Salariul minim creşte, dar veniturile scad. Sindicatele cer creşterea plafonului pentru deductibilitatea fiscală

337
1
Salariul minim creşte, dar veniturile scad. Sindicatele cer creşterea plafonului pentru deductibilitatea fiscală - salariul-minim-1719422608.jpg

Articole de la același autor

Angajații plătiţi cu salariul minim pe economie riscă să primească mai puţini bani chiar și după creşterile de la 1 iulie. Pentru a evita această capcană ar trebui schimbată urgent legislaţia, avertizează sindicatele şi patronatele, care cer Guvernului să majoreze pragul actual de 4000 de lei prevăzut pentru aplicarea unor deduceri fiscale.


Creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei ar putea fi o veste mai degrabă proastă pentru mulți salariați, spun sindicatele și reprezentanții patronatelor. Potrivit legii în vigoare, de suma neimpozabilă nu pot beneficia decât cei ale căror venituri brute nu depăşesc 4000 de lei.


Bogdan Hossu, președinte CNS Cartel Alfa: "Dacă persoana mai ia și de exemplu tichete de masă sau vouchere de vacanță, atunci nu mai beneficiază de deductibilitatea respectivă. Ceea ce am cerut este o corelare a Codului fiscal cu noul salariu minim pe economie".


Și patronatele au semnalat Guvernului acest risc. Ele estimează că sumele pe care le primesc, de obicei, angajații în venituri asimilate salariului, cum sunt tichetele de masă, ajung, în medie, la 700 de lei.


Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: "Deci, 3700 de lei, cât e salariul minim, cu 700 de lei, ar trebui să ajungem la 4400 de lei, care să aibă inclusă acea valoare de 300 de lei neimpozabilă, așa ca nimeni să nu piardă pe net. Am transmis premierului, ministrului de Finanțe, urmând ca, la începutul săptămânii viitoare, să avem discuții în acest sens".


Potrivit calculelor, dacă salariatul primește doar cei 3700 de lei fără beneficii, va avea un venit net de 2363 de lei, ceea ce înseamnă un câștig de 284 de lei pe lună, față de luna anterioară.


Dar, dacă salariatul are 3700 de lei, la care se adaugă 700 de lei tichete de masă și depășește plafonul, nu i se va mai aplica deducerea fiscală, notează tvrinfo.ro


Veronica Duţu, consultant fiscal: "După aplicarea taxelor și a impozitelor, salariatul rămâne cu o valoare de 2789 de lei, dacă din cei 2789 scădem 700 de lei tichete de masă, înseamnă că rămâne cu un net de natură salarială de 2089 de lei. Angajatorii ar putea să renunțe la acordarea beneficiilor asimilate salariilor".


Potrivit sursei citate, reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că problema sesizată de sindicate și patronate e în analiză.


În jur de 1,8 milioane de angajați români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.




Comentează știrea

Plisco Liviu
Joi, 27 iunie

Dar de cei care muncesc în ind alimentara și agricultura nu se vorbește, ca dacă acești angajați plătesc contribuția la pilonul 2 de pensii, o sa ia în mână sub salariul minim pe economie. (2234 net), pt ca le rămâne încadrarea de 3436 lei, iar cei care vor avea 3700 o sa ia în mână 2363.Nu se sesizează nimeni pt acești angajați,? Sindicatele dorm? Sau nu au oameni capabili acolo

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2128 secunde