o soluție viabilă. În primul rând pentru că deocamdată nu monitorizăm și nu știm câtă poluare generează centralele de apartament și care e riscul de îmbolnăvire a populației. În al doilea rând, datorită interesului de chimizare a gazelor naturale din țările dezvoltate industrial prețul gazelor naturale, chiar dacă acum nu crește, va avea o altă evoluție", spun ei. 

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Eu
22 octombrie 2016
Pt cristi

Nu e nimic sfidator..pur si simplu am ales sa am caldura si apa calda si sa nu mai platesc aiurea...daca te ingrijorezi afla ca am imprumutat bani caloriferele nu se schimba la 5 ani si nici nu sari in aer..asta daca vrei sa gandesti singur..iar iarna nu e nicio problema cu gazul..dar lasa gandeste tov popa pt tine..tu plateste linistit

ciolos
22 octombrie 2016
o alta afacere

asta cu centralele e doar o alta afacere si atat,mult mai banoasa ca cea cu apometre si gigacalorimetre,oricum fac romanii tot se va face ceva sa le dea la temelie,degeaba incercati sa va fie mai bine ca au ei grija sa platiti la fel stati linistiti...credeti ca gazul va ramane la fel ca pret?presiunea gazelor cand se vor fi multi in sistem?riscul sa ai bomba in bloc?cu butelia era in apartament,dar cu gazele... e in tot blocul?...apoi poluarea care o va da fiecare centrala individuala?..pentru ca va fi aproape de nivelul solului...tare mie ca or sa inventeze niste taxe ceva,asa ca compensare la economia pe care o veti face voi toti astia cu centrale...oricum o dai nui buna in tara asta ca te fura pe toate partile...

Stai sa vezi
22 octombrie 2016
ce va reguleaza

cu taxa de poluare. Destepti aia care si-au pus acum 5-10 ani centrala si si-au amortizat pana acum cheltuiala. De-acum incolo urmeaza plasa pentru fraierii care-si trag centrala. Bibanii vor cotiza din greu pentru o amarata de centrala motan sau indesit care oricum e kaputt in 5-7 ani si pe care o sa plateasca la taxe si impozite de-o sa li se para radetu pomana. Asa ca daca ati ramas "de prosti" la radet, mai stati o tura pana se lamureste treaba cu centrala. Oricum centrala la bloc e prostie curata.

Papu
22 octombrie 2016
Poluare

....și țăranii vor plăti poluare, mai ales că ei au sobe și mașini de gătit cu lemne, cărbuni, peturi, cauciuc, tezec (adică baligă de vacă uscată) ? Și când te gândești că țăranii au și câte 2 sau 3 sobe pentru încălzit. Și prin orașe mai sunt care au sobe pentru încălzit.

Răspuns la: Nu va mai debransati
Adăugat de : angajat radet, 22 octombrie 2016
NU va mai debransati băi proștilor ca o să plătiți taxa de poluare
de la un prost
22 octombrie 2016
radet

ba tata nu ai inteles mare lucru dar ca sa intelegi si tu: democratie inseamna ca fiecare alege ce este mai bine ptr el.acum ca noi nu aliniem cu tine nu inseamna ca suntem fraieri.ca stai sau nu sa astepti caldura si apa calda eset problema ta.la fel cu pretul platit pt centrala si pt impozite care ce sa vezi bai desteptule: nu sunt!!!!!! iar grija ta fata de gradina vecinului nu arata decat ca esti unul care asteapta sa gandeasca altul ptr tine..trezeste-te si gandeste pur si simplu ptr tine nu este greu

Răspuns la: ce va reguleaza
Adăugat de : Stai sa vezi, 22 octombrie 2016
cu taxa de poluare. Destepti aia care si-au pus acum 5-10 ani centrala si si-au amortizat pana acum cheltuiala. De-acum incolo urmeaza plasa pentru...
alex
22 octombrie 2016
.

M-am saturat de declaratiile tovarasului Popa,el care are CENTRALA PE GAZ vine sa ne spuna ca e periculos??? Cand a pus centrala nu s-a gandit la siguranta sa si a familiei?...declaratiile lui sunt egale cu 0 si nu fac altceva decat sa enerveze lumea.

aurica
22 octombrie 2016
frig

Felicitari celor care au scapat de radet! Eu tremur de frig in casa deoarece sunt inventate de doua ori pe an avarii in aceleasi puncte.Soseste o echipa de cinci oameni grasi din care unul sapa si restul sparg seminte lasa gauri in pamant si la temelia blocului pe care le acopar eu cu banii mei cu ciment.De ce nu se restructureaza odata aceasta institutie?

cgjjcffg
22 octombrie 2016
Falimentu'

Eu il inteleg pe nea Popicu....cand ajacerea începe sa scârțâie sicand ai de plătit cotizatii la partid si mai ai de plătit niste salarii la directori de directori , can clienti fug de tine ca de dracu, cred si eu ca nu mai ai are somn si nu mai poate gândi lucid si începe sa abereze ca gazu e scump ca poluezi ca taxe ca impozite ca masa ca tasu.... Bai nea Popicu io îs depbransat de la matale si tin sa iti zic si de ce. 1)-nu aveam caldura in casa...2)-cu apa rece nu poti sa faci duș iarna(daca voiai apa calda trebuia sa astepti jumătate de ora)....3)-la tine plateam 500lei iarna apa calda(rece) si caldura(frigu)...acum plătesc 350lei si am apa calda (calda)si caldura(22°c)... Pai ma nea Popicule eu acum pot sa il contrazic si pe Basescu....ACUM IARNA E CA VARA

dada
22 octombrie 2016
radet

2746 au anuntat radet mai sunt altii 5000 (cel putin) care nu au anuntat! Dupa alegeri gigacaloria va ajunge la 550 lei. Succes , ramaneti la radet!!!

FERNANDO
23 octombrie 2016
HENRIETTA

Sunteți în căutarea pentru o companie de renume și acreditate de împrumut privat? Ați fost respinse de către bănci și alte instituții financiare? Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau un credit ipotecar? Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că am acorda asistență fiabilă și beneficiar și vom fi bucuroși să vă ofere un împrumut. Așa că ne e-mail azi la: ([email protected]) pentru a aplica acum pentru un împrumut.

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9571 secunde