Guvernul aprobă în ședința de joi un proiect de hotărâre privind procedura de actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, așa numitul salariu minim european. „Adoptăm și mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluția salariului minim devine, astfel, mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, informează hotnews.ro
În situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim prognozat și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se ajunge la negocieri în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.
Salariul minim european este prevăzut în PNRR
În iunie 2024, Guvernul a aprobat proiectul Legii privind stabilirea salariilor minime adecvate. Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de Guvern.
Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.