Au voie sau nu cu tatuaje viitorii poliţişti? Se cere modificarea legii

3013

Articole de la același autor

Tinerii care doresc să fie polițiști pot sau nu să aibă tatuaje la vedere? În prezent, responsabilii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și sindicaliștii polițiști poartă discuții pe marginea schimbării legii, astfel încât să fie eliminată prevederea care îi defavoriza pe tinerii cu tatuaje.

Tatuajele nu mai sunt o raritate. Indiferent de vârstă, din ce în ce mai multe persoane apelează la aceste „podoabe” permanente ale pielii, pe porțiuni destul de extinse. Ba mai mult, sunt mulți polițiști care au ales să se tatueze, inclusiv în locuri vizibile, care nu pot fi acoperite cu echipamentul de vară. În aceste condiții, au atras atenția sindicaliștii din cadrul Europol, cum se mai poate pretinde viitorilor candidați la școlile de poliție, pompieri sau jandarmi, să nu aibă tatuaje la vedere?

Acest subiect a fost supus dezbaterii, marți, 9 februarie, în cadrul Comisiei de Dialog Social, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu prilejul discuțiilor asupra proiectului pentru modificarea OMAI 105/2020, privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru M.A.I.. „Reprezentantul organizației noastre a arătat că este necesară o altă reglementare privind existența tatuajelor, având în vedere că în prezent avem colegi polițiști, care au deja tatuaje vizibile, care nu pot fi acoperite cu echipamentul de vară și că, prin prevederea referitoare la acest aspect, a fost creată premisa unei selecții discriminatorii. Față de acest aspect, reprezentantul Direcției Medicale a precizat că personalul medical angrenat în examinarea medicală a candidaților nu va proceda la realizarea unei selecții pe baza identificării unor tatuaje ori elemente corporale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate, atribuția acestora fiind aceea de a consemna aceste aspecte în fișa medicală, care va fi transmisă structurii de resurse umane a unității de recrutare a candidatului, spre a se pronunța cu privire la validarea sau invalidarea candidaturii”, a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Mai mult, sindicaliștii consideră că notarea tatuajelor în dosarul medical și transmiterea către resurse umane poate fi element discriminatoriu. „În faza de recrutare nu se știe dacă respectivii candidați vor ajunge să lucreze la Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale sau Operațiuni Speciale sau Crimă Organizată, pentru aceste din urmă structuri existența unor tatuaje reprezentând chiar un avantaj, conform specificului activităților desfășurate, care implică acțiuni sub acoperire”, a mai arătat sindicalistul.

Rămâne de văzut dacă responsabilii de la nivelul ministerului vor ține cont de propunerea sindicaliștilor, de a elimina criteriul existenței tatuajelor din procesul de selecție al viitorilor polițiști. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3563 secunde