Rompetrol – SMURD – proiect de training pentru salvatori prin tehnologia realitate virtuală

246
Rompetrol – SMURD – proiect de training pentru salvatori prin tehnologia realitate virtuală - smurd1-1667821309.jpg

Articole recomandate

Rompetrol continuă să susțină dezvoltarea sistemului de intervenție la situații de urgență prin achiziția de tehnologie de tip realitate virtuală SimX, ce permite formarea continuă a profesioniștilor din acest domeniu – medici, asistenți, pompieri. Valoarea proiectului depășește 200.000 USD.
 

„Din 2009 suntem parteneri ai SMURD și susținem serviciile medicale de urgență, un pilon esențial al sistemului de sănătate. Sprijinul nostru de-a lungul anilor a constat în carburant pentru elicopterele medicale, achiziția unor centre mobile de training de tip furgonetă complet echipate, aparatură medicală – ECMO, echipamente de protecție pentru salvatori, iar în timpul pandemiei – o unitate mobilă de terapie intensivă cu paturi. Prin proiectele noastre comune, cu impact la nivel național, susținem echipele de intervenție într-un domeniu critic unde secundele înseamnă viață”, afirmă Iskander Abdibaitov, Chief Officer Dezvoltare Corporativă.


„Doar prin formarea adecvată și continuă a medicilor, asistenților, paramedicilor și pompierilor se creează premisele unor intervenții prompte și eficiente, și crearea deprinderilor de intervenție coordonată specifice acestui domeniu. În mod tradițional acest lucru se realiza prin exerciții de teren ample și costisitoare. Exercițiile care se pot realiza cu sistemele de realitate virtuală existente în prezent în dotarea noastră prin sprijinul Rompetrol permit realizarea unor scenarii realiste complexe atât pentru formarea de bază a profesioniștilor, cât și pentru exersarea procedurilor de intervenții, de integrare, colaborare și coordonare a echipelor participante în exerciții de formare continuă, cu un raport cost-timp-beneficiu net superior față de mobilizarea tuturor resurselor în teren.”, punctează dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Posibilități nelimitate de formare prin crearea de scenarii diverse

Sistemul de realitate virtuală SimX are la bază diferite scenarii de situații de urgență, cu pacienți virtuali – adulți și copii, fie în ambulanță, în spital sau la locul unui accident – ceea ce oferă posibilități nelimitate de formare prin crearea de scenarii diverse. Sistemul poate fi utilizat pe scara largă în instruirea medicilor, asistenților și paramedicilor, atât la nivel individual, cât și în echipă, iar programarea la training la nivel național este făcută de Centrul Național de Formare în Asistența Medicală de Urgență în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență.


De asemenea, cu sprijinul Rompetrol s-a realizat actualizarea sistemului XVR, ce permite realizarea de scenarii virtuale cum ar fi: incendii, accidente rutiere, feroviare și aviatice de amploare, situații cu caracter de expunere la substanțe chimice, evenimente care pot apărea în urma condițiilor meteo nefavorabile. Aceste simulări în realitate virtuală, conduse cu participarea reală a personalului de intervenție, sunt folosite pentru exersarea procedurilor de colaborare și management al situațiilor de urgență majore la nivelul centrelor de conducere și coordonare. Sistemul XVR a intrat în dotarea Centrului Național de Formare în Asistența Medicală de Urgență de la Târgu Mureș în 2013.

Peste 600 de persoane, implicate în acest exercițiu

Sistemul SimX și XVR au fost utilizate demonstrativ, pentru prima dată anul acesta, în cadrul EUMODEX 2022, cu o simulare a unui accident chimic la care au participat în urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, echipaje spitalicești mobile din România, Italia și Germania, precum și participanți din Austria, Turcia, Israel, Belgia, Boznia și Herzegovina, Spania, Anglia, Irlanda, Luxemburg și Republica Cehă; peste 600 de persoane au fost implicate în acest exercițiu de mare amploare.

Ambele proiecte – achiziția SimX și actualizarea sistemului XVR au fost derulate de Rompetrol în parteneriat cu Fundația pentru SMURD.
 

În perioada 2020-2022 compania a investit peste 1 milion USD în proiecte pentru dezvoltarea sistemului de urgență la nivel național.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0193 secunde