Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Duminică, lăsăm sec de carne pentru Postul Mare

390
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Duminică, lăsăm sec de carne pentru Postul Mare - post-1551465073.jpg

Articole de la același autor

Duminica aceasta, Biserica Ortodoxă va fi în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Lăsatului sec de carne, care deschide Săptămâna albă, a brânzei. Începând cu ora 8.45, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Ap. Petru și Pavel", din Constanța.


Creștinii lasă sec de carne pregătindu-se pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului. Duminica aceasta este supranumită "a Înfricoșătoarei Judecăți" întrucât la Sfânta Liturghie se citește Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanității: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal și prin picturile exterioare, care cuprind și scena Înfricoșătoarei Judecăți.


Expresia "lăsatul secului" provine din limba latină (saeculum) și înseamnă "a lăsa cele lumești, seculare", în sensul de a ne opri de la alimente, plăceri îngăduite, păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paști. În Săptămâna Albă creștinii renunță la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă și pește.


În ajunul Lăsatului sec de carne, sâmbătă, 2 martie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă. "Moșii și strămoșii" sunt înaintașii noștri adormiți întru nădejdea Învierii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Stire din Social : Pregătiri pentru Postul Mare
Pagina a fost generata in 1.3473 secunde