Se caută firmă pentru reabilitarea Muzeului de Istorie. Consolidarea bate pasul pe loc!

499
Se caută firmă pentru reabilitarea Muzeului de Istorie. Consolidarea bate pasul pe loc! - fondmuzeumototolea-1635965168.jpg

Articole de la același autor

Proiectele care vizează reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Edificiul Roman cu Mozaic, mormântul pictat Hypogeu, precum și altele, nu au avansat deloc, ba dimpotrivă, bat pasul pe loc.

Vă gândeați că în scurt timp veți păși într-un muzeu renovat, reabilitat, că veți admira superbul edificiu cu mozaic în alte condiții decât cele de până acum, ori că veţi vizita mormântul Hypogeu fără ca buruienile şi scaieţii din jur să nu vă agaţe hainele? Ei, bine, v-ați înșelat amarnic! Până când obiectivele culturale constănțene vor arăta altfel, mai aveți, cu siguranţă, destul de mult de așteptat. De ce? Pentru că, în ceea ce privește muzeul, aici a fost reziliat contractul cu prima firmă care se arătase interesată să efectueze lucrările şi a doua încă nu a apărut...Apoi, la Mozaic, se lucrează, prin comisiile de la Ministerul Culturii, la proiectul tehnic, iar când acesta va fi finalizat, vor fi aflaţi următorii paşi.

„La acest moment, suntem în faza de avizări la Hârșova, la Hypogeu și la Mozaic. Sperăm să începem cât mai curând lucrările la edificiu, dar acest lucru nu depinde de noi. La muzeu oamenii care au câștigat licitația, aveau termen să predea proiectul tehnic și nu au făcut-o, aşa că trebuie căutată o altă firmă. Doar de la Carsium avem veşti bune, în sensul că proiectul a trecut de comisia națională de arheologie din cadrul Ministerului Culturii și s-ar părea că e în ultima etapă. Cred că se va trece de faza de execuție în scurt timp, dar având în vedere că vine iarna, probabil că lucrările efective vor începe abia în primăvară, întrucât în sezonul rece nu se poate lucra”, ne-a declarat directorul MINAC, Aurel Mototolea.

În concluzie, vizitatorii se pot duce ca şi până acum la muzeu, întrucât acesta va funcţiona conform aceluiaşi program mult timp şi de acum înainte, iar la Mozaic, fiţi prudenţi şi puteţi intra şi acolo.

Referitor la mormântul pictat Hypogeu, şi aici există o firmă care întocmește proiectul tehnic şi abia după aceea vor fi demarate lucrările pentru salvarea şi punerea în valoare a obiectivului de pe strada Ştefan cel Mare. Reamintim că în această zonă, specialiştii au descoperit, anul acesta, cu ocazia lucrărilor de eliberare de sarcină arheologică, un nou mormânt de inhumaţie. Cel mai probabil, a declarat arh. Constantin Chera, acesta datează din secolele III-IV. Reamintim că mormântul Hypogeu a fost scos la lumină în ziua de 25 februarie 1988, când a fost descoperit în aria uneia dintre necropolele antice ale Tomisului, în apropierea falezei de la „Zorile”, un monument de o valoare cu totul ieşită din comun: o cameră funerară cu pictură murală. Deci, dragi constănţeni, până când va fi amplasată construcţia de protecţie despre care se vorbeşte de atâta timp, iar mormântul va fi pus în valoare, va mai trece multă vreme. Acelaşi lucru se poate spune, desigur, şi despre celelalte obiective culturale amintite. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6326 secunde