Reabilitarea termică a blocurilor din Constanța, făcută după ureche!

828
2

Articole de la același autor

Sezonul rece i-a prins pe mulți constănțeni cu pregătirile în toi. Unii au încă șantier în case, schimbă țevile, montează calorifere, alții își căptușesc apartamentele, în speranța că le va fi mai cald la iarnă.  Fiecare face însă după posibilități și după cum îl taie capul. 


Așa se explică faptul că blocurile din Constanța par rupte din peisaje diferite. Sunt pestrițe, pictate în toate culorile, așa zisa reabilitare termică realizându-se de către fiecare proprietar în parte, cu materialele pe care le-a con-siderat el cele mai bune și cele mai potrivite. 


Din acest motiv, peisajul urban din Constanța suferă grav la capitolul estetică. Autoritățile locale, chiar dacă au sesizat această problemă, poartă o parte din vină pentru că fiecare și-a făcut lucrările după cum s-a priceput, rezultatul fiind un etaj cu un polistiren mai gros, într-o nuanță de crem des-chis, un etaj fără polistiren deloc, cu spoiala veche a blocului, alt etaj cu un polistiren subțire și o nuanță verzulie… 


"În zonele centrale, oamenii au mai căzut la înțelegere și au făcut tot blocul odată, toate apar-tamentele la fel, cu aceeași culoare și aceleași materiale. În cartiere, însă, este jale. Fiecare a făcut când a putut și cum a putut. De fapt, aceasta nici nu poate fi numită reabilitare termică. Este o căp-tușeală simplă, care nici măcar nu ajută foarte mult la încălzirea apartamentului. Pentru că și aceasta se face cu un rost, conform unor reguli, pentru a avea eficiența dorită", ne-a explicat inginerul Marian Popa. 


Au pierdut trenul cu bani de la stat! 
În urmă cu trei ani, atunci când Ministerul Dezvoltării Regionale suporta jumătate din cheltuielile cu reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, cu condiția ca autoritățile locale să pună și ele 30 la sută, astfel încât proprietarilor să le mai rămână de acoperit doar 20 de procente, Primăria Constanța nu s-a arătat interesată de program. Primarul de atunci, Radu Mazăre, a spus în repetate rânduri că nu este dispus să plătească astfel de lucrări, chiar dacă fuseseră deja depuse sute de solicitări din partea asociațiilor de proprietari. 


Prezent la întâlnirea cu repre-zentanții asociațiilor de proprietari din Constanța, primarul interimar al municipiului, Decebal Făgădău, a spus că va veni și rândul reabili-tărilor termice așa cum trebuie. "Vrem să facem reabilitare termică, pentru că este foarte importantă, dar vom vedea în ce condiții vom putea să o facem", a spus primarul. 


Garanții de la stat 
Între timp, statul susține reabili-tarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală. Progra-mul are scopul de a sprijini prin acordarea de garanții guver-namentale asociațiile de proprietari sau persoane fizice care doresc să contacteze credite pentru reabili-tarea termică a clădirilor, dar care întâmpină dificultăți în accesarea finanțării din cauza lipsei de garanții.


Comentează știrea

zoro
23 octombrie 2015
verzulie ?

Nuanța poate este verzuie nu verzulie. Verde, verzui, verzuliu ? Wtf ?

ath
23 octombrie 2015
Fagadau ne abureste

Fagadau trebuie sa renunte la ambiguitati,la fraze care te pacalesc.Daca vrea sa intre in campania electorala il vom obliga sa fie precis in exprimare(si nu numai Fagadau).Fagadau sa termine cu abureala,ca s-au dus vremurile alea.Fagadau trebuie sa inteleaga ca are numai doua drumuri la scaunul de primar.E bine sa se hotareasca din timp.Fraza urmatoare e pentru credulii lui si poporul pesedist: "Vrem să facem reabilitare termică, pentru că este foarte importantă, dar vom vedea în ce condiții vom putea să o facem"-Asta este o abureala marca Fagadau.Fagadau are de ales: 1(unu)-Sa renunte in public la Mazare.Sa declare ca se leapada de toate prostiile facute de vechiul primar si sa le precizeze in clar:constructii pe spatiile verzi,constructii inalte ridicate aiurea la 2-3 metri de geamul altui bloc,cheltuieli nejustificate,trotuare sparte,strazi murdare,spatii verzi neingrijite,blocuri pestrite,maghernite,cotete pe trotuare,masini pe trotuare,veceuri murdare,pasaje murdare tiganeala generala,etc.Sa inteleaga ca de data asta va fi tras la raspundere la sfarsitul mandatului,daca-l castiga.Si 2(doi)-daca nu renunta la Mazare,si nu cred ca o va face,Fagadau este obligat sa-si asume si o raspundere,sa dea socoteala pentru tot dezastrul lasat in urma de Mazare.Cale de mijloc nu exista.Nu se poate si cu Mazare si fara Mazare.Va trebui sa mosteneasca totul de la Mazare sau nimic.Noi stam la panda.Sa nu uiti Fagadau !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7082 secunde