Cine-i antrenează pe polițiști? „Nu știu tehnici de imobilizare, se trag și se împing cu suspecții!”

3120
Cine-i antrenează pe polițiști? „Nu știu tehnici de imobilizare, se trag și se împing cu suspecții!” - fondpolitistiincatusare1-1618842949.jpg

Articole de la același autor

Pregătirea practică a polițiștilor lasă de dorit, iar urmările sunt dintre cele mai grave. Tragerile de antrenament cu pistoalele din dotare sunt prea puține și lipsite de complexitate, prin urmare, inclusiv voci din rândul polițiștilor spun că le este teamă să mai pună mâna pe arme. Pe de altă parte, nu sunt mai bine pregătiți nici în ceea ce înseamnă procedeele de imobilizare, pe care nu le exersează!

Evenimentele nefericite din ultimele luni, în care au murit oameni, aduc în atenția opiniei publice o serie de lipsuri ale Poliției Române. De data aceasta, nu este vorba despre lipsuri în ceea ce privește dotările sau echipamentele folosite, ci în ceea ce privește pregătirea practică a celor care trebuie să aplice legea. Semnalam în ziarul „Cuget Liber”, în urmă cu puțin timp, faptul că polițiștilor le este teamă să mai pună mâna pe pistoalele din dotare, pentru că nu mai exersează tragerile la țintă, așa cum o făceau cândva. Mai nou, incidentul de la Pitești, în care un bărbat a murit după ce a fost imobilizat de polițiști, ridică semne de întrebare cu privire la o altă latură a activității polițienești: cât de pregătite sunt forțele de ordine în ceea ce înseamnă tehnici de imobilizare?

„Singura pregătire tactică a polițiștilor este cea de pe hârtie”, subliniază sindicaliștii din cadrul Sindicatului Europol. „Realitatea cruntă este că polițiștii din stradă nu beneficiază de pregătire fizică, tactică și profesională de ani buni. Sunt trimiși în stradă să fie la număr. Când vine vorba de procedee de imobilizare, vedem că se trag și se împing cu persoanele violente pentru că sunt incapabili să aplice cătușele sau să conducă persoana la mașina de polițiști. Nu poți să pretinzi eficiență dacă polițiștii nu exersează procedurile de sute de ori, la rece, pentru a își crea automatisme, pentru ca atunci când va fi cazul, în situație de stres și presiune, să poată executa procedura în câteva secunde, fără a provoca vătămări persoanei în cauză”, a precizat liderul sindical Cosmin Andreica.

Deficiențe și în pregătirea psihologică

Iar rezultatul este că polițiștii nu știu să-și dozeze forța fizică, să recurgă la tehnici de autoapărare sau de imobilizare, rapide și eficiente.

„Polițiștii ar trebui să cunoască și să stăpânească cel puțin 10 procedee de autoapărare și de imobilizare. Ar trebui să aibă însușită percepția gradualității și proporționalității forței pe care o exercită într-un procedeu de imobilizare, însă aceste deprinderi apar doar după sute de ore de pregătire. Singura pregătire fizică și tactică a polițiștilor este cea de pe hârtie”, a mai subliniat Cosmin Andreica.

O altă deficiență, a arătat liderul sindical, este și la nivelul pregătirii polițiștilor pentru a acționa în situații de stres sau presiune. „Instruirea de ordin psihologic, pentru a știi cum să abordeze persoanele, cum să se controleze, să își stăpânească nervozitatea, cum să acționeze în condiții de stres, frustrare sau presiune, este inexistentă”, a mai arătat Cosmin Andreica.

Reamintim că aceleași acuzații, privind ineficienta pregătire a polițiștilor în ceea ce privește tehnicile de imobilizare și autoapărare au fost semnalate și în trecut, mai precis în 2017, când între politicianul Cristian Boureanu și un polițist a existat un schimb de lovituri, iar după două luni, când un medic de la Spitalul Giulești era târâit pe jos, într-o tentativă de imobilizare, pentru că refuzase să se legitimeze în trafic.

Reamintim că în cazul de la Pitești, doi polițiști au fost reținuți, iar încadrarea juridică a faptei a fost schimbată de procurori în lovituri cauzatoare de moarte. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6106 secunde