RUȘINEA Constanței GALERIE FOTO

3200
14
Ce ar trebui să fie un trotuar, potrivit dicționarului explicativ al limbii române? Nimic altceva decât acea porțiune marginală special amenajată din suprafața unei străzi, mai ridicată decât partea carosabilă, rezervată circulației pietonilor. Ce reprezintă, practic, trotuarele degradate în timp și lăsate în voia sorții din Constanța? O probă de echilibristică pentru pietonii obligați să facă slalom printre cratere sau veritabile parcaje.


În orașul nostru, rar vezi un trotuar pe care să se poată circula civilizat de la un capăt la altul. Majoritatea sunt denivelate, pline de gropi, iar când plouă, devin adevărate lagune, care pun la grea încercare nervii pietonilor, obligați să facă rute ocolitoare pe carosabil. Se poate spune că trecătorii s-au obișnuit să circule mai mult pe carosabil din două motive: fie trotuarele sunt pline de gropi, de bălți și nu au unde să pună piciorul, fie din cauză că sunt pline ochi de mașini parcate. În condițiile în care parcările amenajate din oraș se pot număra pe degete, nu e de mirare că oamenii recurg la singura posibilitate la îndemână.

E nevoie de trotuare "normale"

Chinuiți de gropile și bălțile din trotuare, constănțenii arată cu degetul spre edilii locali, pe care-i acuză că ignoră până și cele mai elementare obligații pe care le au față de plătitorii de taxe și impozite. Nu sunt absurzi să ceară pavele sau cine știe ce amenajări de tip occidental, însă un covor asfaltic obișnuit este necesar ca aerul.

"Vrem și noi trotuare normale, pe care să circulăm civilizat, fără să ne terminăm nervii sau încălțămintea. Să nu se lucreze la plesneală numai la defecțiuni, să toarne un covor asfaltic de colo până acolo, că e jale. E chiar așa de mult? Pentru ce ne mai iau banii pe sute de taxe și impozite? Noi de ce trebuie să ne achităm de obligații, iar primăria, nu?" - a izbucnit Mihai Zăbală, care este de părere că pietonii ar trebui să dea în judecată primăria din două motive: primul, pentru că-i forțează să circule pe carosabil, expunându-se riscului de accidentare, și al doilea, pentru a cere despăgubiri pe încălțămintea ce li se strică după un termen foarte scurt de purtare.

Capcane, din buricul orașului, până la cartiere

Nu vorbim neapărat de zonele periferice ale orașului, unde jalea e și mai mare, ci de strada Mihai Viteazul, situată în inima Constanței, unde vadul pietonal este maxim. Zdrențuite și ocupate aproape la limită de mașini parcate, trotuarele-capcană din ditamai centrul orașului continuă să-i chinuie pe oameni, și nu de ieri, de azi, ci de ani de zile: "Ne e rușine de turiștii străini care intră la mall, care vor să ajungă la pasajul Tomis, nu știu cum să se ferească de gropi. Iar când plouă, se umplu de noroi din cap până-n picioare! Dacă de coșmarul nostru zilnic nu le pasă, de turiști ar trebui să le crape obrazul de rușine! Oamenii nu mai revin dacă-și ridică poalele ca să nu se murdărească de la bălțile din trotuare. Când plouă, e dezastru! E chiar un capăt de țară să astupe gropile și să toarne asfalt?" - se întreabă Mioara Darie, care nu înțelege de unde își trage seva atâta indiferență a primăriei constănțene față de calitatea vieții contribuabililor.

Fie că este vorba despre centrul orașului sau de străzi ca Soveja, Baba Novac, b-dul 1 Decembrie 1918, Barbu Ștefănescu Delavrancea etc., etc., trotuarele oferă, pe lungi porțiuni, o imagine jalnică, spre disperarea trecătorilor. Ca să nu mai vorbim că în zonele unde se construiește, pe toată perioada construcției, trotuarele dispar pur și simplu sau sunt… amanetate, într-o veselie, de constructor. Oamenii nu mai acceptă din partea autorităților, drept scuză a perpetuării acestui calvar, lipsa banilor, din moment ce aceleași autorități găsesc resurse pentru tot felul de pomeni electorale, îmbrăcate în haina unor acțiuni de caritate.


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Revoltatul
28 mai 2012
Zona BIG

Mai pun pe tapet o zona: Complexul BIG - in fatza acestui complex deja trotuarul este o trista amintire, desi este zona tranzitata de mii de persoane zilnic. E o adevarata aventura sa treci cu un carucior pe acolo. S-a asfaltat foarte frumos pana la blocul BIG, apoi s-au oprit, de parca acolo nu locuiesc platitori de taxe si impozite. RUSINE!!!!!

tyu
28 mai 2012
Regele Bordurilor !?

Ne Poate Ajuta D-l Adriean Videanu !!!

nicusor
28 mai 2012
trotuare

De ani de zile tot incerc sa atrag atentia asupra acestei lipse de respect fata de noi cei ce locuim in acest oras,... dar se pare ca "pachetele" au cistigat inca odata; si vor continua sa cistige atita vreme cit ne lasam soarta in miinilor unor iresponsabili care nu se gindesc decit la ei.Vrem schimbare,dar nu mergem sa votam! tot asteptam ca o vor face altii ptr. noi.

HAIDETI LA VOT,TOT ORASUL !!!!!
28 mai 2012
HAIDETI LA VOT !!!!

Daca va iubiti familiile si copiii,haideti la vot,oameni buni ! Sa votam pentru un primar AL NOSTRU,gospodar,harnic,un primar pe care sa-l gasim la munca in primarie.Pe 10 iunie:un singur tur,o singura sansa si o singura alegere : Claudiu Palaz !

Elector
28 mai 2012
Votati...

Pentru perpetuarea in continuare a puzderiei de nemultumiri , votati cu incredere Radu Stefan Mazare si veti primi , in plus fata de mizeria orasului , 1 kg de faina , 1 kg de ulei , 1 kg de orez , 1 kg de zahar , un pui si una punga , lunar sau cand va dori Raducul. A , eram sa uit ,pentru pensionarii fideli primarului , si abonamente gratuite pe toate liniile RATC.

Votant
28 mai 2012
Hai la vot pe 10 iunie

Constanteni ! Problema este foarte simpla. Nu trebuie decat sa mergeti la vot in NUMAR MARE. Nu uitati ! La vot toata lumea pe 10 iunie si ne va fi mult mai bine.

maidaneziana infinita
28 mai 2012
maidanezi n-au ce sa caute pe strada ,langa blocuri sau institutii,fiind animale periculoase

alooo,ecarisajul,alo primaria ,cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi?acum avem si caini turbati in judet Rabie în Istria și Mangalia Rabie în Istria și Mangalia Directorul executiv al Direcției de Sănătate Constanța, dr. Constantin Dina: "În cazul în care o persoană a fost mușcată de un animal - câine, ovină - și nu are posibilitatea să meargă la medic, ne poate contacta pe noi. Imediat vom trimite o echipă la fața locului, care va proceda la măsurile ce se impun." Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța vin în atenția populației cu o serie de recomandări după ce, în această lună, au fost confirmate cazuri de rabie la animale, respectiv în localitatea Istria, la două ovine, și în municipiul Mangalia, la un câine comunitar. De asemenea, și reprezentanții autorităților locale din Mangalia au luat unele măsuri, cum ar fi izolarea câinilor comunitari. Medicii DSPJ susțin că în cazul unei plăgi mușcate de un animal domestic sau sălbatic se impune prezentarea imediată la medicul specialist de boli infecțioase care poate fi găsit la Cabinetul antirabic care funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Acolo îi va fi aplicat tratamentul de specialitate, respectiv tratamentul plăgii, vaccinarea sau vaccinarea și seroterapie, în funcție de riscul plăgii sau antibioticoterapie, după cum stabilesc specialiștii. De asemenea, se impune supravegherea clinică a animalului (domestic) implicat, prin medicul veterinar din zonă. "În vederea limitării și prevenirii îmbolnăvirilor la oameni, pe site-ul DSPJ Constanța, www.dspct.ro, sunt postate materiale informative privind date despre această afecțiune transmisibilă, mod de transmitere, simptomatologia la om, simptomatologia la animal, tratamentul imediat al plăgii rabigene, vaccinare antitetanică, vaccinare și/sau seroterapie antirabică", precizează reprezentanții DSPJ. Cum rabia este o boală incurabilă, medicii atrag atenția să o "tratăm" ca atare. "În cazul în care o persoană a fost mușcată de un animal - câine, ovină - și nu are posibilitatea să meargă la medic, ne poate contacta pe noi. Imediat vom trimite o echipă la fața locului, care va proceda la măsurile ce se impun", a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina.

Iulian
28 mai 2012
oh da

domnu primar saracu este atacat degeaba, aici zic eu/ pai cand sa mai faca saracu trotoare cand a transformat mamai in "trotuar". pe un ton "mai serios" acum sa fim un pic realisti. noi, constantenii, am sprijinit 12 ani un neo nazist.sociopat.pedofil. As vrea sa imi cer scuze tuturor evreilor din constanta implicit din romania, pentru prostia pe care mi-am etalat-o votand in mandatu 1+2 cu acest gandac. pleca capul in fata tuturor cei care au avut de suferit din cauza nazismului, si din cauza mea si a celor ca mine,care au votat o asemenea lepra. Cu mana pe inima va spun cait ca nu voi mai face aceiasi prostie

ultrasblondu
28 mai 2012
nicio sansa

a stat careva din voi de vb cu pensionarii? Vor vota masiv pe 10! Bineinteles cu mazare! Toti! Restul ne vom imparti voturile! Asa ca nicio sansa! Pacat!

vecin cu BIG
28 mai 2012
s-a inmuiat asfaltul

Iar s-a inmuiat cararea de la BIG catre Strazile Interioare. Poate vine actualul primar sa isi "inmoaie" si el picioarele in zona aia, cu pantofii lui de "Razvratit". Si poate o sa ne promita triplarea spatiilor verzi ca sa nu mai avem atatia bolnavi din lipsa oxigenului, ca am ajuns sa respiram praf in loc de aer...

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7404 secunde