Sărbători cu bani de împrumut. Crăciunul și revelionul vârstnicilor nevoiași se fac pe datorie

595

Articole de la același autor

Bătrâneţea vine la pachet cu o mulţime de probleme: sănătate precară, pensii mici, facturi de achitat, întreţineri scumpe, mai ales acum, în prag de iarnă, medicamente costisitoare etc. Mai mult decât atât, pensiile foarte mici nu le permit multor vârstnici să-şi încropească o masă cât de cât decentă de sărbători.



Luna decembrie este una tristă pentru o parte dintre seniorii Constanţei, cei mai săraci, care, din păcate, abia dacă supravieţuiesc de pe o zi pe alta, nu mai spunem să aibă un brad în casă sau mâncăruri tradiţionale pe masă. Din această cauză, zeci de bătrânei au recurs, la fel ca şi în anii anteriori, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru un împrumut, fie el cât de mic, cu speranţa că, astfel, vor avea pe masă ceva bucate alese, ca în tinereţe, atunci când îşi permiteau să le cumpere fără mari eforturi financiare. Deşi rambursarea nu este de cele mai multe ori avantajoasă pentru mulţi dintre bătrâneii nevoiaşi, CARP reprezintă o rază de speranţă pentru ei, câteodată, chiar ultima soluţie pentru a face rost de niscaiva bănuţi. Cu ce primesc de aici, pot spune, apoi, că au trăit atmosfera sărbătorilor de iarnă. Aşadar, se poate spune că pentru unele persoane de vârsta a treia, împrumuturile ce vin de la CARP sunt ca o mană cerească şi le ajută enorm să traverseze această perioadă a anului.

Desigur, după obţinerea acestor bani, vine şi reversul medaliei: trebuie să îi dea înapoi, în rate lunare, şi, deseori, în cazul unora dintre ei, sarcina devine extrem de greoaie, întrucât, după ce îşi achită taxele către stat, îşi cumpără de-ale gurii şi tratamentele de care au nevoie, rămân cu câţiva leuţi din pensie, dificil de trăit, în continuare, cu ei. Cu toate acestea, fac împrumuturile iar după aceea se străduiesc să nu rămână cu rate restante la CARP, deci să îşi lichideze încet-încet datoriile.

„Merg şi împrumut bani de aproximativ cinci ani, în această perioadă a anului, pentru că, dacă nu îi iau, nu ştiu cum m-aş descurca. De Crăciun nu aş fi avut pe masă cozonac, nici sarmale ori alte bucate. Nu mai zic că se apropie revelionul, deci alte cheltuieli, mai ales că îmi vin copiii în vizită şi mi-e tare jenă să le cer bani”, ne-a declarat Angela P., o pensionară în vârstă de 71 de ani. În această situaţie delicată se află mulţi ca ea, care, poate că vor mânca acum o bucată de friptură, un caltaboş, o tobă, vor savura şi câteva prăjituri delicioase, dar, pentru toate acestea vine şi nota de plată.

Cine poate beneficia, totuşi, de aceşti bani? Potrivit Georgetei Buliga, funcționar la CARP Constanţa, orice pensionar, cu pensie la limită de vârstă, pensie anticipată, indemnizaţie socială, pensie de urmaş se poate înscrie la ei, de luni până vineri, între orele 8.00-15.00.

Actele necesare sunt cartea de identitate şi ultimul cupon de pensie. Condiţia este ca la data înscrierii, pensia să nu fie grevată de reţineri, urmând ca lunar, beneficiarul să depună o cotizaţie de 1% din pensie. Suma maximă este de 20.000 lei, banii acordaţi ca împrumut dându-se în funcţie de pensia titularului şi a girantului. Atenţie! Un nou împrumut se poate acorda după achitarea precedentului, iar suma împrumutată, până la 3.500 lei, se poate rambursa în 18 luni sau 24 de luni pentru sumele cuprinse între 3.500 şi 20.000 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0034 secunde