Expoziţia „Arheologie şi politică” va avea vernisajul la Muzeul de Istorie

323
Expoziţia „Arheologie şi politică” va avea vernisajul la Muzeul de Istorie - expozitia-1633369790.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) va găzdui miercuri, 6 octombrie, între orele 10.00-18.00, vernisajul expoziţiei „Arheologie şi politică: cele două naraţiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Adamclisi şi Heidelberg”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti şi cu Institutul de Arheologie Clasică al Universităţii din Heidelberg (Germania). Reprezentanţii MINAC au declarat că, în cadrul bogatei colecţii de antichităţi de la Heidelberg sunt prezente 54 de copii din ipsos ale metopelor monumentului triumfal de la Adamclisi, realizate în perioada primului război mondial (1918), cu prilejul ocupaţiei germane a teritoriului dobrogean.

„Pe baza informaţiilor existente, s-a urmărit destinul acestor copii, respectiv cel al monumentului de la Tropaeum Traiani în perioada comunistă a României, cu privire specială asupra epocii Nicolae Ceauşescu. Sunt urmărite două poveşti diferite, care exprimă posibilitatea îngemănării elementului arheologic şi al patrimoniului cultural al antichităţii cu factorul politic”, au precizat aceştia.

Expoziţia itinerantă, la a cărei concepere au contribuit şi studenţii Facultăţii de Arheologie clasică şi Istorie modernă a Universităţii din Heidelberg, este prezentată de-a lungul următorului traseu: la Heidelberg (11-12 şi 18-19 septembrie), la Muzeul Efes din Viena (26 septembrie), la Universitatea Babeş-Bolyai/Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj Napoca (28 septembrie), la Sibiu, în Piaţa Huet (30 septembrie), la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti (2 octombrie), la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (4 octombrie) şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (6 octombrie 2021).

Expoziţia este însoţită şi de un catalog, redactat în limbile germană, engleză şi română.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.413 secunde