Rompetrol Rafinare, pe locul 5 într-un top al companiilor din Europa de Sud Est

495

Articole de la același autor

Rompetrol Rafinare, membră a Grupului KMG International, este cotată drept a cincea cea mai importantă companie din Europa de Sud Est, potrivit unui studiu realizat de o agenție de presă din Bulgaria. 
Compania care cuprinde Rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești a urcat două poziții comparativ cu clasamentul de anul trecut.
În topul realizat de jurnaliștii bulgari, Rompetrol Rafinare devansează companii precum Lukiol Neftochim Burgas, care operează cea mai mare rafinărie din țara vecină și INA din Croația.
Clasamentul a folosit drept criteriu veniturile totale consemnate într-un an. Astfel, Rompetrol Rafinare a înregistrat o creștere de 22% în 2018 și a ajuns la 3,04 miliarde de euro, comparativ cu 2,5 miliarde de euro în 2017. Astfel, prin aportul Rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare a fost în 2018 peste compania din Bulgaria care operează cea mai mare rafinărie din regiune. Lukoil Burgas are o capacitate de prelucrare anuală de aproximativ 9 milioane de tone.
Avansarea în Top 100 SEE a venit pe fondul rezultatelor operaționale de excepție realizate în 2018 de cele două rafinării care compun Rompetrol Rafinare. Astfel, Rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaționale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obținute (5,78 milioane tone), producția de benzine (1,36 milioane tone) și motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317 mii tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacității de rafinare (91,98%). La acestea se adaugă cele privind îmbunătățirea indicelui de eficiență energetică – EEI (96,1) și reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).
Totodată, Rafinăria Vega Ploiești a consemnat pentru 2018 un număr de opt recorduri istorice - materie primă procesată, produse obținute (bitum, solvent, hexan), gradul de utilizare a capacității de rafinare, pierderi tehnologice și indicele de eficiență energetică. Astfel, unitatea din Ploiești a prelucrat anul trecut o cantitate de 406 mii tone, în creștere cu 9% față de indicatorul din 2017. Această evoluție s-a reflectat și în principalele produse obținute – bitum (peste 100 mii tone), hexan ( 84,5 mii tone) și solvenți (43,5 mii tone).




În același top, o altă companie parte din grupului KMG International – Rompetrol Downstream, a urcat două poziții de pe 13 pe 11, cu o creștere a veniturilor totală de peste 21%.


Clasamentul realizat de agenția de presă din Bulgaria este singurul instrument regional de clasificare a companiilor din Europa de Sud Est. Topul a ajuns la cea de-a 12-a ediție și își propune să facă o radiografie completă a mediului de afaceri din regiune. Cei interesați pot obține mai multe detalii despre studiu pe pagina https://top100.seenews.com/


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde