Directorul Școlii 39, schimbat din funcție pentru deficiențe manageriale. Cine a preluat atribuțiile

2931
Directorul Școlii 39, schimbat din funcție pentru deficiențe manageriale. Cine a preluat atribuțiile - fondscoala39-1620323745.jpg
În vara anului trecut, când prof. Nicoleta Bercaru își prezenta demisia înaintea expirării mandatului de director al Școlii gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza”, la conducerea uneia din cele mai mari unități de învățământ preuniversitar din Constanța venea interimar prof. Felicia Malaxa, pentru o perioadă scurtă.

Ulterior, în toamna 2020, în funcția de director avea să fie detașată prof. Florina Butuc, titular al Școlii 39, dar care se transferase la catedra de istorie a Școlii gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea”.

Prof. Felicia Malaxa avea să fie înlăturată din funcția de director adjunct, în 8 ianuarie 2021, în „contingentul” de nouă directori schimbați la începutul semestrului II.

Despre tensiunile apărute la nivelul conducerii, respectiv între prof. Florina Butuc și prof. Felicia Malaxa, ziarul „Cuget Liber” a relatat în articolul „Acuzaţii privind concursurile de angajări la Școala 39! «Vom efectua verificări!»”, din ediția de joi, 10 decembrie 2020.

Potrivit unor informaţii care au intrat în posesia „Cuget Liber”, diferendele de opinie dintre cele două directoare au ieşit la iveală în cadrul unei şedinţe online, în care directorul adjunct Felicia Malaxa a expus Consiliului de Administraţie al şcolii o notă de informare solicitând lămuriri privind legalitatea organizării concursului pentru ocuparea postului de secretar şef al unităţii de învăţământ, în luna octombrie, şi atribuirii orelor pentru un opţional de limba română unei profesoare de istorie. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe, prof. Felicia Malaxa a acuzat-o pe directoarea prof. Florica Butuc că „a dat clasele după bunul plac”.

Și dacă directorului adjunct Felicia Malaxa i se imputa, la momentul schimbării din ianuarie, „managementul defectuos”, cu toate că nu în atribuțiile sale era managementul, iată că de joi, 6 mai, nici prof. Florina Butuc nu mai este directorul Școlii 39, din cauza „deficiențelor manageriale”, după cum ne-a transmis prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

Astfel, începând de joi, atribuțiile de director au fost preluate de directorul adjunct, în persoana prof. Mihaela Cosor.

Următorii directori, numiți la începutul anului școlar viitor

În ultima vreme, schimbările de directori în învățământul preuniversitar constănțean au scos la iveală, dacă mai era necesar, faptul că această funcție, deși râvnită de mulți, nu este chiar... confortabilă, „bisericuțele” din cancelarie provocând scandaluri precum cele iscate la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud sau Liceul Teoretic „George Călinescu”.

Practic, concursul pentru ocuparea funcției de director ar fi trebuit să aibă loc în luna ianuarie a acestui an și, așa cum la concursurile pentru Titularizare și Definitivat nu s-a renunțat, și la cele de manager nu ar fi trebuit să existe rabat, pentru a se putea păstra o continuitate... legală și nu etern presupus politică.

Conform unui anunț făcut în urmă cu două săptămâni de ministrul Sorin Cîmpeanu, concursul național pentru funcția de director va fi organizat pe 27 iulie, iar candidații care vor obține minimum nota 7 vor fi admiși la etapa a doua, a interviurilor, care le va garanta un mandat de patru ani.

„Există nevoia unei clarificări în privința raporturilor și răspunderii între minister, inspectorate și directori de școli. De aceea, organizăm pentru prima dată un concurs național pentru directori de școli înaintea celor de inspectori. O să avem pe 27 iulie un examen național pentru toți cei care vor să devină directori. Subiectele vor fi relevante și vom asigura un acces echitabil tuturor celor care vor să participe. După începerea școlii va avea loc cea de-a doua etapă, a interviurilor, unde vor participa toți cei care au promovat examenul cu nota 7”, declara același ministru al Educației, adăugând că cei care vor obține nota 10 își vor putea alege orice școală din România pe care să o conducă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.288 secunde