Aberații la întreținere

RECORD la întreținere: cum să încălzești o garsonieră cu 700 de lei

2252
11
RECORD la întreținere: cum să încălzești o garsonieră cu 700 de lei - poarta6blocob98-1333736568.jpg
Costurile la încălzire le-au dat fiori reci constănțenilor iarna aceasta. Unii au închis caloriferele, au făcut economie la sânge pentru ca să nu fie nevoiți să își dea tot salariul și toată pensia la întreținere, dar nu i-a ajutat prea mult. În multe cazuri facturile au fost de-a dreptul aberante și cu diferențe foarte mari de la un apartament la altul.

În cartierul Poarta 6, s-a ajuns la situații în care încălzirea pentru o garsonieră, în luna februarie, pe aceeași scară de bloc, a depășit 800 de lei, în timp ce pentru un apartament cu două camere s-a plătit 52 de lei. Așa se face că pentru 37,4 metri pătrați s-au consumat peste două gigacalorii, iar pentru 52,5 metri pătrați numai o jumătate de gigacalorie.

"Eu locuiesc la parter, într-o garsonieră. Funcționează un singur calorifer și un port-prosoape, în baie. Am izolat pereții exteriori și, cu toate acestea, pentru luna februarie, am de plătit 708,05 lei pentru încălzire. Nici dacă făceam saună în casă nu aș fi putut să consum două gigacalorii", ne-a povestit Elena Ungureanu, proprietară a unui apartament în blocul OB9 de pe strada Lirei. Femeia nu înțelege cum a fost posibil să se ajungă la astfel de sume. Ne-a arătat listele la întreținere și, din 23 de apartamente, două au de plătit la căldură în jur de 800 de lei. "Nu înțeleg cum eu, la garsonieră, plătesc 700 de lei, iar altul cu apartament de două camere are 30 de lei. Nu pot să cred că s-au încălzit numai de banii ăștia. Am întrebat și la asociație, dar nu au putut să-mi explice. Am solicitat și lămuriri de la firma care citește repartitoa- rele, dar ei au spus că au făcut corect calculele. Totuși ceva este în neregulă", a mai explicat Elena Ungureanu.

Cinci apartamente plătesc jumătate din căldura pe toată scara

Femeia este intrigată și de faptul că cele mai mari facturi la încălzire le au apartamentele situate la parterul blocului. "Nu este posibil ca numai cele cinci apartamente de la parter să suporte mai bine de jumătate din valoarea încălzirii pe toată scara, cu 23 de apartamente. Sunt vecini care, la etajul întâi au de plătit 52 de lei, pentru două camere, sau 42 de lei pentru o cameră. Practic eu și cu vecinii de la parter avem în total 3,113 lei pentru căldură, iar restul de 18 apartamente au, în total, 2,141 lei", se arată revoltată constănțeanca.

Situația a fost asemănătoare și în luna ianuarie, dar și în decembrie. Atunci Elena Ungureanu a avut încălzire în valoare de 505,49 lei, iar împreună cu celelalte apartamente de la parter, s-au adunat 1.800 de lei. În tot acest timp, apartamentele de la etajele superioare au însumat 2.343,94 lei.

"Nu este vina mea că stau la parter. Vecinii mei, la aceeași suprafață, plătesc de zece ori mai puțin decât mine. Și nu stau în frig. Este clar că sunt niște calcule greșite aici. La cealaltă scară nu au repartitoare la calorifere și se împarte consumul la numărul de apartamente. Astfel este mult mai echitabil. Am anunțat că mă voi debranșa, căci nu îmi convine această situație, dar au spus că nu se poate. Dar mie nu îmi convine să suport încălzirea pentru jumătate de scară", a mai adăugat Elena Ungureanu.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
gogu
7 aprilie 2012
gigahotomania

Pe mascariciul de Mazare l-ati intrebat de ce a dublat gigacaloria sau sunteti sigura ca ceilalti vecin nu au repartitoarele prin frigider?

elena
7 aprilie 2012
furtul cu repartitoare

Aici nu este vorba ca s-a scumpit gigacaloria, ci de unii dintre noi care ne consideram "destepti" si consideram ca poate plati altul pentru noi. Nu ne raportam corect ca si asa nu ne controleaza nimeni si chiar daca ar veni nu deschidem usa, sau ne incalzim pe spinarea vecinului. Pentru este stiut faptul ca se face transferul de caldura. Ia sa va vedem dragi mei care economisi stand cu apartamente in jur neincalzite, la fel veti proceda??? Sau sa va vad pe voi la parter, in plina iarna, cu temperaturi negative si cu un vant de te ia pe sus, mai puteti sa faceti economie???? Rusine!!!

bok
7 aprilie 2012
guvernare pdl de rahat

mai e putin si scapam de javrele portocalii in frunte cu matrozul chior!!! Au adus populatia la sapa de lemn!!!

gill
7 aprilie 2012
gigacalorie

e clar ca este un artificiu tehnic facut la gigacalorimetrul din subsol in combinatie cu sistemul repartitoarelor . nu este singura situatie unde la parter sa plateste triplu fata de apartamentele situate la etajele superioare . radetul trebuie sa ia la rand toate blocurile sa refaca suprafetele radiante si sa vada daca acestea mai corespund citirii pe gigacalorimetru si repartitoare . s au facut modificari in subsoluri si apartamente , astfel incat suprafetele utile si cele raadiante nu mai sunt conform fiselor tehnice pe care la are radet de cand s au construit blocurile . Asociatiile de proprietari cu sprijinul primariei si al protectiei consumatorilor trebuie sa colaboreze cu radet sa faca aceste investigatii , imediat ce caldura va fi oprita .

nsd
7 aprilie 2012
@gill

Comentariul tau este corect si la obiect.Dar RADET-ul,primaria,asociatia de proprietari sau protectia consumatorului nu au interes sa-si bata capul cu asa ceva.In plus,toti patru sunt chemati sa scoata apa dintr-o barca facuta deja ciur.Au inceput sa apara probleme, nemultumiri si reclamatii.Iata rezultatul unei politici gresite fata de programul national de reabilitare termica a locuintelor.Nepasarea autoritatilor centrale si locale este cauza problemei.Un bloc de locuinte sau cel putin o scara de bloc trebuie privita ca o constructie unitara.Un bloc de locuinte mai are si un subsol,o casa a scarii,o terasa,o retea de distributie a caldurii,vecinatati si alte utilitati comune.Reabilitarea termica a unei constructii se face pe ansamblul ei.Reabilitarea termica a unei constructii,nu se face be bucati.Multi politicieni nu stiu sau se fac ca nu inteleg acest lucru.Un bloc de locuinte vechi este ca un om bolnav. Cand un chirurg face o interventie se intereseaza de starea bolnavului pe ansamblu,nu numai de bucatica lui.Reabilitarea facuta pe bucati este ca si cum la casa mea cu un etaj,izolezi numai parterul ,montez un repartitor si ma astept sa-mi vina factura de caldura la jumatate de pret.Batalia asta cu economisirea energiei si cu factura la caldura este pierduta.Nu ramane decat sa apelam la tombola saracului,ca la Navodari.

Răspuns la: gigacalorie
Adăugat de : gill, 7 aprilie 2012
e clar ca este un artificiu tehnic facut la gigacalorimetrul din subsol in combinatie cu sistemul repartitoarelor . nu este singura situatie unde la...
mata
7 aprilie 2012
la nesimtirea lui

mazare trebuie raspuns cu nesimtire. sa renunte toata lumea la repartitoare. sa cerem umflatilor din primarie sa faca eforturi pentru oras, sa scada pretul la giga!! dar ei sint ocupati cu alte aranjamente...sa faca conserve pentru grupul de votanti selectati de ei de prin oras si imprejurimi..acolo tot consumul de energie electrica o sa fie enorm, si din ce in ce mai scump si tot pe spinarea bunilor platnici!! de ce nu gaseste sponsori pentru locuinte socilale? de ce sa platim totul noi ?

arion
7 aprilie 2012
mai vorbim peste 2-3 ani

Am o veste proasta, criza mondiala nu s-a terminat,e abia la inceput. Asta, in traducere, inseamna ca domnii de la PSD nu au de unde da prostimii mierea si laptele asteptat (in timp ce si ei sint cu foamea-n gat si au de lins din greu la ciolan dupa alegerile victorioase din toamna). Dupa ce au facut atata gargara cu "nu ne vindem tara" in ultimele luni,bunul simt spune ca privatizari nu mai pot face, sa toace banii rezultati ca si cu BCR-ul. Primii doi ani vor blama mostenirea dezastruoasa (tipic pentru toate guvernarile),iar in urmatorii doi vor aduce tara in epoca de piatra si romanul cu cap (minte ce-i mai trebuie) va alerga cu limba scoasa dupa cei care vor fi in opozitie atunci. Un ciclu nesfarsit, dictat de matzele prostimii, in timp ce dumnealor,politicienii, isi fac treaba...... Mai vorbim peste 2-3 ani carevasazica.....Hai,Paste Fericit!

Răspuns la: guvernare pdl de rahat
Adăugat de : bok, 7 aprilie 2012
mai e putin si scapam de javrele portocalii in frunte cu matrozul chior!!! Au adus populatia la sapa de lemn!!!
oranj(gutan)
7 aprilie 2012
Votati mascariciul

In Reich-ul Drogatului, Porcului-betiv si Strutzului orice e posibil... pe banii celor 75 la suta care nu l-au votat in ultimii 8 ani, absentand de la vot

yorik
8 aprilie 2012
pasivitatea autoritatilor

chiorul,blonda si piticul ne-au adus in sapa de lemn-----toti ne plangem de diferentele de plata exagerate intre apartamente cu aceiasi suprafata dar nimeni nu face nimic !-----pe primar il doare in basca rosie si nu vede debandada care numai in iarna aceasta a fost nu si in anii anteriori------radetul nici nu vrea sa auda de contoare de caldura decalibrate cu sau fara intentie ei le monteaza si tot ei,culmea magariei,le verifica metrologic !---------DECI IARNA VIITOARE VA FI LA FEL PTR. CA DEJA CEI DE LA CET-RADET S-AU OBISNUIT CU BUZUNARELE PLINE !!

yorik
8 aprilie 2012
????!!!!!!

Nu vi se pare curios ca numai in acest an,nu si in anii anteriori au aparut diferente uriase intre costuri ptr.suprafete locative egale ?De ce Radetul nu accepta verificarea metrologica a giga calorimetrelor decat de catre un atelier tot din subordinea lor ??!!

Răspuns la: gigacalorie
Adăugat de : gill, 7 aprilie 2012
e clar ca este un artificiu tehnic facut la gigacalorimetrul din subsol in combinatie cu sistemul repartitoarelor . nu este singura situatie unde la...
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Martie 2012
Stire din Social : Vine primăvara la Constanța
Pagina a fost generata in 0.5089 secunde