Peninsula, transformată complet. Ce planuri are Primăria Constanţa

1890
2
Peninsula, transformată complet. Ce planuri are Primăria Constanţa - fondpeninsula1-1635965624.jpg

Articole de la același autor

Cu sute de clădiri istorice în ruină, cu monumente uitate şi lăsate să piară, autorităţile locale îi întreabă pe constănţeni ce părere au despre un program prin care propune restaurarea unor imobile şi refacerea întregii zone vechi a oraşului. Locuitorii, atât cetăţeni cât şi societăţi comerciale, sunt invitaţi să citească proiectele şi să facă propuneri, la rândul lor.



Primăria Constanţa pregăteşte un amplu program de reabilitare a zonei istorice a municipiului, Peninsula. Se au în vedere transformări spectaculoase ale perimetrului, „prin decizii îndrăzneţe”, după cum reiese chiar din Ghidul de regenerare urbană Peninsulă. Potrivit specialiştilor „intervenţiile din Peninsulă, inclusiv cele postbelice, nu au alterat esenţial caracterul acesteia, care poate fi reabilitat fără mari impedimente”. Totuşi, spun tot urbaniştii, „acest tip de intervenţii, la care se adaugă degradarea fizică a fondului construit, au condus la apariţia în cadrul ţesutului urban, a numeroase porţiuni de conflict: ruperi de scară, goluri urbane, spaţii dezorganizate”. Printre propunerile regăsite în ghid, se află şi aceea de modernizare a anumitor trasee rutiere şi apariţia unora noi, care vizează deschiderea unui traseu alternativ celui prezent, către staţiunea Mamaia şi nordul litoralului, de-a lungul ţărmului.

Strategia include şi dezvoltarea portului turistic şi a celui de agrement, cu amenajarea falezelor, dar şi recrearea unor centre de interes, precum Piaţa Ovidiu şi Parcul Prefecturii. Mai mult decât atât, bulevardul Tomis, pe porţiunea de la Lupoaică – strada Vasile Alecsandri până în Piaţa Ovidiu, va deveni o veritabilă galerie comercială la nivel pietonal.



Platforme şi pasarele pe mare


În zona Cazinoului, pe faleză, ar putea să fie amenajate locuri cu băncuţe de odihnă şi platforme plutitoare pentru înot şi scufundări. În dreptul parcării publice de la Poarta 1 ar putea fi construite pasarele deasupra apei „care extind tărâmul public în apă, respirând viaţa nouă într-o zonă rezervată în mod istoric pentru scopuri industriale”. De-a lungul Portului Tomis, ar putea dispărea mesele şi scaunele de la terasele care sunt acum acolo, pentru ca zona să rămână de promenadă, dar şi odihnă, prin realizarea unor trepte care „să îndrume oamenii spre malul apei” şi „unde vizitatorul poate să meargă, să se odihnească, să reflecte şi să se bucure de apă”. Chiar şi digurile ar putea fi refăcute, astfel încât să devină locuri de promenadă sau odihnă.

Se primesc propuneri

Specialiştii vin cu propuneri şi pentru refacerea străzilor, a accesului pietonal, dar şi a falezei dinspre port, unde se află şi termele romane. Astfel, una dintre idei are în vedere amenajarea unui parc cu alei, chiar printre ruine, transformând zona într-una de agrement. „Proiectul reprezintă o continuare a Muzeului Edificiului roman cu mozaic. Întregul ansamblu nou creat permite realizarea unui pol cultural ce facilitează vizibilitatea patrimoniului istoric al oraşului”, se arată în Ghidul de regenerare urbană.

Planurile sunt cuprinse în Proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului multianual REACTIS – REAbilitare ConsTanţa Istorică, pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanţa şi în alte perimetre considerate prioritare. Proiectul este în consultare publică şi toate documentele pot fi citite pe site-ul Primăriei Constanţa. Cetăţenii care vor să facă propuneri le pot trimite până pe data de 10 decembrie, în scris, pe e-mail sau prin poştă. Ulterior, proiectul de hotărâre, în forma finală, va fi supus votului consilierilor locali. 



Comentează știrea

Ion
4 noiembrie 2021
Peninsula

Cât costă și cine plătește?

Constantin
4 noiembrie 2021
plaja Modern

Daca tot se preconizeaza interzicerea circuletiei auto in zona peninsulara cred ca ar trebuii schimbat capatului de linie traseelor CT Bus pana in Portul Tomis unde exista spatiu, astfel venind si in sprijinul celor care fac plaja la Modern si a celor care viziteaza zona .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1669 secunde