RECENSĂMÂNT 2022. Amenzi drastice pentru cei care nu oferă date! Zi liberă pentru cei care se autorecenzează

1599
RECENSĂMÂNT 2022. Amenzi drastice pentru cei care nu oferă date! Zi liberă pentru cei care se autorecenzează - recensamant-1643714961.jpg

Articole de la același autor

În luna martie începe recensământul populaţiei şi al locuinţelor, iar cei care se autorecenzează online beneficiază de o zi liberă, în timp ce persoanele care nu dau date recenzorilor pot primi amenzi şi de 3.000 de lei.

Refuzul de a furniza date pentru recensământ este contravenție și poate atrage amenzi între 1.000 și 3.000 lei, scrie avocatnet.ro

  În acest context trebuie spus că persoanele care nu vor să participe sau nu lasă recenzorii să-şi facă treaba sunt pasibile de amenzi serioase. Astfel, constituie contravenţie „împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, dar şi „refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete”. Cei care se fac vinovaţi de astfel de contravenţii pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.

Începând cu 1 februarie, are loc recensământul populației, care debutează cu o primă etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative, anunță Institutul Național de Statistică, într-un comunicat. Autorecenzarea, care va fi în premieră online, începe din 14 martie.

Autorecenzarea prin metoda CAWI (on-line) este a doua etapă, care loc în intervalul 14 martie - 15 mai 2022.

Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line, se va desfăşura în perioada 16 mai - 17 iulie 2022, în cea de-a treia etapă.

Elementele de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor sunt:
 

• 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor
 

• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească
 

• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor
 

• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC
 

• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză, scrie libertatea.ro

Pe baza codului de confirmare, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării, adică, din ce date avem acum, până cel mai târziu în luna mai 2023.

Această zi liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei.




foto: romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7075 secunde