Școala după școală, "atentat" la buzunarele părinților

990
Școala după școală,

Articole de la același autor

Mii de părinți din Constanța sunt toată ziua pe drumuri să ia copiii de la școală, să-i ducă la after school, unde îi lasă până își încheie programul la serviciu. Este o soluție costisitoare dar singura pe care o au la îndemână cei mai mulți, deoarece orarul în școlile publice se termină la prânz.


Ca răspuns la nevoile părinților care lucrează și nu au cu cine să-și lase copiii mici după ce termină cursurile la școală, în ultimii ai au apărut, în Constanța, numeroase centre educaționale private cu program after school. Acestea nu necesită acreditare de la Ministerul Educației Naționale, deoarece nu se consideră că acolo se desfășoară activitate didactică. Copiii sunt supravegheați, primesc ajutor la teme, se joacă în curte, citesc. Pentru toate aceste servicii, părinții plătesc sume foarte mari, chiar și de peste 1.000 de lei pe lună.


Unitățile de învățământ de stat nu se mai încurcă să organizeze programul "Școala după Școală", mai ales că profesorii nu pot fi plătiți pentru această activitate extra. Metodologia introdusă, în urmă cu trei ani, de către Ministerul Educației Naționale cu privire la organizarea de after school în școli, interzice cadrelor didactice să primească de la părinți bani pentru acest serviciu, organizat ad hoc împreună cu părinții. Așa că programul "Școală după Școală" a dispărut din cele mai multe instituții de stat, în schimb, a înflorit la privat.


Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în județul Constanța, sunt doar trei unități de învățământ unde există after school. Dintre ele, doar una este în municipiul Constanța. "La nivelul ISJ Constanța, au făcut solicitare și sunt avizate pentru derularea acestui program, Școala nr. 24 «Ion Jalea» din Constanța și Școlile «Grigore Moisil» și «George Enescu» din orașul Năvodari", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, prof. Cristina Ivan. În toate aceste unități locurile la after school sunt disponibile doar pentru elevii școlii, iar listele s-au făcut încă din luna septembrie, de când a început anul școlar. Părintele achită contravaloarea mesei și materialele necesare pentru desfășurarea activității. Nu se dau bani pentru plata profesorilor. Se consideră că aceștia se află în cadrul celor opt ore de program, adică patru ore de curs și patru ore de pregătire a cursurilor.


Ajutor… dar pe bani mulți
Varianta privată a "Școlii după Școală" este însă mult mai costisitoare. Unele centre educaționale oferă chiar și serviciul de preluare a copiilor de la școală, cu microbuzul. Taxele pleacă de la 700 de lei și pot ajunge la 1.100 de lei, fără masa de prânz sau gustarea de la ora 16, care se plătesc separat. Copiii, fie aduși de părinți, fie cu microbuzul, se pot juca în aer liber, se pot relaxa, după care își pregătesc temele pentru a doua zi, sub supravegherea angajaților centrului, își pot citi lecturile suplimentare, pot face teste și pot participa la jocuri logice și educative. Programul este până la ora 18, dar dacă este cazul, se poate prelungi și sta, contracost, și până la ora 19.


"Avem copilul în clasa a II-a. Până de curând au stat cu el bunicii. Dar acum bunica are probleme de sănătate și cel puțin temporar, va trebui să găsim altă soluție. Adică after school. La școală nu avem așa ceva. Singura soluție este unul privat. M-am interesat și am găsit locuri fără probleme, dar mai jos de 800 de lei nu am găsit. Este un efort financiar uriaș, pe care poate o lună, două, să reușim să îl facem, dar nu mai mult. Nu avem alte variante. Efectiv nu știu cum să procedăm. Încă mai căutăm soluții", ni s-a plâns o constănțeancă.


After school privat, cu doamna de la clasă
Alți părinți, care nu au nevoie de acest serviciu, ne-au semnalat o altă situație: învățătoare care se ocupă de copii peste programul de la școală, contracost. "Am înțeles că în școală nu mai au voie să facă after school, cel puțin așa ne-a spus doamna învățătoare. Aceasta s-a oferit să stea cu copiii pe care părinții nu au cu cine să îi lase. Îi ia după școală și merge cu ei în apropierea școlii, într-o casă pe care a închiriat-o și face cu ei temele, îi supraveghează. Este treaba ei ce face, nu mă interesează. Probabil că are PFA, face un ban în plus. Dar, mă tem că se vor crea diferențe și ca nu cumva să existe favoritisme pentru copiii ai căror părinți plătesc acest serviciu. Deja între părinți au apărut bisericuțe, cu grupul celor de la after. Nu mi se pare corect!", ne-au sesizat mai mulți constănțeni.


Reguli clare în codul de etică
Conform noului Cod de Etică introdus anul trecut, profesorilor le sunt interzise vehement meditațiile contra cost cu elevii de la clasă. De asemenea, în exercitarea activităților specifice, școlare și extrașcolare, personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spațiile de învățământ în vederea obținerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte. Cei care încalcă aceste reguli pot fi reclamați la Comisia de Etică a Inspectoratului Școlar, riscând chiar și desfacerea contractului de muncă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4292 secunde