SCANDAL LA ÎNCHIRIEREA PLAJELOR! Licitația pentru 13 subsectoare din Vama Veche, ANULATĂ!

3200

Articole de la același autor

Licitațiile pentru închirierea sectoarelor de plajă pentru sezoanele 2023 și 2024 sunt organizate pe grabă, în al 12-lea ceas, deși agenții economici din HoReCa au insistat să fie anulate. Prin urmare, au apărut și... erori! Astfel, Primăria Limanu a reclamat că Administrația Națională Apele Române a scos la licitație 13 subsectoare de plajă din Vama Veche pentru care există procese în instanță. Drept pentru care, procedura de licitație pentru respectivele suprafețe a fost anulată.

Sezonul estival este după colț, iar plajele nu sunt încă pregătite pentru a primi turiști. 200 de contracte de închiriere a unor sectoare de plajă au expirat anul trecut, iar autoritățile centrale au așteptat până în al 12-lea ceas pentru a organiza noi licitații. Deși, așa cum am arătat și în trecut, agenții economici din HoReCa și în principal Asociația Patronală RESTO au atras atenția, în repetate rânduri, în ultimele șase luni, să se ia măsuri din timp. Ba mai mult, având în vedere că legislația privind organizarea licitațiilor a fost adoptată abia la începutul lui martie, agenții economici au solicitat autorităților centrale să prelungească, pentru acest sezon estival, contractele expirate anul trecut. În ciuda insistențelor și explicațiilor, mai marii de la Ministerul Mediului și Administrația Națională „Apele Române” și-au văzut de planurile lor. Licitațiile au fost anunțate exact așa cum au preconizat afaceriștii, pe ultima sută de metri. Iar când lucrurile sunt făcute pe grabă, pe genunchi și de la București, unde nu este cunoscută cum trebuie situația din teren, apar și probleme! Drept urmare, pe lista sectoarelor de plajă scoase la licitație se află și 13 subsectoare din Vama Veche, care includ terenuri pentru care Primăria Limanu și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral se judecă.





Litigii în instanță pentru cele 13 subsectoare din Vama Veche

„Administrația Bazinală Dobrogea Litoral a încercat, în mod incorect, să închirieze suprafețe pentru care este deschis un litigiu cu Primăria Limanu, privind dreptul de proprietate. Astfel, ABADL a scos la licitație în vederea închirierii 13 subsectoare de plajă din Vama Veche care includ și terenuri care nu le aparțin și pentru care Primăria Limanu a acționat anterior ABADL în judecată, privind dreptul de proprietate. Ca urmare a acestui demers, în conformitate cu legislația în vigoare, Primăria Limanu a solicitat anularea licitațiilor demarate de ABADL, pentru suprafețele care fac obiectul acțiunilor în instanță. Ne dorim să protejăm în acest fel interesul public, iar cei interesați să aibă informațiile complete asupra situației juridice a acestor subsectoare. Din faptul că a fost anulată licitația, înțelegem că ABADL a recunoscut eroarea. Sperăm ca Administrația Bazinală Ape Dobrogea – Litoral să revină la procedurile legale și să demareze o acțiune în conformitate cu drepturile de proprietate pe care le deține, astfel încât să nu compromită total prin aceste greșeli sezonul estival în Vama Veche, în contextul în care licitațiile pentru închirierea plajelor au fost deja amânate foarte mult timp”, au transmis reprezentanții Primăriei Limanu.



ABADL confirmă „existența unor erori”

De altfel, reprezentanții Administrației Naționale Apele Române – căci, anul acesta, licitațiile sunt organizate la București – au transmis un anunț privind anularea procedurii de licitație publică pentru cele 13 subsectoare din Vama Veche. „Având în vedere cererea de anulare/revocare a procedurii de licitație publică privind atribuirea contractelor de închiriere a subsectoarelor 6,7,8,9, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 23 din cadrul sectorului Vama Veche, întrucât pe rolul instanțelor există litigii și acțiuni în revendicare referitoare la porțiuni din aceste sectoare/subsectoare de plajă, formulată de comuna Limanu și înregistrată la ANAR sub nr. 784/31.03.2023; adresa nr. 5836/31.03.2023 prin care Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral confirmă existența unor erori vizând parțial suprafețele de plajă aferente unor subsectoare de plajă din localitatea Vama Veche; dispozițiile art. 34 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, Administrația Națională Apele Române decide anularea procedurii pentru atribuirea contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă menționate. Ofertele depuse până la data prezentei, se pot ridica de la locul depunerii, la solicitarea ofertanților”, se arată în anunțul ANAR.





Ofertele pentru celelalte sectoare de plajă vor fi deschise în 4 – 6 aprilie

Pentru celelalte sectoare de plajă, ultima zi pentru depunerea ofertelor este luni, 3 aprilie, ora 12.00, iar ofertele urmează să fie deschise în zilele următoare: pe 4 și 6 aprilie pentru sectoarele din Năvodari, 4, 5 și 6 aprilie, pentru sectoarele din Mamaia, 5 aprilie – sectoarele din Constanța și Tuzla, iar pe 6 aprilie pentru sectoarele din Costinești, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn. Pentru că sezonul estival începe oficial la 1 mai, termenul până la care trebuie predate sectoarele de plajă, în urma licitației, este cu două săptămâni înainte. Oare câte „erori” vor mai apărea, din cauză că licitațiile sunt organizate pe grabă?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0578 secunde