S-a terminat șmecheria! Polițiștii vor fi dotați cu electroșocuri și pistoale cu bile de piper

26832
1

Articole de la același autor

Polițiștii de ordine publică vor fi dotați cu dube speciale, pistoale cu bile de piper și dispozitive cu electroșocuri. Acesta este una dintre promisiunile făcute de conducerea Direcției Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în cadrul unei întruniri recente cu reprezentanții tuturor structurilor de ordine publică din teritoriu, în care au fost discutate problemele oamenilor legii care patrulează zilnic pe străzi.

Deficitul de personal din cadrul Poliției a ajuns la cote alarmante, fiind numeroase posturi în rural unde o singură patrulă asigură intervențiile la evenimentele semnalate în mai multe localități. Dotările sunt insuficiente, ajungându-se ca polițiștii să împartă între ei vestele anti-înjunghiere sau vestele anti-glonț. De lipsa elementelor de birotică, de sediile insalubre nici nu mai este cazul să menționăm, cu astfel de probleme oamenii legii confruntându-se de zeci de ani deja, fără rezolvare până în prezent.

Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile din spatele uniformei de polițist, cu care oamenii legii trebuie „să se descurce”.

„Polițiștii din rural duc greul, din acest punct de vedere. Avem posturi de poliție unde sunt doar doi polițiști, altele unde au rămas doar trei polițiști, pe o schemă acoperită în urmă cu cinci ani cu 7 – 8 polițiști. Sunt localități în extindere, unde au rămas foarte puțini polițiști. Cum este de exemplu la Agigea, unde numărul agenților s-a înjumătățit față de acum un deceniu”, ne-au spus oameni în uniformă, care au preferat să rămână anonimi. De altfel, o situație similară este și la Topalu și Gârliciu unde din octombrie rămâne un singur polițist pe post, până la angajarea din sursă externă.

Dacă în privința deficitului de personal a fost găsită soluția la nivelul conducerii IGPR, respectiv scoaterea la concurs a posturilor prin angajarea directă din sursă externă, mai sunt multe alte aspecte care îngreunează activitatea polițiștilor. Drept pentru care, de curând, responsabilii structurilor de ordine publică s-au întrunit cu reprezentanții IGPR, inclusiv cu comisarul șef Vasile Armașu, directorul Direcției Ordine Publică. În cadrul întrunirii au fost promise îmbunătățiri și dotări noi, care vor avea beneficii pentru polițiștii de ordine publică, dar și pentru cetățeni.

Armament neletal pentru polițiștii de ordine publică

„În ceea ce privește dotarea cu mijloace auto, comisarul șef Vasile Armașu a precizat că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se intenționează achiziționarea unui număr considerabil de autoutilitare, dube special destinate polițiștilor de ordine publică, ultimele asemenea autospeciale intrând în dotarea Poliției Române în anul 2002, care prin designul și compartimentarea specifică permiteau conducerea în condiții de siguranță a persoanelor la sediu cât și desfășurarea activităților curente ce țineau de completarea diverselor acte procedurale. De asemenea, acesta a menționat că a fost elaborat un material ce a fost înaintat Ministerului Afacerilor Interne în care se arată importanța dotării polițiștilor cu armament neletal care să poată fi utilizat gradual, în funcție de modul de manifestare al agresorilor, în prezent neexistând în dotarea noastră un element care să poată fi folosit între pistolul cu munție letală și bastonul din cauciuc sau spray-ul iritant-lacrimogen. În acest sens, comisarul șef Vasile Armașu ne-a precizat că la nivelul instituției se are în vedere achiziționarea dispozitivelor cu electroșocuri de tip Taser-gun sau pistoale cu bile cu piper”, a precizat Cosmin Andreica, lider sindical Europol.

Polițiștii nu au dreptul să însoțească bolnavii psihic în ambulanțe

Un alt aspect discutat a vizat intervențiile la evenimente unde sunt implicați bolnavi psihic. Cu această ocazie, comisarul șef Vasile Armașu a subliniat că polițiștii nu au dreptul de a însoți persoanele acestea în ambulanțe, atunci când sunt transportate la spital.

„Acesta a fost extrem de vehement dispunând tuturor șefilor de servicii prezenți la convocare că polițiștii de ordine publică nu au dreptul de a însoți bolnavul psihic în ambulanță pe perioada transportării acestuia la instituția medicală de specialitate, subliniind faptul că prevederea legală care le interzice jandarmilor să intre în ambulanță în vederea însoțirii unei persoane bolnavă psihic este aplicabilă și nouă, polițiștilor de ordine publică. Mai mult, acesta a ținut să sublinieze că polițiștii care își vor asuma însoțirea în ambulanță a unei astfel de persoane, vor fi singurii responsabili în cazul producerii vreunui incident pe perioada transportului”, a mai arătat liderul sindical.

Mai multe sarcini pentru Ordinea Publică

Schimbările legislative privind violența în familie, contextul pandemic și măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, operaționalizarea Registrului Agresorilor Sexuali sunt doar câteva dintre „noutățile” care au adus mai multe sarcini polițiștilor de ordine publică.

„La tot acest ansamblu se adaugă multitudinea de raportări, de analize si activități de sprijin a altor structuri din poliție pe care le execută polițiștii de ordine publică. În ciuda multitudinii de sarcini, efectivele de polițiști s-au micșorat considerabil, în urma pensionărilor precum și a lipsei școlarizării din școlile de poliție. Nu mai vorbim despre cazuri în care aparatul de organizare a unei subunități este subdimensionat raportat la situația operativă. Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoștința reprezentanților IGPR și s-a solicitat acoperirea deficitului de personal, prioritizarea sarcinilor zilnice precum în funcție de complexitate și pericol social și îmbunătățirea sistemelor actuale informatice și de calcul, astfel încât să vină în sprijinul polițiștilor și nu în dezavantajul lor”, a precizat și Ionuț Bogdan Popovici, din cadrul Sindicatului „Diamantul”. 



Comentează știrea

io dixit
8 octombrie 2021
2 bile de otel

cumva bilele de piper sint unul si acelasi lucru cu semintele de piper? nu de alta, dar daca-i asa, inseamna ca unii folosesc exprimari "elevate", ca sa se dea culti.

Pagina a fost generata in 0.4454 secunde