Unde-i ordin, cu plăcere!

Polițiștii au primit dispoziție să se antreneze mai mult. „Și în stradă, cine iese?”

1710

Articole de la același autor

După semnalele trase de polițiști că nu mai vor să fie „carne de tun” și că partea de pregătire practică lasă de dorit, conducerea Poliției Române a găsit soluția: a transmis o dispoziție către inspectoratele din toată țara să intensifice ședințele de antrenament: mai multe trageri, mai mult sport și mai multe ore de conducere pentru situațiile de urgență. În continuare, spun polițiștii, de la o hârtie la punerea în aplicare va fi cale lungă.

Mai multe incidente soldate cu pierderi de vieți omenești, petrecute în ultimele luni, au evidențiat ceea ce voci din Poliție spuneau de multă vreme: polițiștii din stradă au lacune mari în ceea ce privește pregătirea practică. Fie că vorbim despre tragerile cu armamentul din dotare, fie că este vorba despre conducerea vehiculelor în regim de urgență sau de procedeele de imobilizare și încătușare, polițiștii care intervin pe stradă, la solicitări, au nevoie de perfecționare. Au dovedit-o cu prisosință cazurile de la Caracal – unde doi muncitori au murit după ce au fost luați ostatici, într-un apartament – sau de la Pitești, unde un bărbat a murit după ce a fost imobilizat cu forța de un polițist. În edițiile anterioare ale ziarului „Cuget Liber” prezentam semnalele de alarmă trase de polițiști, atât prin vocea sindicaliștilor, cât și prin surse care au preferat să-și păstreze anonimatul.

Începutul lunii mai a adus o reacție din partea conducerii Poliției Române. Astfel, după ce subordonații au ieșit în spațiul public și au atras atenția că pregătirile sunt realizate numai pe hârtie, nu și efectiv, în practică, mai-marii de la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române au emis o dispoziție către toate inspectoratele județene privind tipurile de pregătire pe care șefii trebuie să le asigure. În dispoziția respectivă, șefilor inspectoratelor județene li se atrage atenția să se axeze mai mult pe ceea ce înseamnă pregătire, din toate punctele de vedere.



Mai multe ore de antrenamente


Astfel, conform dispoziției, polițiștii vor participa la pregătiri de specialitate, în cadrul cărora le vor fi împrospătate noțiunile teoretice. De asemenea, vor fi intensificate tragerile cu armamentul din dotare, fiind programate ședințe de tragere în fiecare lună, în funcție de categoria de polițiști și specificul activității. „Va fi realizată și pregătirea în domeniul educației fizice. Aceasta se efectuează pe post, astfel: două ore pe săptămână, pentru categoria normală, patru ore pe săptămână pentru cea accentuată și șase ore pe săptămână pentru cea specială. Polițiștii pot efectua pregătirea sportivă și la alte săli de sport, cu aprobarea șefului nemijlocit și cu indicarea în prealabil a adresei, datei, orei și dovezii permiterii accesului în acea sală, precum un abonament”, a afirmat Cosmin Andreica, lider Sindicatul Europol.

Sunt necesare, de asemenea, și pregătiri în ceea ce privește conducerea autovehiculelor de serviciu în regim prioritar. „Acestea se realizează prin cursuri cu formatori, cu durata de zece zile. Sunt vizate structurile de poliție rutieră, ordine publică, poliție transporturi și structuri de intervenție specială”, a mai arătat polițistul.

O altă categorie de pregătire este cea în domeniul tacticii și intervenției polițienești. „Scopul ședințelor îl reprezintă exersarea, dezvoltarea și consolidarea capacităților și abilităților în domeniul tacticii și intervenției polițienești în diferite situații. O ședință de pregătire tactică are o durată de minim două ore și cuprinde o grupă de minimum 15 polițiști”, a explicat sindicalistul.

„Suntem puțini, cine mai iese în stradă?”

„Acum, în ceasul al doisprezecelea MAI trebuie să conștientizeze faptul că e nevoie mai mult ca oricând de o poliție bine pregătită și profesionistă, iar investirea în echipamente tactice, baze sportive, instructori de pregătire, cât și în armamentul din dotare trebuie să fie prioritatea 0 a instituției. Nu mai acceptăm ca polițiștii să fie trimiși drept „carne de tun” în stradă, să aplice „ferm” legea, ca mai apoi să ajungă să fie târâți prin instanța de judecată, reținuți sau arestați pentru că și-au exercitat atribuțiile de serviciu”, a afirmat Cosmin Andreica.

Se impune precizat că nicio prevedere din dispoziția IGPR nu este o noutate. Ele erau prevăzute în legislație, unele chiar din 2004. Dar, așa cum au arătat și în trecut polițiștii, de la hârtie la punerea în practică apar obstacolele. „Da, trebuie realizate, dar în același timp trebuie să se admită că timpul și deficitul de personal ne împiedică să ne antrenăm corespunzător. Cum poate un polițist să meargă două ore la sport, două ore la trageri, alte două ore la conducere, când trebuie să fie pe stradă, pentru că nu are alt coleg să îl înlocuiască?”, au arătat surse din rândul polițiștilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6025 secunde