România, suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon

383
România, suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon - banileipublimediashutterstock-1314528304.jpg
România a fost suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităților identificate, transmite Mediafax.


Statul român pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendări de cel puțin câteva luni de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon, situație generată de neregulile la întocmirea inventarului național de emisii, pentru care șeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Decizia finală în privința suspendării României de la tranzacționarea acestor certificate va fi anunțată luni,29 august, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute și drept "certificate de poluare" sau "certificate verzi". Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfășurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deși concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ținută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declarație oficială".
În 7 iulie, în timp ce la Bonn era în plină desfășurare ședința în care s-a dictat suspendarea României, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, la Târgu Mureș, că au mai fost și alte țări suspendate de la tranzacționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, dar că spera ca acest lucru să nu se întâmple în cazul României".



"Capul șefului Agenției de Protecție a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum șase luni să se poată relua tranzacționarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României și cei vinovați să plătească", a declarat primul-ministru vineri.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4159 secunde