Polițiștii au blocat activitatea. „Nu putem fi împărțiți în șmecheri și fraieri!”

5312

Articole de la același autor

Protest de amploare în rândul polițiștilor. Luni, oamenii legii nu au aplicat amenzi, ci doar avertismente, iar unii și-au suspendat activitatea timp de o oră. Drept urmare, de exemplu, la frontieră s-au format cozi kilometrice. Polițiștii vor acționa la fel și zilele următoare, anunțând că pe 25 ianuarie intenționează să-și suspende activitatea, cu toții, o zi întreagă!

Supărarea a atins cote înalte în rândul polițiștilor. Decizia guvernanților de a le îngheța salariile a convins sindicatele să-și unească forțele și să pună în aplicare diverse forme de proteste pentru a atrage atenția că sunt hotărâți să-și apere drepturile. Astfel, majoritatea sindicatelor din sistemul polițienesc au anunțat că, luni, 11 ianuarie, membrii lor nu au aplicat amenzi, ci doar avertismente verbale și scrise. Unele sindicate au mers și mai departe și au stabilit că protestul „Fără amenzi” va fi aplicat și în zilele următoare, nu numai luni. Ba mai mult, au plusat cu suspendarea activității timp de o oră, în intervalul 13.00 – 14.00, măsură pe care o vor pune în aplicare și pe parcursul zilelor următoare, până pe 25 ianuarie, când se dorește organizarea de proteste în fața Ministerului Afacerilor de Interne și a prefecturilor din întreaga țară.



„Începând cu 11 ianuarie 2021 va începe campania de aplicare AVERTISMENTE scrise și verbale, de către toți polițiștii și polițiștii de frontieră, la nivel național, întreruperea activității profesionale, zilnic, începând cu ora 13.00, pe durata de până la o oră (ca avertisment), în condițiile prevederilor Acordului cu M.A.I., asigurarea doar a activităților urgente, prin apelurile la 112 sau a evenimentelor de frontieră, refuzul efectuării de ore suplimentare și constituirii de echipe operative, în afara programului de lucru”, se arată în comunicatul semnat de sindicatele ROPOL, SIDEPOL, Meridian, UNIPOL și DECUS.

La rândul lor, și polițiștii din sindicatele Pro Lex, Europol și Diamant au recurs, luni, la aceleași forme de protest – fără amenzi și fără ore suplimentare.

Blocaje la frontieră, cozi pe kilometri

Polițiștii din Constanța au protestat asemenea colegilor lor din întreaga țară. De exemplu, polițiștii de frontieră din structurile de la Negru Vodă, Ostrov, Port Constanța și de la sediul Gărzii de Coastă au suspendat activitatea, timp de o oră, la prânz. „Și-au anunțat participarea la protest, de pe turele de astăzi, în jur de 60 de polițiști, dar ne așteptăm ca numărul lor să crească”, au declarat pentru „Cuget Liber” reprezentanții Sindicatului ROPOL. De asemenea, din subordinea Gărzii de Coastă au protestat și polițiștii din Tulcea, de la punctele din Sulina, Chilia, Isaccea, Pardina etc. Drept urmare, la ora 13.00 în punctele de frontieră s-au format cozi kilometrice de camioane și autoturisme. „Surprinzător, cetățenii au înțeles nemulțumirea polițiștilor și au așteptat reluarea activităților pentru efectuarea formalităților de trecere a frontierei. Activitatea a fost oprită în semn de protest față de modul în care sunt tratați polițiștii de către reprezentanții Guvernului, prin măsurile austere de înghețare a veniturilor, în alte condiții față de orice altă categorie socială”, au arătat liderii ROPOL.



„Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie să fie un stigmat. Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă așteptăm cuminți la rând încă din 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o lege-cadru din 2017, care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri. Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversările. Sporurile sunt înghețate din 2010, din 2021 îngheață și salariile, dar exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în 2022”, atrag atenția sindicaliștii din Publisind, subliniind că angajații din sectorul de apărare și ordine publică sunt în prima linie în lupta pandemică, se confruntă cu un grav deficit de personal și de multe ori aduc bani de acasă pentru problemele de la serviciu.



Va urma: Poliția își suspendă activitatea o zi întreagă!

Protestele vor continua și în zilele următoare. O parte din polițiști vor continua să nu aplice amenzi și să suspende activitatea timp de o oră, zilnic. Luni, 18 ianuarie, majoritatea polițiștilor au anunțat că vor executa doar atribuțiile din fișa postului, fără însărcinările pe linie de COVID; pe 20 ianuarie, Sindicatul Publisind anunță protest în fața Prefecturii Constanța, iar pe 25 ianuarie, toate sindicatele anunță suspendarea activității și asigurarea doar a urgențelor. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.132 secunde