România în război cu WC-ul din fundul curții. Guvernul intervine

282
România în război cu WC-ul din fundul curții. Guvernul intervine - budacurte-2-1686156014.jpg

Articole de la același autor

Sub presiunea Uniunii Europene care impune condiţii decente de trai şi acces la utilităţi de bază, statul român e în război cu fosele septice şi toaletele din fundul curţii. Odată ce le sunt aduse la poartă reţele de apă şi canal, intră în răspunderea oamenilor să se branşeze la ele. Uşor de spus, greu de făcut. Mai ales la sate, unde unii nici nu vor să audă, iar alţii nu au bani pentru astfel de lucrări. Pentru cei care totuşi vor, dar nu au cu ce, statul oferă un sprijin de până la 1.900 de euro, de gospodărie.


Timid, pe uliţele prăfuite din satele noastre au început să se construiască reţele de apă şi canalizare. Odată încheiate lucrările, branşarea în reţea pică pe umerii oamenilor.


„Ne doream şi noi să avem reţea de canalizare, să avem apă potabilă. Uite că nu avem”, spune un bătrânel. Cei care nu aşteaptă ajutor de la nimeni îşi fac calculele şi le dă cu rest. E prea scump să plătească din propriul buzunar.


Până în 1.900 de euro poate deconta statul pentru aceste lucrări, prin programul „Prima conectare”. Nu oricine primeşte ajutor, măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri nete lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară. În plus, ajutorul nu se acordă direct beneficiarilor finali, ci doar prin intermediul operatorilor de apă și canalizare. O procedură care îi descurajează din start pe oameni.


Nici autorităţile nu se grăbesc să se bucure prea devreme. În satele unde s-a investit în extinderea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă, lucrările încă îşi aşteaptă beneficiarii, informează Observator.ro.


„Avem canalizări funcţionale. Mai rămâne ca beneficiarii, cetăţenii comunei, să fie şi ei interesaţi să se racordeze, să îşi facă, practic, reţeaua funcţională în propria curte. Noi nu putem să intervenim dincolo de gardul de proprietate”, a declarat Mădălin Voicinovschi, administrator comuna Teasc.


Cele mai recente rapoarte oficiale arată că 57% din populaţie este conectată la reţele de apă sau canalizare. O statistică săltată de situaţia de la oraşe. La sate, abia ne apropiem de 15%. Bugetul total al programului este de aproape 900 de milioane de lei. Sesiunea de finanţare rămâne deschisă până pe 26 iunie sau până la epuizarea banilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2965 secunde