S-au contrat până au clacat! Elevii, lăsaţi fără burse în prag de sărbători

3143

Articole de la același autor

Bursele elevilor din municipiul Constanţa au fost motiv de dispută în şedinţa extraordinară de Consiliu Local desfăşurată ieri online. Proiectul de lege care ar fi trebuit să reglementeze bursele doar pentru elevii din familii cu venituri reduse a fost îndelung contestat atât de mai mulţi consilieri locali, cât şi de reprezentanţii elevilor. Unii au cerut acordarea tuturor categoriilor de burse, nu doar pentru o singură categorie, alţii chiar au propus majorarea lor. În final, proiectul nu a primit suficiente voturi pentru a fi pus în aplicare.

Consilierii locali s-au reunit, marţi, la prânz, în cadrul unei şedinţe extraordinare cu patru proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, toate vizând bugetul. Astfel, în proiectul de hotărâre nr. 1 a vizat rectificarea bugetului local pe anul 2020, necesară ca urmare a obţinerii de subvenţii pentru încălzirea pe timpul sezonului rece în sistemul centralizat de termoficare şi pentru plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, dar şi ca urmare a unei diminuări a veniturilor, rezultată din facilităţile acordate pe impozitul pe clădiri pentru unii agenţi economici afectaţi de restricţiile impuse de pandemie, şi din neîncasarea taxelor pe spectacole, de asemenea, suspendate din cauza crizei sanitare.

După mai multe dezbateri, legate de faptul că bugetul propus nu prevede decât bursele sociale, fără să includă sume necesare pentru acordarea burselor de studiu, de merit şi de performanţă, proiectul a fost aprobat în forma elaborată iniţial. Discuţiile s-au aprins în ce priveşte acordarea burselor pentru elevii constănţeni, mai ales că al doilea proiect de pe ordinea de zi viza aprobarea numărului şi cuantumului burselor, făcând însă referire doar la cele de ajutor social. Consilierul PSD Costin Răsăuţeanu a propus ca acestea să fie majorate, astfel încât bursa de merit să fie 100 lei, bursa de studiu 150 lei, bursa de ajutor social să fie 350 lei, iar bursa de performanţă să fie 500 lei. De asemenea, consilierii USR-PLUS au depus un amendament prin care solicitau să fie menţinute toate categoriile de burse pentru elevi, inclusiv cuantumul acestora din anul 2020, cu eventualitatea diminuării burselor de performanţă la 500 de lei, în contextul în care în această perioadă nu s-au desfăşurat concursuri şi olimpiade.

Reprezentantul Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătaru, a susţinut că neacordarea tuturor categoriilor de burse încalcă drepturile elevilor, fiind prevăzute în Legea Educaţiei. Iar preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Constanţa, Silviu Morcan, a declarat că iniţiativa primarului de a acorda doar burse de ajutor social „este ilegală şi profund discriminatorie”.

Elevii din familii cu venituri mici, lăsaţi fără burse

Încercând să justifice proiectul de hotărâre ce vizează doar cele 3.746 de burse sociale, în valoare de câte 250 de lei pe lună, primarul Vergil Chiţac a spus iniţial că „acordarea tuturor categoriilor de burse ar produce un impact asupra bugetului, impact care nu a fost calculat încă”, apoi că textul proiectului a fost formulat greşit şi că nu se intenţionează eliminarea celorlalte burse. „Vom vedea în şedinţele următoare, dacă, împreună cu reprezentanţii elevilor, în urma unei analize atente, vom descoperi în interiorul bugetului sumele necesare pentru celelalte burse”, a adăugat edilul. Şi, deşi la început a spus că nu a fost calculat impactul asupra bugetului, ulterior, a prezentat o analiză pe ultimii patru ani, inclusiv cu o proiecţie a efortului financiar pentru anul 2021. „În 2017, pentru burse au fost 7,9 milioane lei, în 2018 – 11 milioane lei, în 2019 – 12,1 milioane lei, în 2020 – 15 milioane lei, iar, în 2021, ar fi de 26,2 milioane lei. Toate acestea în condiţiile în care bugetul structural al oraşului are o deficienţă”, a precizat primarul.

În cele din urmă, niciunul dintre amendamente nu a trecut, iar proiectul de hotărâre nu a primit suficiente voturi pentru a fi aprobat. Aşadar, în prezent, bursele elevilor, fie ele sociale, de merit, de studiu sau de performanţă, pentru semestrul întâi al anului şcolar 2020 – 2021, sunt în continuare nereglementate. Cel mai probabil, ele vor fi puse în discuţie într-o şedinţă viitoare, ultima pe acest an urmând să se desfăşoare, cel mai probabil, după Crăciun. Cu alte cuvinte, copiii au fost lăsaţi, exact de sărbători, fără bursele sociale pe care le aşteptau cu sufletul la gură. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4547 secunde