Polițiștii sunt revoltați: „Banii din amenzi ajung la panseluțe și în salariile polițiștilor locali!”

3222

Articole de la același autor

Una din formele de proteste adoptate de polițiști, pentru a-i „convinge” pe guvernanți să renunțe la înghețarea salariilor, a fost aplicarea de avertismente scrise și verbale în loc de amenzi. Sindicaliștii explică: oricum banii de pe amenzi ajung la „plantarea panseluțelor” și la Poliția Locală!

Polițiștii din întreaga țară, membri a mai multor sindicate, au adoptat la începutul acestei săptămâni o formă neobișnuită de a protesta împotriva deciziei guvernanților de a le îngheța salariile: au aplicat avertismente scrise sau verbale în loc de amenzi. Unele sindicate au anunțat că membrii lor au protestat astfel numai în cursul zilei de luni, 11 ianuarie, în vreme ce alte sindicate au continuat această formă de protest pe tot parcursul săptămânii.

Reacțiile nu au întârziat să apară: în vreme ce unele persoane au susținut demersurile oamenilor legii, alții i-au acuzat că „și așa au salarii mari, să vină să lucreze în privat, să vadă ce salarii sunt!”. Alții, de pe altă parte, au acuzat că metoda aleasă i-ar favoriza pe cei cu înclinații spre încălcarea legii, căci avertismentele nu vor mai avea darul să-i sperie.

Reprezentanții Sindicatului Europol au explicat motivele pentru care a fost aleasă această formă de protest. Iar cea mai semnificativă justificare este cea pecuniară: banii obținuți din amenzile aplicate nu se îndreaptă spre bugetul de stat sau spre Ministerul Afacerilor Interne, ci spre bugetele locale.

„De ce avertisment scris sau verbal? Pentru că legea acordă independență agentului constatator, polițistului, să analizeze contextul și circumstanțele cu privire la contravenția constatată și să o sancționeze cu măsura principală prevăzută de lege, care este amenda sau avertismentul. Un alt aspect important de clarificat este acela că nici polițiștii și nici Ministerul Afacerilor Interne nu «beneficiază» de niciun procent din sumele încasate din plata amenzilor. Conform legislației incidente, sumele încasate din amenzi se fac venit integral la bugetele locale sau, în cazul contravențiilor aplicate conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, sumele încasate se varsă la bugetul de stat. Astfel că, după ce noi, polițiștii, aplicăm amenzi, primăriile încasează sumele de bani pe care le folosesc pentru «plantarea panseluțelor» sau pentru a asigura bugetele Polițiilor Locale (gardienilor publici) în privința salarizării, logisticii, care de cele mai multe ori sunt mult peste nivelul Poliției Române”, a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.



Constanța, dată exemplu pentru importanța prevenției


Liderul Europol atrage atenția că, în contextul pandemiei de COVID-19, importantă este și munca de prevenire, nu doar aplicarea de sancțiuni, iar drept exemplu a dat ceea ce s-a întâmplat de Bobotează la Constanța. „Nu putem uita una dintre cele mai importante prerogative ale Poliției Române și anume apropierea de comunitate, realizabilă prin activitatea de prevenire care a fost derulată chiar de curând în județul Constanța unde, la slujba de Bobotează, la care au participat mii de persoane, deși în dispozitivul de menținere a ordinii publice au fost angrenați aproximativ 150 de polițiști și jandarmi, nu a fost aplicată nicio amendă sau avertisment scris. De asemenea, acolo unde colegii noștri au constatat nerespectări ale măsurilor de distanțare fizică ori de nepurtare a măștii de protecție i-au avertizat verbal pe cetățeni cu privire la prevederile legale încălcate și riscurile la care se expun, această situație fiind explicată în mod concret și coerent de către purtătorul de cuvânt al instituției care a subliniat că scopul primordial al Poliției este acela de a preveni, nu de a sancționa”, a mai arătat Cosmin Andreica.

Calendarul protestelor

Calendarul protestelor organizate de polițiști va continua, luni, 18 ianuarie, cu refuzul polițiștilor de a executa alte sarcini decât cele din fișa postului și cele pe linie de COVID-19, în 20 ianuarie cu un protest în fața Prefecturii Constanța, urmând ca pe 25 ianuarie să fie suspendată activitatea pe tot parcursul zilei, fiind asigurate doar urgențele. În acest moment, membrii Sindicatului ROPOL din Constanța și Tulcea, din cadrul Gărzii de Coastă, își suspendă activitatea timp de o oră, în fiecare zi, în semn de protest pentru înghețarea salariilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6191 secunde