Strada Ștefan cel Mare, un imens șantier! Pietonii fac slalom printre tranșee și utilaje

2587

Articole de la același autor

Artera pietonală din centrul municipiului Constanța, strada Ștefan cel Mare, a fost transformată într-un imens șantier. După luni bune în care au fost săpate șanțuri pentru schimbarea conductelor de apă, de câteva zile s-a trecut la decopertarea totală a străzii, urmând să fie efectuate lucrări ample în subteran, în cadrul proiectului de modernizare al zonei.





De la măreție, la decădere. Astfel ar putea fi rezumat, pe scurt, destinul străzii Ștefan cel Mare, arteră pietonală, centrală, a Constanței. După ce a fost unul dintre locurile preferate de promenadă ale constănțenilor, artera a intrat într-un con de umbră, unde a fost lăsat vreme bună, ajungând un motiv de dezamăgire. Clădirile au îmbrăcat haina ruinei, iar micile reparații realizate de administrația publică locală arterei au trecut aproape neobservate. Atât fosta administrație publică locală cât și actuala au promis să-i redea zonei măreția, prin realizarea proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, finanțat din fonduri europene. Demararea proiectului s-a lăsat îndelung așteptată, încât mulți constănțeni își pierduseră speranța că se va mai întâmpla într-adevăr. Însă zilele acestea s-a trecut, în sfârșit, la treabă! După ce în urmă cu două săptămâni au fost strânse toate băncile și alte elemente stradale, în cursul săptămânii trecute a fost decopertată porțiunea cuprinsă între străzile I. G. Duca și Ștefan Mihăileanu. „În prezent, pe strada Ștefan cel Mare se desfășoară atât lucrări RAJA, cât și cele pentru termie și cele desfășurate de Primăria Constanța. S-a început cu decopertarea străzii, pe o porțiune, urmând ca zilele următoare să fie realizată canalizația, pentru ca toate cablurile din zonă, atât cele de fibră optică, ale operatorilor economici, cât și cele de iluminat public, urmând să fie prin subteran. Lucrările vor fi realizate pe porțiuni”, ne-au precizat reprezentanții Primăriei Constanței. Astfel, se va continua spre intersecția cu b-dul Tomis, pe măsură ce vor fi finalizate lucrările RAJA, aflate și acestea în plină desfășurare.





Pietonii se strecoară pe lângă clădiri

Așa se face că, în prezent, strada pietonală este un imens șantier. Pe porțiunea dintre I. G. Duca și Ștefan Mihăileanu, pietonii se „strecoară” pe lângă clădiri, singura zonă pe unde se mai poate circula, fără să se afunde în pământ. Ulterior, spre magazinul Tomis și după acesta fac slalom printre tranșee, buldoexcavatoare și garduri de împrejmuire.




„Sperăm să fie lucrări de calitate, nu ce au făcut în ultimele luni, când au fost schimbate conductele, când nu au tasat bine nisipul și pământul și se formaseră adevărate gropi. Pe de altă parte, degeaba înfrumusețează strada, dacă nu se face ceva în legătură cu clădirile, care sunt dărăpănate”, a afirmat Gheorghe Popovici, un constănțean întâlnit în zonă. Reamintim că, în cea mai recentă ședință de Consiliu Local Constanța, au fost propuse mai multe proiecte de hotărâre privind supraimpozitarea unor clădiri neîngrijite, printre care și câte una de pe strada Ștefan cel Mare și strada Cuza Vodă. Proiectele au fost retrase însă de pe ordinea de zi, primarul Virgil Chițac afirmând că situația va fi reanalizată, după ce s-a constatat că în cazul unor imobile au început reparații.



Toată zona va fi șantier, în următoarele luni

Reamintim că în iunie a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, care prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare, pe o suprafaţă de peste 15.700 metri pătraţi, precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente, pe suprafaţă mai mare de 30.000 metri pătraţi și crearea de zone cu spațiu partajat, de 3.029 metri pătraţi. Pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, vor fi reabilitate traseele pietonale și vor fi introduse benzi unice de transport public (2,817 km) și piste pentru biciclete (5,304 km). De asemenea, printre altele, va fi modernizat iluminatul public. Proiectul trebuie realizat în 18 luni, ceea ce înseamnă că anul următor întreaga zonă va deveni șantier, urmând să fie făcute săpături inclusiv pe străzile Cuza Vodă, Ferdinand, dar și pe cele dintre acestea. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5598 secunde