Schimbările la plata cu cardul, votate! Decizia îi afectează pe toți posesorii de carduri contactless

1582
Schimbările la plata cu cardul, votate! Decizia îi afectează pe toți posesorii de carduri contactless - pospoza1-1571304194.jpg

Articole recomandate

Camera Deputaților a adoptat cu 244 de voturi pentru proiectul de lege care transpune în legislația națională noua directivă europeană PSD2 și care aduce schimbări majore la plățile cu cardul.


Deputații au dat votul final și au adoptat proiectul de Lege privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative care a fost adoptat în data de 15 octombrie 2019 de Parlament.

Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată și are ca scop îmbunătățirea standardelor pe baza cărora se efectuează plățile în Spațiul Economic European și stimularea inovației pe piața serviciilor de plăți, astfel încât acestea să devină mai sigure și mai eficiente. Această directivă urmează să fie transpusă în legislația internă în perioada următoare.

Directivă europeană PSD2, cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare, a intrat în vigoare din data de 14 septembrie 2019, și a adus schimbări semnificative la mai multe aspecte fiscale, inclusiv la plățile cu cardul.


Directiva prevede ca pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să se introducă codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Regulamentul UE, direct aplicabil în România, stabilește cerințele tehnice și măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienților și pentru comunicarea în condiții de siguranță cu terții prestatori de servicii de plată. Aceștia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea și pe baza consimțământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăți accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alți prestatori.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare este necesar să fie promulgată de șeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6836 secunde