Se desființează spitale în Constanța

1468
Se desființează spitale în Constanța - 541d598917c637c4b3a540869abca683.jpg
Încă din vara anului trecut, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau intenția de a desființa și de a comasa spitalele mici și ineficiente, ba chiar se vorbea de transformarea lor în creșe sau aziluri. Scopul acestor restructurări este, după cum au subliniat oficialii ministerului în repetate rânduri, de a eficientiza cheltuielile legate de personal și de administrarea unităților sanitare cu paturi. În județe precum Bihor, Dâmbovița și Târgu-Mureș s-a stabilit încă de anul trecut ce spitale vor fi desființate. Conducerile Prefecturii și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța au finalizat, ieri, lista cu spitalele propuse pentru restructurare în județul nostru.

Trei spitale transformate în secții exterioare
Potrivit dr. Constantin Dina, șeful DSP Constanța, s-a propus Ministerului Sănătății desființarea a trei spitale din județul nostru. "Nu înseamnă însă că se va pune lacătul pe ușă. Respectivele unități sanitare vor fi comasate, ca secții exterioare, altor spitale. Va fi restructurat doar sectorul administrativ, nu va fi afectată activitatea medicală din aceste unități", a afirmat reprezentantul direcției. Astfel, propunerile oficialilor constănțeni vizează: Spitalul de Ftiziologie Agigea și Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud, căci își vor pierde autonomia juridică și să vor deveni secții exterioare a Spitalului Județean Constanța. "Desființarea SOTRM Eforie Sud este argumentată de faptul că este situat la o distanță de 18 kilometri de Constanța, are o dotare minimă și o organizare care nu permite să se realizeze multe investiții. Comasarea va fi benefică întrucât vor putea fi atrase fonduri", a declarat dr. Dina.
Totodată, se propune transformarea Spitalului Orășenesc Cernavodă în secție exterioară a Spitalului Municipal Medgidia. "La Spitalul Cernavodă sunt probleme cu fondurile, personalul este insuficient. În plus, este situat la 22 de kilometri de Medgidia, iar structura spitalului se pliază pentru a deveni secție exterioară a celui din Medgidia", a adăugat reprezentantul DSP.
În schimb, Centrul de Sănătate Băneasa și Spitalul Hârșova vor rămâne unități de sine stătătoare, având în vedere faptul că sunt amplasate la distanțe considerabile de un alt spital și le sunt arondate foarte multe comune. La fel, nu va fi modificată structura Spitalului Mangalia, a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța și a Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare (deși inițial s-a propus și comasarea acestor două unități).

Rămân fără locuri de muncă
Aceste propuneri au fost discutate, ieri, cu managerii spitalelor și primarii din Medgidia și Hârșova. Din partea Spitalului Județean, a Consiliului Județean Constanța și a Primăriei Cernavodă nu a fost prezent niciun reprezentant la discuții, fapt subliniat de prefectul Claudiu Palaz. "Vom face tot posibilul pentru ca Spitalul Județean să primească o clasificare de gradul I, iar această restructurare este o măsură în acest sens", a afirmat prefectul.
În urma reorganizării, ar urma să fie disponibilizați în jur de 100 de oameni, din rândul personalului administrativ. "Nu va fi afectată partea medicală", au subliniat atât prefectul, cât și directorul DSP.
Decizia finală urmează să fie luată de Ministerul Sănătății, iar desființarea spitalelor va fi promulgată printr-o hotărâre de Guvern.

Măsuri în avantajul autorităților locale
Prefectul Claudiu Palaz a declarat: "Să nu se înțeleagă că va fi pus lacătul pe ușa spitalelor. Acestea vor fi comasate altor unități, activitatea medicală nu va fi afectată. Măsurile propuse sunt în avantajul autorităților locale, întrucât vor fi reduse cheltuielile pe latură administrativă. Dacă autoritățile locale vor considera că nu vor să facă reduceri, pot trimite, la rândul lor, alte propuneri către minister".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 06 Ianuarie 2011
Stire din Social : Instantaneul zilei
Pagina a fost generata in 1.769 secunde