Șantierele de construcții din Constanța, adevărate capcane pentru muncitori

1031
2
Șantierele de construcții din Constanța, adevărate capcane pentru muncitori - fotofondconstructii-1449163776.jpg

Articole de la același autor

Domeniul construcțiilor a revenit pe linia de plutire după criza financiară de anii trecuți. Șantierele s-au dezmorțit, s-au înmulțit, iar angajările sunt din ce în ce mai multe. Cu toate acestea în goana după un profit cât mai mare, mulți angajatori din construcții încă mai folosesc muncă la negru sau, mai nou, munca la gri, sau nu sunt preocupați de a asigura condiții sigure de muncă pentru salariați.

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a luat la rând, în ultimele luni, șantierele din întreg județul.

"Am vrut să verificăm modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă și, în același timp, să-i facem, atât pe angajatori, cât și pe lucrători să conștientizeze necesitatea respectării prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă", a declarat directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola.

Potrivit acestuia, datele statistice, la nivel european, arată că activitățile din domeniul construcțiilor, din cauza complexității și existenței riscurilor specifice, sunt activități în care riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces chiar de trei ori mai ridicat în raport cu lucrătorii din alte domenii de activitate.

"Din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, obiectivul specific a fost verificarea respectării de către angajatorii din domeniul construcțiilor a cerințelor legale pe șantierele temporare și mobile în care se desfășoară activități ce comportă riscuri de cădere de la înălțime", a mai spus Eugen Bola.

Fără instructaj și fără echipamente de protecție

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate și sănătate în muncă au verificat un număr de 78 de angajatori. Au fost, astfel, identificate 279 de deficiențe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale constând în 47 de amenzi în valoare de 182.500 lei și 232 de avertismente. De asemenea, a fost sistată utilizarea unei schele necorespunzătoare, până la remedierea neconformi-tăților.

"Pe lângă toate aceste nereguli, care pun în pericol lucrătorii, au fost găsite și numeroase deficiențe organizatorice. Oamenii erau primiți la muncă fără instruirea corespunzătoare, instructajul era efectuat în-afara timpului de muncă, echipamentul individual de protecție nu era purtat sau nici măcar acordat și, în unele cazuri, nu era efectuat controlul medical la angajare", a completat șeful ITM Constanța.

Schele, scări și șanțuri necorespunzătoare

În ce privește deficiențele tehnice, inspectorii de muncă au găsit situații în care lucrătorii foloseau schele și scări necorespunzătoare, în care lipseau amenajările și dotările pentru prevenirea căderilor în gol și a altor pericole sau în care lucrările de săpături nu erau asigurare corespunzător.

Comentează știrea

Muncitor
4 decembrie 2015
pe Santier

Bine ca au verificat schelele si castile! Dar contractele, datele cand se plateste salariul, programul cand ne prinde 10 seara cand toarna placa si stam cu lanterne, asta nu se vede???

jiji
4 decembrie 2015
behehee

noroiul facut de basculante, betoniere, terenul public din jurul blocului folosit ca depozit de fier beton, bca, scanduri pentru cofraje, rulote pentru paznici, wc inexistent, muncitori magraoni necivilizati...etc parcari inexistente, fundatii de kkao, unii stalpi de sustinere strambi- dar lasa ca nu se vede dupa ce-i imbraca in polistiren si rigips pe interior. termopane de 2 lei puse prost, fara spuma suficienta, spatiu verde 0 - de parca noi respiram praf in loc de aer. sobolanei care urca pana la ultimul etaj, jeg, mizerie. Multa minte au cumparatorii. Stau ca oile in turma dimineata si seara cand intra/ies din oras. Oferta !!! Ieftin!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : Electrocutat la locul  de muncă
Pagina a fost generata in 0.3494 secunde