Profesorii ameninţă cu proteste. „Salariaţii din învăţământ, plasaţi la limita subzistenţei!”

1111
Profesorii ameninţă cu proteste după plafonarea salariilor din învăţământ, măsură anunţată de Guvern chiar la sfârşitul anului. Sindicatele deja se organizează şi atrag atenţia că „educaţia este sacrificată ori de câte ori bugetul ţării devine insuficient”.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ anunţă că „austeritatea anunţată de Guvernul Cîţu îndeamnă la declanșarea acţiunilor de protest în educaţie”. Aceştia solicită reevaluarea deciziei de a îngheţa salariile în sistemul de învăţământ şi reanalizarea situaţiei veniturilor din educaţie.„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariaţi din învăţământ, protestează faţă de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregăteşte să o pună în aplicare. În condiţiile în care se anunţă creşteri substanţiale de preţuri după data de 1 ianuarie 2021, măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîţu condamnă personalul din învăţământ la un regres al nivelului de trai, care oricum este cu mult sub standardele europene pentru aceeaşi categorie profesională”, transmit reprezentanţii FSLI, federaţie la care este afiliat şi Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.


Aceştia consideră că plafonarea salariilor profesorilor este o nouă „lovitură” după cea în care au fost anulate majorările salariale prevăzute a se acorda din 1 septembrie 2020. „Aceasta este răsplata pentru efortul uriaş depus de personalul didactic în acest an, în care s-a introdus învăţarea online? Prin efortul personal, financiar şi material, cadrele didactice au suplinit lipsa dotărilor din învăţământ cu dispozitivele tehnice necesare, aşa cum prevedea legea, fiind nevoiţi să lucreze de pe laptopurile şi telefoanele personale şi să găsească singuri soluţii de avarie, astfel încât procesul de predare – învăţare – evaluare să continue. Puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ, în condiţiile de faţă, îi plasează pe cei mai mulţi la limita subzistenţei, dacă ne raportăm la necesarul coşului minim de consum pentru un trai decent”, sunt de părere reprezentanţii FSLI.


„Educaţia, din nou sacrificată!”

Aceştia susţin că un trai decent înseamnă ca o familie formată din doi adulţi şi doi copii să aibă un venit net lunar de aproximativ 7.000 lei. Având în vedere că un astfel de venit este obţinut de o familie de cadre didactice care au o vechime de 35 de ani la catedră, sindicaliştii spun că o mare parte dintre angajaţii din sistemul de educaţie nu ajung la acest venit şi se încadrează în categoria celor cu un nivel de trai cu mult sub cel decent.„Acestea sunt o parte din nemulţumirile oamenilor din sistemul de învăţământ preuniversitar şi, conform semnalelor primite, se doreşte declanşarea acţiunilor de protest în perioada următoare. Nu se poate să acceptăm ca educaţia să fie din nou sacrificată, ori de câte ori bugetul ţării devine insuficient pentru asigurarea cheltuielilor cu salarizarea angajaţilor din aparatul de stat. Nu este primul guvern care, atunci când vorbeşte despre austeritate sau măsuri drastice de relansare a economiei, taie adânc în veniturile angajaţilor din sistemul de educaţie. Pentru noi, amânarea celor două creşteri salariale care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 septembrie 2020 şi de la data de 1 septembrie 2021, raportată la scumpirea alimentelor şi utilităţilor, înseamnă nu doar o amânare a măririlor salariale, ci o tăiere. Colegii noştri sunt, din nou, victimele unui sistem incoerent de guvernare. A fi bun Executiv nu înseamnă să tai de pe listă sau să amâni, ci înseamnă să găseşti cea mai bună soluţie prin care angajaţii de care ai mare nevoie, cum sunt cei din învăţământ, să nu fie afectaţi! Orice atingere de acest gen a sistemului de educaţie înseamnă şubrezirea acestuia şi o deprofesionalizare a angajaţilor săi. În aceste condiţii, protestele vor fi inevitabile, iar cei care se fac vinovaţi sunt cei aflaţi la conducerea acestei ţări!”, este de părere Simion Hancescu, preşedintele FSLI.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4397 secunde